EUROKINISSI
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Άρης(;) ρετσίνα, Μαλαματίνα

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον σάλο που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα είναι χορηγός του Άρη.

Δυο είναι τα συνθήματα που ξεχώρισαν διαχρονικά τους ΠΑΟΚτσήδες. “Τούμπα, Ιράν, Καμπότζη Βιετνάμ” για να δείξουν πόσο εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδό τους και “ΠΑΟΚ, ρετσίνα, Μαλαματίνα”, γιατί … δεν έχει γιατί!

Η ρετσίνα που δεν έχει αντίπαλο στην Βόρειο Ελλάδα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα της Τούμπας, του ΠΑΟΚ γενικότερα. Όχι μόνο γιατί κυκλοφορεί ευρέως στην εξέδρα (και καμιά φορά τα άδεια μπουκάλια σημαδεύουν τα κεφάλια των αντίπαλων ποδοσφαιριστών, όπως συνέβη σε ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό με τον Σιόβα) αλλά και επειδή είναι το πρώτο συστατικό του μοναδικού κοκτέιλ “Τούμπα Λίμπρε”.

EUROKINISSI

Όπως στο Cuba Libre βάζεις ρούμι και κόλα, έτσι και στο περίφημο ποτό των ΠΑΟΚτσήδων, η συνταγή λέει δυο ποτήρια Μαλαματίνα και ένα κόλα (όταν η Coca Cola έκλεισε το εργοστάσιο της στη Θεσσαλονίκη, οι ΠΑΟΚτσήδες έβαζαν νερό Σουρωτή, της εταιρείας δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη).

Λέγεται ότι την εποχή που η Μαλαματίνα ήταν χορηγός της ΠΑΕ είχε προτείνει την παραγωγή του Τούμπα Λιμπρε σε εμφιάλωση, αλλά το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε. Η ρετσίνα δεν λείπει (ή δεν έλειπε, τουλάχιστον) από εκδηλώσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ. Και οι αντίπαλοι, άλλωστε, τους ΠΑΟΚτσήδες τους αποκαλούν … Μαλαματίνες.

Κι όμως. Όλα αυτά τινάζονται στον αέρα, μετά την συμφωνία της εταιρείας για χορηγία της … ΠΑΕ Άρης! Η αγαπημένη ρετσίνα, το κρασί που έγινε σύνθημα στην Τούμπα, λατρεύεται από τους φίλους του ΠΑΟΚ, σπόνσορας του “μισητού” συμπολίτη! Δύσκολα μπορεί να ανεχθεί σοβαρός ΠΑΟΚτσής κάτι τέτοιο. Δε γίνεται.

Ήταν τόσο σφοδρές οι αντιδράσεις (και εδώ δεν κάνουμε πλάκα) που η εταιρεία “Μαλαματίνα”, στην επίσημη ιστοσελίδα της, αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως αγαπάει και στηρίζει τον ΠΑΟΚ, θυμίζοντας ότι εκτός από τον Άρη, στηρίζει χορηγικά φέτος τον Εορδαϊκό, τον Απόλλωνα Περιστερίου, τον ΠΑΟ Δουμπίων και την Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ενώ στο παρελθόν είχε στηρίξει τον Ηρακλή σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Τον ΠΑΟΚτσή, όμως, ουδόλως τον απασχολεί ο Εορδαϊκός πολύ περισσότερο ο Απόλλωνας Περιστερίου και ο ΠΑΟ Δουμπίων. Ακόμη και ο … Ηρακλής δεν τον ενοχλεί σε σχέση με τον Άρη. Μιλάμε για τα ιερά και τα όσια. Σα να αλλάξει το χρώμα της ομάδας. Ή ο Δικέφαλος Αετός, από έμβλημα (εντάξει το παρατραβήξαμε)

Τα σχόλια κάτω από την δημοσίευση δεν είναι τόσο κολακευτικά, αφού οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είναι και τόσο μεγαλόψυχοι. Οι περισσότεροι δηλώνουν αγανακτισμένοι. Λένε ότι η Μαλαματίνα έγινε διάσημη, επειδή την διαφήμιζαν οι ΠΑΟΚτσήδες και ότι η κίνηση να χορηγηθεί ο Άρης δεν είχε κανένα επιχειρηματικό νόημα. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι αρειανοί, οι οποίοι δίνουν συγχαρητήρια για την επιλογή της εταιρείας.

Ακόμη και ο Γιώργος Σαββίδης … που δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες, ασχολήθηκε με το θέμα στο Instagram. Τα story του, ξεκινούν με μια φωτογραφία της ρετσίνας Μιχάλη Γεωργιάδη (εταιρεία που εδρεύει στην Περαία Θεσσαλονίκης), την οποία πλέον αποφάσισαν ότι θα πίνουν οι ΠΑΟΚτσήδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μετά ένας ΠΑΟΚτσής του προτείνει να βγάλει ο ΠΑΟΚ ρετσίνα … Σαββίδη και ο γιος του προέδρου, απαντάει “καλή ιδέα”.

Η ρετσίνα Μαλαματίνα είναι το κρασί που πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο στην Β. Ελλάδα. Από την Τένεδο, που το 1860, ο Ευστράτιος Μαλαματίνας καλλιεργούσε αμπέλια, έφτιαχνε λευκό κρασί και προμήθευε τα βορειοελλαδίτικα λιμάνια με το καράβι “Μερσίνη”, φτάσαμε το 1922 στην παραγωγή ρετσίνας από τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα (η μικρασιατική καταστροφή, τον υποχρέωνε να παράξει κρασί που έπιναν οι Ελλαδίτες) και στο 1957 όπου ο Ευάγγελος (Βάκης) Μαλαματινας την εμφιάλωσε για πρώτη φορά, κάνοντας ουσιαστικά το αποφασιστικό βήμα για την γιγάντωση της εταιρείας.

 

Ο φίλος του Νίκος Σταυρίδης ήταν μια πολύ αναγνωρίσιμη φιγούρα για να τη διαφημίσει. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν απέφυγε και τη ρήξη των κληρονόμων. Η Μυρτώ Μαλαματίνα, μάλιστα, που αποχώρησε, έφτιαξε δική της ρετσίνα και εταιρεία. Οι δικοί της κληρονόμοι, ήταν οι πρώτοι που ήρθαν σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ για χορηγία, το 2009. Δύο χρόνια αργότερα (2011) η εταιρεία “Ε.Μαλαματίνα και υιός”, κυρίαρχη πλέον στην αγορά, πήρε την σκυτάλη. Το 2016, ήταν χορηγός της ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Μαλαματίνας, μάλιστα, είχε παρακολουθήσει αγώνες του μπασκετικού ΠΑΟΚ, δίπλα στον Μπάνε Πρέλεβιτς.