ΑΘΛΗΤΙΚΑ

11 αξέχαστες διαιτητικές σφαγές στην Ελλάδα

Σ’ αυτά δεν χωράνε οπαδικά.

Ο ελληνικός αθλητισμός τα έχει τα θέματά του. Βία, επεισόδια, εμπρηστικές ανακοινώσεις από τις διοικήσεις των ομάδων, διεφθαρμένοι πρόεδροι, ανοργανωσιά, δημοσιογράφοι που είναι περισσότερο οπαδοί παρά επαγγελματίες.

Μπορώ να συνεχίσω να απαριθμώ προβλήματα μέχρι να βαρεθείς να διαβάζεις. Θα προτιμήσω όμως να σταθώ σε ένα: την διαιτησία. Δεν σκοπεύω να μπω στο τριπάκι “πριν την παράγκα κάνατε κουμάντο εσείς, τώρα τα κόζια τα ελέγχει ο τάδε” κλπ. Πρώτον, δεν γνωρίζω το παρασκήνιο τόσο βαθιά και δεύτερον, δεν είναι αυτή η ουσία.

Η ουσία είναι ότι η ομορφιά με τις κακές διαιτησίες δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ στον πολύπαθο ελληνικό αθλητισμό και πάντα, ό,τι κι αν συμβεί, κάποιος θα γκρινιάζει. Και 9 στις 10 φορές, θα έχει και δίκιο.

Περιμένοντας λοιπόν την επόμενη φορά που η διαιτησία θα κλέψει την παράσταση, είπαμε να θυμηθούμε 11 (από τις εκατοντάδες που θα μπορούσαμε) μνημειώδεις σφαγές των τελευταίων ετών, για να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τις αρετές του ελληνικού αθλητισμού.

Η βουτιά του Μανωλά με τη Λάρισα

 

Πότε: 16 Ιανουαρίου 1994.

Ο αγώνας: ΑΕΚ – Λάρισα 1-0.

Η ιστορία: Η παντοδύναμη ΑΕΚ της εποχής, υποδέχεται τη Λάρισα στο Νίκος Γκούμας και όλα δείχνουν ότι πάμε για λευκή ισοπαλία. Ο Στέλιος Μανωλάς όμως έχει τη λύση, αφού με μια σπάνια βουτιά πέφτει μέσα στην περιοχή και κερδίζει το ανύπαρκτο πέναλτι από τον διαιτητή Μπάζα, με την Ένωση να φτάνει τελικά στη νίκη. 

Το πέναλτι του Σπανέα

Πότε:18 Φεβρουαρίου 1996.

Ο αγώνας: Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-3.

Η ιστορία: Οι Νεοσμυρνιώτες, με το Χρήστο Εμβολιάδη στον πάγκο, υποδέχονται τον Παναθηναϊκό του Ρότσα και καίγονται για βαθμούς, αφού βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού. Οι γηπεδούχοι ανοίγουν το σκορ με τον Σαπουντζή και διατηρούν το προβάδισμα, μέχρι την επίμαχη φάση του 72ου λεπτού. Ο Γ.Χ. Γεωργιάδης βουτάει στην περιοχή χωρίς να τον έχει ακουμπήσει ο Κατσιαμπής, ο Σπανέας δείχνει πέναλτι, ο Αποστολάκης ισοφαρίζει και οι ‘πράσινοι’ φτάνουν τελικά στη νίκη με 2 γκολ του Βαζέχα στις καθυστερήσεις.

Ο Παπουτσέλης

Πότε: 8 Δεκεμβρίου 1996.

Ο αγώνας: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0.

Η ιστορία: Ο Ολυμπιακός διανύει τη χρονιά που έμελλε να επιστρέψει στους τίτλους και υποδέχεται τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό σε ένα κρίσιμο ντέρμπι στο παλιό Καραϊσκάκη. Ο Ίβιτς ανατρέπεται εκτός περιοχής από τον Καλιτζάκη, ο Παπουτσέλης δείχνει το σημείο του πέναλτι και το όνομά του γράφεται για πάντα στην ιστορία. Ο Τζόρτζεβιτς ευστοχεί από τα 11 βήματα, οι “ερυθρόλευκοι” παίρνουν το ματς με 1-0 και ξεκινάνε την εποχή της δικής τους κυριαρχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η βουτιά του Αλεξανδρή με την Καβάλα

Πότε: 19 Ιανουαρίου 1997.

Ο αγώνας: Καβάλα – Ολυμπιακός 1-2.

Η ιστορία: Λίγες μόλις ημέρες μετά το πέναλτι του Παπουτσέλη, ο Ολυμπιακός επισκέπτεται την Καβάλα σε μια απ’ τις πιο δύσκολες εξόδους της χρονιάς. Με το σκορ στο 1-1, ο Αλεξανδρής επιχειρεί μια απ’ τις πιο χαρακτηριστικές βουτιές του στην περιοχή των γηπεδούχων, ο Κασναφέρης σφυρίζει πέναλτι κι ο Ολυμπιακός φεύγει με ένα σημαντικό διπλό στο δρόμο για τον τίτλο.

Οι φωνές του Κυράστα στο ΠΑΟ-Πανηλειακός

Πότε: 22 Αυγούστου 1998.

Ο αγώνας: Παναθηναϊκός – Πανηλειακός 2-1.

Η ιστορία: Πρεμιέρα της σεζόν 1998-99 κι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανηλειακό. Οι φιλοξενούμενοι ανοίγουν το σκορ με τον Τάτση, οι ‘πράσινοι’ ισοφαρίζουν με τον Στράντλι και στο 89’ ο Τασιόπουλος ανατρέπει τον Βαζέχα 1,5 μέτρο εκτός περιοχής, με το διαιτητή Στεφανόπουλο να καταλογίζει πέναλτι και τον τότε προπονητή των Πυργιωτών, Γιάννη Κυράστα, να επιτίθεται φραστικά στο διαιτητή.

Ο Ποντίκης και το ‘Πέστε Κάτω’

Πότε: 10 Ιανουαρίου 2001.

Ο αγώνας: AEK – Ολυμπιακός 1-1.

Η ιστορία: Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα της φάσης των ‘16’ του Κυπέλλου Ελλάδας και ανοίγει το σκορ στο 46’ με γκολ του Ντέμη, το οποίο έχει ξεκινήσει από off-side του Λάκη. Στο 52’, ο Ποντίκης αποβάλλει τον Ζήκο με δεύτερη κίτρινη κάρτα και δευτερόλεπτα αργότερα τον ίδιο δρόμο παίρνει και ο Ντέμης με κόκκινη για διαμαρτυρία. Ο Νινιάδης ισοφαρίζει στο 67’, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και τότε ο Πέτρος Στάθης δίνει εντολή στους παίκτες να κάνουν τους τραυματίες. Πετκόφ, Δέλλας και Λάκης πέφτουν κάτω, η ΑΕΚ μένει με 6 και το παιχνίδι κατακυρώνεται με 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού. 16 χρόνια μετά, το ‘Πέστε Κάτω’ αποτελεί ακόμα ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα των ελληνικών γηπέδων.

Το non-call του Πηλοϊδη

 

 

Πότε: 13 Ιουνίου 2007.

Ο αγώνας: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 86-85.

Η ιστορία: Σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς πρωταθλήματος στην ιστορία, ο οποίος κρίθηκε στην παράταση, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει μόλις δώσει το προβάδισμα στους ‘πράσινους΄ με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Σκούνι Πεν κατεβάζει τη μπάλα, ο 3D του κάνει πεντακάθαρο φάουλ το οποίο δεν δίνεται από τον Πηλοϊδη και τότε μπήκε στη ζωή μας ο όρος non-call. Ο ΠΑΟ πάντως, έκανε το 2-1 στους τελικούς.

Ο Σπάθας στο ΄Άρης -ΠΑΟΚ

Πότε: 14 Μαρτίου 2010.

Ο αγώνας: Άρης – ΠΑΟΚ 2-0.

Η ιστορία: Ο ΠΑΟΚ κυνηγάει τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και θέλει μόνο νίκη στο τοπικό ντέρμπι για να μείνει ζωντανός. Ο Σπάθας γεμίζει από νωρίς με κάρτες τους παίκτες του ΠΑΟΚ και τελικά αποβάλλει τους Βιεϊρίνια και Σνάουτσνερ, αφήνοντας τους φιλοξενούμενους με 9, για να κερδίσει τότε το παρατσούκλι ‘Σπανάθας’.

Ο περιβόητος τρίτος τελικός το 2010

Πότε: 2 Ιουνίου 2010.

O αγώνας: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 79-70.

Η ιστορία: 3 χρόνια μετά το non-call, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη πλέον στον πάγκο, οι ερυθρόλευκοι πάνε για το break στο ΟΑΚΑ και ξεκινάνε πολύ δυνατά, αποκτώντας διαφορά 14 πόντων, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια από τις χειρότερες διαιτησίες στην ιστορία από τους Αναστόπουλο, Τανατζή και Σχινά, με συνεχόμενα λανθασμένα σφυρίγματα υπέρ του ΠΑΟ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, η οποία οδήγησε στο τελικό 79-70 και στο 2-1 στη σειρά.

Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη

Πότε: 19 Φεβρουαρίου 2011.

Ο αγώνας: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1.

Η ιστορία: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και βρίσκεται 7 βαθμούς μπροστά στο πρωτάθλημα. Ανοίγει το σκορ με τον Μιραλάς, όμως ο Λέτο στο 58’ φέρνει το παιχνίδι στα ίσα. Οι πράσινοι πιέζουν για το γκολ που θα μειώσει τη διαφορά στους 4 και θα τους κρατήσει ζωντανούς στη διεκδίκηση του τίτλου και το πετυχαίνουν στο 82’, έπειτα από κοντινό πλασέ του Κατσουράνη, στο οποίο ο Καλόπουλος είδε off-side, σε ένα από τα πιο θρυλικά σφυρίγματα των τελευταίων ετών. Τελικά, ο Ολυμπιακός πήρε και το παιχνίδι με γκολ off-side του Τζιμπούρ στις καθυστερήσεις για να ακολουθήσουν στη συνέχεια διαμαρτυρίες και επεισόδια, σε μια από τις πλέον αξέχαστες βραδιές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το χέρι του Μανιάτη με τον Αστέρα

Πότε: 11 Μαΐου 2013.

Ο αγώνας: Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1.

Η ιστορία: Τελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης, με τους Αρκάδες να ανοίγουν στο σκορ και τον Φουστέρ να απαντάει για το 1-1. Στο 69’, θα έρθει η φάση που θα σημαδέψει τον αγώνα. Εκτέλεση κόρνερ, κεφαλιά Σανκαρέ και εξαιρετική ενστικτώδης απόκρουση του Μανιάτη με το αριστερό χέρι, που θα έκανε τον Κάρολ να ζηλέψει. Γιάχος και Τριτσώνης δεν καταλογίζουν το πέναλτι και την αποβολή που θα άλλαζε τη μοίρα του αγώνα και τελικά ο Ολυμπιακός θα φτάσει στη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου με 2 γκολ στην παράταση.