AP IMAGES
ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα σνακ βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου

Πώς καταναλώνεις πάνω από 3.000 θερμίδες τη μέρα χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Πατατάκια, μπισκότα και μπάρες δημητριακών, έχουν μπει πια στην καθημερινή διατροφή χιλιάδων ανθρώπων, που απλά προσπαθούν να “βγάλουν” την ημέρα τους, να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι περισσότεροι όμως δεν συνειδητοποιούν πόσο εύκολο είναι να υπερκαταναλώσουν θερμίδες κατά τη διάρκεια του “τσιμπολογήματος” αυτών των “αθώων” σνακς. Για παράδειγμα, σκέψου ότι η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει τις γυναίκες να καταναλώνουν το πολύ 2.000 θερμίδες τη μέρα και τους άντρες το πολύ 2.500 θερμίδες. Έχει ενδιαφέρον και πώς τις χωρίζει αυτές τις θερμίδες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Προτείνει τις 400 θερμίδες να τις καταναλώνουμε στο πρωινό, τις 600 στο μεσημεριανό και τις άλλες 600 στο βραδινό. Όσες περισσεύουν μας προτείνει να τις “σκορπάμε” σε υγιεινά σνακς ή σε κανά ποτάκι.

Ωστόσο, μία έρευνα που μας έρχεται από το Behaviour Insight Team, δείχνει ότι πολλοί ενήλικες καταναλώνουν πάνω από 3.000 θερμίδες τη μέρα, χωρίς να το καταλαβαίνουν, κυρίως εξαιτίας των σνακς. Το 64% αυτών των ανθρώπων τρώνε μικρές λιχουδιές εκτός των κανονικών γευμάτων τους, με τις περισσότερες απ’ αυτές να είναι ανθυγιεινές, γεμάτα λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς και την αλματώδη αύξηση της παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι καταφεύγουν στα σνακ. Ένας προφανής λόγος είναι ότι έτσι προσπαθούν να ξεγελάσουν για λίγο την πείνα τους. Υπάρχει όμως και το “distracting eating’, αυτό που κάνεις όσο βλέπεις μία ταινία ή παίζεις ένα video game. Κάποιοι άλλοι τρώνε παραπάνω κατά τις κοινωνικές τους συνήθειες, όταν για παράδειγμα συναντούν έναν φίλο για καφέ ή πάνε στο σινεμά για να δουν μία ταινία.

Ταυτόχρονα, όλη αυτή η μεγάλη ποικιλία των σνακς μπορεί να βρεθεί παντού, είναι διαθέσιμη σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Από τα περίπτερα και τα σουπερμάρκετ, μέχρι τα αυτόματα μηχανήματα στους χώρους εργασίας. Και τις περισσότερες φορές η ποικιλία τους είναι περιορισμένη αποκλειστικά στα ανθυγιεινά, αυτά που περιέχουν τις βλαπτικές ουσίες που αναφέραμε προηγουμένως. Και προφανώς, αυτό το φαινομενικά αθώο τσιμπολόγημα έχει ως αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος χωρίς να το συνειδητοποιείς.

 

Η λύση, βέβαια, δεν είναι να απαγορεύσεις αυτά τα γρήγορα φαγητά, αλλά πρώτον, να εκπαιδεύσεις σωστά τον καταναλωτή, δεύτερον, τα φαγητά να αναγράφουν σωστά τα συστατικά τους στις ετικέτες τους, και τρίτον, να υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία στην επιλογή. Ειδικά το τελευταίο είναι σημαντικό, γιατί αν κάποιος πεινάει, κακά τα ψέματα, τις περισσότερες φορές θα φάει ό, τι βρεθεί μπροστά του. Οπότε αν του προσφέρεις πιο υγιεινές επιλογές και σε καλή τιμή, είναι πολύ πιθανό να μην καταλήξει με μια σοκολάτα ανάμεσα στα δόντια του.

Επίσης, καλή λύση είναι να προγραμματίζεις από πριν τι και πότε θα φας, χωρίς να τρέχεις τελευταία στιγμή, όπως και να εξετάζεις καλά την ποσότητα του φαγητού, δηλαδή το μέγεθος του σνακ. Ο σωστός προγραμματισμός μειώνει τις – ας τις πούμε- “παχυντικές επιλογές”.

Είναι τόσο συνηθισμένο κομμάτι της καθημερινότητας η κατανάλωση σνακς, που στην πραγματικότητα η βιομηχανία τροφίμων έχει πείσει τους ανθρώπους, ότι δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τη μέρα τους χωρίς αυτά. Ναι, μη σου κάνει εντύπωση, υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία που έχει χτιστεί πάνω σε αυτήν την ψεύτικη ανάγκη.

Οπότε την επόμενη φορά που θα πεινάσεις, αρκέσου σε μια μπανάνα ή ένα γιαούρτι, για το οποίο θα έχεις ήδη προνοήσεις να έχεις μαζί σου και όχι να τρέξεις στο κοντινότερο περίπτερο.

Γιατί το πιθανότερο είναι εκεί, ζαλισμένος από την αφαγία, να κάνεις τη χειρότερη επιλογή.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photos