ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι χειρότερες στιγμές στα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού

Διαλέγουμε μερικές από εκείνες τις φορές που δεν μας άρεσε καθόλου αυτό που βλέπαμε.

Ας μην είμαστε ούτε γκρινιάρηδες, ούτε παράξενοι. Στην Ελλάδα ζούμε, αυτό είναι το πρωτάθλημα που έχουμε, αυτό θα παρακολουθούμε και με αυτό θα παθιαζόμαστε. Μπορεί η Super League να μην έχει το θέαμα και την ποιότητα άλλων πρωταθλημάτων, διαθέτει όμως τη δική μας ομάδα, αυτή για την οποία χαιρόμαστε, στεναχωριόμαστε και φωνάζουμε. Και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι αρκετό.

Ειδικά στα ντέρμπι μάλιστα, φωνάζουμε και παθιαζόμαστε λίγο παραπάνω. Και σήμερα, έχει το απόλυτο ντέρμπι, τη μάχη αιωνίων ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο ομάδες και ορισμένοι πολύ ποιοτικοί ποδοσφαιριστές τους, μας έχουν χαρίσει μερικά σπουδαία παιχνίδια, στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες και θα παίζουν για χρόνια στα βίντεο-αφιερώματα των εκπομπών.

Οι ίδιες ομάδες μάς έχουν χαρίσει όμως και μερικές στιγμές για τις οποίος ντρεπόμαστε ακόμα και θέλουμε να τις αφήσουμε πίσω μας. Είτε λόγω του κάκιστου θεάματος, είτε λόγω των αποφάσεων των διαιτητών, είτε λόγω της συμπεριφοράς του κόσμου. Ναι, κι αυτές οι στιγμές θα μας μείνουν αξέχαστες και θα παίζουν για χρόνια στα βίντεο-αφιερώματα των εκπομπών, αλλά μάλλον δεν είναι το ίδιο.

Με την ευχή το σημερινό παιχνίδι να μείνει στην ιστορία για όλους τους καλούς λόγους, θυμόμαστε μερικές από εκείνες τις στιγμές ετεροντροπής στα ντέρμπι των τελευταίων είκοσι χρόνων, έτσι για να ξορκίσουμε το κακό.

Το ξύλο στον Ευθυμιάδη

Πότε: 24 Μαρτίου 2002.

Πού: Λεωφόρος.

Το σκορ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1.

Τι έγινε: Ο Παναθηναϊκός θέλει την νίκη για να πάρει προβάδισμα τίτλου και καταφέρνει να ανοίξει το σκορ με τον Ολισαντέμπε. Τα τελευταία λεπτά κυλούν κι οι γηπεδούχοι δείχνουν να κρατάνε την σπουδαία νίκη, μέχρι που στις καθυστερήσεις, ο Κωνσταντίνου ανατρέπει τον Βενετίδη μέσα στην περιοχή. Ο Ευθυμιάδης σφυρίζει πέναλτι, ο Τζόρτζεβιτς εκτελεί εύστοχα και ο εξαγριωμένος κόσμος μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο και λιντσάρει τον διαιτητή, με τη συμμετοχή και του τότε προέδρου της ομάδας, Άγγελου Φιλιππίδη. 

Η απόλυτη ‘σούπα’

Πότε: 1 Μαρτίου 2009.

Πού: Στάδιο Καραϊσκάκη.

Το σκορ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0.

Τι έγινε: Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αφορά μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά ένα ενενηντάλεπτο πλήρους απουσίας τους. Κάκιστο θέαμα, βαρεμάρα, δυνατά μαρκαρίσματα, καμία απολύτως συγκίνηση. Καλύτερο σενάριο από ένα ντέρμπι γεμάτο επεισόδια, σίγουρα, αλλά ας μην βάζουμε τον πήχη τόσο χαμηλά. Ειδικά για δύο ομάδες που είχαν τους Βαλβέρδε – Τεν Κάτε στους πάγκους τους και παίκτες όπως οι Γκαλέτι, Ζιλμπέρτο, Ίβανσιτς και Μπελούτσι στον αγωνιστικό χώρο. Νύστα.

Ο κερασμένος φραπές στον Μαυρογενίδη

Πότε: 12 Ιανουαρίου 2003.

Πού: Λεωφόρος.

Το σκορ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-2.

Τι έγινε: Οι οπαδοί των γηπεδούχων, σε μια σπάνια κίνησης καλής θέλησης κι ένδειξης φιλοξενίας, κέρασαν τον Δημήτρη Μαυρογενίδη έναν φρεσκότατο καφέ. Στο κεφάλι. Με δύναμη. Αλλά λεπτομέρειες.

Ο τραυματισμός του Λεοντίου

Πότε: 2 Σεπτεμβρίου 2007.

Πού: Λεωφόρος.

Το σκορ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0.

Τι έγινε: Ακόμη ένα 0-0, μόνο που αυτή τη φορά, αυτό ήταν το λιγότερο. Λίγο πριν το ρολόι δείξει 70 λεπτά αγώνα, Λούα-Λούα και Λεοντίου διεκδικούν την μπάλα στον αέρα. Ο νεαρός και τρομερά ταλαντούχος μέσος του Παναθηναϊκού πέφτει άτσαλα στο χορτάρι, διαλύει τον χιαστό του και δεν επανέρχεται ποτέ στο επίπεδο που όλοι περίμεναν. Άδοξο φινάλε και η χειρότερη στιγμή ενός ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία για αυτή τη φάση. 

Η Ριζούπολη

Πότε: 11 Μαΐου 2003.

Πού: Όπως θα μάντεψες κι απ’ τον μεσότιτλο, Ριζούπολη.

Το σκορ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0.

Τι έγινε: Ζούγκλα. Επιθέσεις στους παίκτες των πρασίνων στη φυσούνα, ιπτάμενα αντικείμενα, κλίμα τρομοκρατίας, σε μια απ’ τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Όσα έγιναν στα αποδυτήρια, παραμένουν μυστήριο και περνάνε σιγά-σιγά στη σφαίρα του μύθου. Έκτοτε, η Ριζούπολη αποτελεί το κορυφαίο ορόσημο βίας και χουλιγκανισμού, με τη φράση ‘νέα Ριζούπολη’ να ακούγεται -δυστυχώς- όλο και πιο συχνά.

Το ενός λεπτού σιγή που δεν τηρήθηκε ποτέ

Πότε: 9 Μαΐου 1999.

Πού: ΟΑΚΑ.

Το σκορ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0.

Τι έγινε: Χμ, τα 0-0 της τελευταίας εικοσαετίας δεν είναι και τόσο λίγα τελικά. Ούτε σε αυτό το παιχνίδι πάντως, το πρόβλημα εστιάζεται στην απουσία γκολ. Αντίθετα, το πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μυαλού. Ενώ παίκτες και προπονητές προσπαθούν να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πατέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, Μιλτιάδη, από μερίδα του κόσμου ακούγεται το εμετικό σύνθημα για τους νεκρούς της Θύρας 7. Πολιτισμός.

Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη

Πότε: 19 Φεβρουαρίου 2011.

Πού: Στάδιο Καραϊσκάκη.

Το σκορ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1.

Τι έγινε: Με το σκορ στο 1-1 και τους φιλοξενούμενους να πιέζουν για το γκολ της νίκης που θα μείωνε τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στους 4 βαθμούς, ο Κατσουράνης φαίνεται να δίνει τη λύση, στέλνοντας από κοντά την μπάλα τα δίχτυα. Το γκολ όμως ακυρώνεται ως οφσάιντ, σε μια φάση που μας χάρισε την ατάκα “κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη”, αφού φήμες λένε πως το γεγονός πως ο παίκτης του ΠΑΟ καλυπτόταν, φαινόταν κι απ’ το διάστημα. Κερασάκι στην τούρτα, το γεγονός πως το 2-1 του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις προήλθε από γκολ οφσάιντ του Τζεμπούρ.

Το ντέρμπι που δεν τελείωσε ποτέ

Πότε: 18 Μαρτίου 2012.

Πού: ΟΑΚΑ.

Το σκορ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1.

Τι έγινε: Ο Ολυμπιακός πάει άνετος και με διαφορά στο ΟΑΚΑ, σε ένα ντέρμπι που μύριζε μπαρούτι από νωρίς. Τα επεισόδια ξεκινάνε πριν από τη σέντρα, κλιμακώνονται στο ημίχρονο και μετά το γκολ του Αμπντούν στο 51’, όλοι περιμένουν το κακό. Τελικά, στο 83’ ξεκινάει ρίψη αντικειμένων, φωτοβολίδων αλλά και μολότωφ εκτός γηπέδου και ο Κάκος αποφασίζει την οριστική διακοπή του αγώνα, κάτι που οδήγησε και στην τιμωρία των πρασίνων.

Το ντέρμπι που δεν άρχισε ποτέ

Πότε: 21 Νοεμβρίου 2017.

Πού: Λεωφόρος.

Το σκορ:

Τι έγινε: Αρκετή ώρα πριν τη σέντρα του ντέρμπι, ξεκινάει ρίψη φωτοβολίδων η οποία και οδηγεί τον διαιτητή Παππά στην απόφαση της οριστικής ματαίωσης του αγώνα. Η απόφαση αυτή εξοργίζει τους οπαδούς του ΠΑΟ, οι οποίοι εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και ξεκινάνε το ξύλο με τα ΜΑΤ, για να αποζημιώσουν όσους περίμεναν σκορ και θέαμα εκείνο το βράδυ του Σαββάτου.

Ο ‘πειρατής’ Αναστασίου

Πότε: 2 Μαρτίου 2014.

Πού: Λεωφόρος.

Το σκορ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-3.

Τι έγινε: Ο Παναθηναϊκός κάνει πάρτι στο Καραϊσκάκη σε ένα ντέρμπι γοήτρου, και με το σκορ στο 0-2, ο Ολυμπιακός κερδίζει πέναλτι και μαζί την ευκαιρία να μειώσει το σκορ. Οι οπαδοί των ερυθρόλευκων όμως, πετυχαίνουν τον Αναστασίου με ένα μπουκάλι, με τον προπονητή των φιλοξενούμενων να σωριάζεται κάτω και να συνεχίζει να δίνει οδηγίες στους παίκτες του με δεμένο μάτι(!).

Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi.gr