LIFE

Πέντε tips για να budgetάρεις τον μήνα σου

Ή αλλιώς πώς θα καταφέρεις να μη μείνεις με άδειο πορτοφόλι στο τέλος του μήνα.

Κάθε τέλος του μήνα το ίδιο. Το πορτοφόλι (και αντίστοιχα ο τραπεζικός λογαριασμός) αδειάζει κι εσύ μένεις να αναρωτιέσαι τι πήγε τόσο στραβά και πού ξόδεψες – πάλι – όλο τον μισθό σου. Αν ταυτίζεσαι με αυτή την κατάσταση, τότε ανήκεις σε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία τη σωστή διαχείριση του μηνιαίου εισοδήματός τους. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι λίγοι.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων. Σε αυτήν ανήκουν όσοι ξέρουν ακριβώς τι θα πει η λέξη αποταμίευση, την έχουν κάνει κομμάτι της ζωής τους και οργανώνουν με τέτοιο τρόπο τα έξοδά τους που δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μείνουν χωρίς λεφτά στο τέλος (μπορεί και στα μέσα) του μήνα.

Για να μην έρθει ποτέ ξανά αυτή η στιγμή που θα κοιτάς το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού και θα θες να βάλεις τα κλάματα, υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι να οργανώσεις το budget σου και να βγάλεις άνετα τον μήνα.

Κάνε καταγραφή εσόδων και εξόδων

Η πιο μεγάλη παγίδα όταν πρόκειται για το μηνιαίο budget σου είναι το να μην ξέρεις πού ξόδεψες τι. Λογικό, αν σκεφτείς ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμάσαι που ξόδεψες μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ελέγχεις τα έσοδα και τα έξοδά σου. Ο παραδοσιακός τρόπος για να το κάνεις είναι να σημειώνεις σε ένα χαρτί τι ξοδεύεις και σε τι, έτσι ώστε να έχεις τον πλήρη έλεγχο των εξόδων σου και να μην ξεφεύγεις από τον προϋπολογισμό σου. Αυτός είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να ελέγχεις ποια ήταν η “μαύρη τρύπα” στα έξοδά σου και να αποφύγεις παρόμοιες σπατάλες στο μέλλον.

 

Αν πάλι δεν είσαι παραδοσιακός, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα application για να ‘μανατζάρεις΄με τον τρόπο αυτό τα έσοδα και τα έξοδά σου. Εύκολο και αποτελεσματικό.

Βρες τον πιο έξυπνο/οικονομικό τρόπο για να οδηγείς αυτοκίνητο: τη μηνιαία ενοικίαση αυτοκινήτου

Κακά τα ψέματα, στα στάνταρ έξοδα του μήνα σου περιλαμβάνονται και αυτά για το αυτοκίνητό σου. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να ‘budgetάρεις’ ακόμα και το αυτοκίνητό σου. Γιατί σίγουρα θες να έχεις αυτοκίνητο για την ανεξάρτητη μετακίνησή σου στην πόλη και για βόλτες με τους φίλους σου, όμως θες ταυτόχρονα και κάτι οικονομικό. Για να μην ‘ψάχνεσαι’, η προσφορά Budget Max είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, αφού σου προσφέρει μηνιαία ενοικίαση αυτοκινήτου από μόλις 7,30 ευρώ την ημέρα*.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι αν επιλέξεις την προσφορά μηνιαίας ενοικίασης αυτοκινήτου Budget Max, απολαμβάνεις ταυτόχρονα μια σειρά από μοναδικά προνόμια, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωνες έξτρα. Ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους, ασφάλεια κλοπής και μικτή ασφάλεια με τις ισχύουσες απαλλαγές, τέλη κυκλοφορίας, οδική βοήθεια όλο το 24ωρο, συντήρηση αυτοκινήτου αλλά και αντικατάσταση εντός 48 ωρών σε περίπτωση ατυχήματος ή μηχανικής βλάβης.

Όλα σε ένα, μόνο από 7,30 ευρώ την ημέρα*. Με τη μηνιαία ενοικίαση αυτοκινήτου Budget Max μπορεις να οδηγήσεις έξι κατηγορίες μοντέλων που θα βρεις. Στο τέλος του μήνα, θα διαπιστώσεις και μόνος σου ότι η συγκεκριμένη προσφορά θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στην οργάνωση των εξόδων σου.

Προσοχή στις σπατάλες

Όλοι θέλουμε να ζούμε μια ζωή χωρίς περιορισμούς και στερήσεις, ωστόσο καλό θα ήταν να θέτεις τα (οικονομικά) όριά σου για να μην υποκύπτεις σε ‘πειρασμούς’ και αχρείαστα έξοδα, τα οποία στο τέλος του μήνα θα είναι αυτά που θα έχουν κάνει τη διαφορά και θα σε έχουν αφήσει με άδειο πορτοφόλι. Ρίξε μια προσεκτική ματιά στην καταγραφή των μηνιαίων εξόδων σου και δες ποια από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, χωρίς φυσικά να μειώνουν την ποιότητα της ζωής σου.

Φτιάξε ένα πλάνο αποταμίευσης

Κανείς δεν θέλει να μένει άφραγκος στο τέλος του μήνα. Όλοι θέλουμε να έχουμε πάντα στην άκρη μερικά χρήματα για μια ώρα ανάγκης. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην αποταμίευση, η οποία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το πιο σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να ακολουθείς ένα σταθερό πλάνο αποταμίευσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στην οικονομική σου πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι χαμηλόμισθος δεν χρειάζεται να βάζεις στην άκρη ένα μεγάλο ποσό κάθε μήνα. Αρκούν μικρές, απλές κινήσεις, οι οποίες στο τέλος του μήνα θα κάνουν τη διαφορά. Και κάπως έτσι δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά οικονομική ανασφάλεια.

*Η τιμή δε συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ και αφορά την αντίστοιχη κατηγορία αυτοκινήτου και όχι σε συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.