ΥΓΕΙΑ

Όταν ένας διαιτολόγος καλείται να αντιμετωπίσει τη νοσογόνο παχυσαρκία

Η νοσογόνος παχυσαρκία αποτελεί μία πολύπλοκη νόσο, που επηρεάζει δυσμενώς την οργανική, ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση του ανθρώπου.

Ειδικότερα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά  ότι ο νοσογόνα παχύσαρκος δεν αντιπροσωπεύει ένα άτομο που απλώς δεν μπορεί ή δε θέλει να σταματήσει να τρώει. Απεναντίας, ένας άνθρωπος που ζει με αυτή τη νόσο δυσκολεύεται να «συνεργαστεί» με ένα σύστημα ρύθμισης της όρεξης που πλέον σταθερά δυσλειτουργεί (αυξημένη αίσθησης πείνας, ευαισθησία σε έντονα γευστικές τροφές, οπτικά και οσφρητικά ερεθίσματα φαγητού, εξασθενημένη αίσθηση κορεσμού), αλλά και με ένα μεταβολικό σύστημα που είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στο να αποθηκεύει την προσλαμβανόμενη ενέργεια στο λιπώδη ιστό.

Οι προαναφερθείσες οργανικές δυσλειτουργίες, η σωματική και ψυχολογική κούραση από προηγούμενες προσπάθειες δίαιτας, αλλά και  η ταλαιπωρημένη σχέση με την τροφή που συχνότατα φέρουν τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία αποτελούν παραμέτρους που ο σύγχρονος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος καλείται να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, η εγκαθίδρυση μίας θεραπευτικής σχέσης μέσα από την οποία ο συμβουλευόμενος θα έχει την ευκαιρία να:

  • αντιληφθεί το ρόλο της τροφής ως ένα μέσο θρέψης και όχι ως ένα μέσο ρύθμισης του βάρους του
  • εκπαιδευτεί γύρω από διατροφικούς χειρισμούς που, μεταξύ άλλων, αποκαθιστούν (στο μέτρο του δυνατού) την (από)ρύθμιση της όρεξης
  • κατανοήσει καλύτερα τις επιμέρους διατροφικές συμπεριφορές που συμβάλλουν στη κατανάλωση τροφής πέρα από τις πραγματικές οργανικές ανάγκες (κατανάλωση τροφής υπό στρες ή υπό αρνητική συναισθηματική κατάσταση, μηχανική κατανάλωση τροφής μπροστά σε οθόνη ή λόγω ανίας κλπ)
  • οργανώσει καλύτερα τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του (κίνηση, ύπνος, δραστηριότητες, ώρες γευμάτων)

Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μίας ανακουφιστικής προσέγγισης των ατόμων με μακροχρόνια θέματα ρύθμισης βάρους. Βεβαίως, στην περίπτωση που επιλεγεί η οδός της βαριατρικής χειρουργικής, η διατροφική υποστήριξη καθίσταται ακόμα πιο αποτελεσματική, καθώς όλοι οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με πολύ λιγότερα εμπόδια (οργανικά ή ψυχολογικά) και χωρίς το άγχος της απώλειας βάρους.

Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας