Πότε μια ελιά στο σώμα θεωρείται ύποπτη και πρέπει να αφαιρεθεί

Οι σπίλοι στο σώμα σου δεν πρέπει να σε ανησυχούν, αρκεί να μην τους αφήνεις στην τύχη τους.
SHARES

Οι σπίλοι ή ευρέως γνωστοί ως 'ελιές' είναι καλοήθεις σχηματισμοί στο δέρμα. Μπορεί να γεννηθείς με αυτούς ή να σχηματιστούν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Είναι γεγονός ότι η εμφάνισή τους εξαρτάται και επηρεάζεται πολύ από την έκθεσή σου στον ήλιο.

Συνήθως ένας σπίλος είναι ακίνδυνος και δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η μη χρήση αντηλιακής προστασίας και η γενετική προδιάθεση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να μετατραπεί σε καρκίνο του δέρματος.

Για να προληφθεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις κάθε χρόνο στο δερματολόγο για δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση. Η ετήσια κλινική εξέταση, μέσω της σύγκρισης με την προηγούμενη εξέταση, θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις νωρίς οποιαδήποτε αλλαγή στις ελιές που έχεις στο σώμα σου, καθώς και οτιδήποτε καινούργιο και ύποπτο.

Παράλληλα, μπορείς κι εσύ μία φορά το μήνα να παρατηρείς το σώμα σου για τυχόν νέα σημάδια ή αλλαγή στα ήδη υπάρχοντα ή ακόμη καλύτερα, μπορείς να ζητήσεις από τον/την σύντροφό σου να το κάνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς απευθύνονται στο δερματολόγο για να ελέγξουν μία ελιά, επειδή ο αγαπημένος τους πρόσεξε μια αλλαγή και τους το επεσήμανε.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις για να αντιληφθείς αν μια ελιά είναι ύποπτη και πρέπει να εξεταστεί από ειδικό είναι:

  • Αν έχει μεταβληθεί το χρώμα
  • Αν το χρώμα δεν είναι ίδιο σε όλη την επιφάνεια του σπίλου (δυσχρωμίες)
  • Αν έχει μεταβληθεί το σχήμα
  • Αν έχει τραχιά υφή
  • Αν ματώνει
  • Αν σου προκαλεί φαγούρα
  • Αν είναι ασύμμετρη
  • Αν έχει μεγάλη διάμετρο
  • Αν τα όριά της είναι ασαφή

Σε περίπτωση που ο δερματολόγος διαπιστώσει ότι κάποιος σπίλος είναι ύποπτος θα προτείνει την αφαίρεσή του. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει είτε με laser είτε χειρουργικά. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί βαθιά και σε υγιή όρια, ώστε να μην επανεμφανιστεί στο μέλλον. Ο γιατρός θα κρίνει ποια μέθοδος αφαίρεσης ενδείκνυνται για τη δική σου περίπτωση, αφού εξετάσει το ιστορικό σου και το είδος του σπίλου.

Να θυμάσαι ότι αν εντοπίσεις νωρίς μια βλάβη στο δέρμα σου, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι άμεσα ιάσιμη. Η πρόληψη, άλλωστε, είναι η μισή θεραπεία.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους σπίλους και τις παθήσεις του δέρματος, να δεις εικόνες και να μάθεις πώς θεραπεύονται, διάβασε περισσότερα στο doctoranytime.

(Κεντρική φωτογραφία: Rhett Noonan on Unsplash)

Share
 

24Media Network

Ρονάλντο: Εμφανίστηκε η μία από τις τρεις γυναίκες που του έδιναν δωρεάν φαγητό

Ο Ρονάλντο παρακαλούσε για φαγητό όταν ήταν στα τσικό της Σπόρτινγκ. Τρεις γυναίκες του έδιναν δωρεάν μπέργκερ. Ο CR7 έκανε δημόσιο κάλεσμα προς την τριάδα και μία εξ αυτών ανταποκρίθηκε και περιέγραψε τι γινόταν εκείνη την εποχή.

Τους τρελαίνει ο Σεμέδο

Η ικανοποίηση για τον Πορτογάλο στόπερ του Ολυμπιακού, Ρούμπεν Σεμέδο, το restart της καριέρας του στο λιμάνι, τα συγχαρητήρια και το κίνητρο της εθνικής Πορτογαλίας.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Λόγω Τιμής, η προφορική ιστορία

Οι συντελεστές της σειράς εξομολογούνται στιγμές από την πιο 'εσύ κι εγώ' παρέα της ελληνικής τηλεόρασης.

Social Man
PROMO