ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να πλένεις τα χέρια σου

Κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να τα καθαρίσουν αποτελεσματικά.

Είναι κάτι που όλοι το κάνουμε καθημερινά, από συνήθεια περισσότερο και χωρίς να πολυδίνουμε σημασία αν το κάνουμε σωστά ή όχι. Και αυτό είναι ένα μεγάλο, πάρα πολύ μεγάλο λάθος, που επηρεάζει άμεσα την υγεία, και τη δική μας αλλά και των ανθρώπων γύρω μας.

Το να πλένεις τα χέρια σου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφεύγεις τις μολύνσεις που μεταδίδονται, τους ιούς και τα μικρόβια, με τις έρευνες να δείχνουν ότι όσο καλύτερα το κάνεις τόσο πιο σπάνια αρρωσταίνεις. Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι όσοι πλένουν καλά τα χέρια τους έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάρροια, δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό…

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα του International Association for Food Protection (IAFP), η οποία διενεργήθηκε σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, το 30% από εκείνους δεν ήξεραν πώς να πλύνουν και να σκουπίσουν σωστά τα χέρια τους, πριν μαγειρέψουν. Μετά το φαγητό μάλιστα, παρατηρήθκε ότι το 62% των ανθρώπων απέτυχε να πλύνει σωστά τα τις παλάμες του και τα σημεία ανάμεσα στα δάκτυλά του. Όσο για το σαπούνι ας μη μιλήσουμε. Το 47% των ανθρώπων δεν ήξερε ούτε καν πώς να το χρησιμοποιήσει σωστά.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος, λοιπόν;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά να πλένουμε με καθαρό νερό και σαπούνι τα χέρια μας, προκειμένου να τα καθαρίσουμε αποτελεσματικά. Τα χέρια πρέπει να τρίβονται μεταξύ τους για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, και να ακολουθείται πολύ καλό ξέπλυμα. Συγκεκριμένα, πρέπει να τρίβουμε τις παλάμες, το πίσω μέρος τους, τα δάχτυλα, ανάμεσα στα δάχτυλα και στα νύχια μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με καθαρό χαρτί κουζίνας είτε με καθαρή πετσέτα.

Δες το βιντεάκι για να καταλάβεις καλύτερα, κρατάει μόλις 35 δευτερόλεπτα:

 

Η χρήση σαπουνιού είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο, καθώς η έρευνα έδειξε ότι διώχνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα βακτήρια που βρίσκουν καταφύγιο στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να είναι αντιβακτηριακό, καθώς και το κοινό σαπούνι, επιτυγχάνει την πρόληψη τόσο των γαστρεντερικών, όσο και των αναπνευστικών ασθενειών.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της υγιεινής είναι το καλό στέγνωμα, όπως είπαμε και πιο πάνω, καθώς είναι πιο πιθανό τα βακτήρια να παραμείνουν στα χέρια μας, αν είναι βρεγμένα παρά στεγνά. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα με άλλον, παρότι η έρευνα έδειξε ότι το 37% των ανθρώπων κάνει ακριβώς αυτό το λάθος.

Ειδικά οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς τους κανόνες κατά γράμμα.