ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 5 ιστορίες από το κλειστό του ΟΑΚΑ

Το αιώνιο ντέρμπι των πρωταγωνιστών που κανείς δεν περίμενε.

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι τα πραγματικά μεγάλα ντέρμπι δεν αφορούν μόνο τον αγωνιστικό χώρο, αλλά πλάθουν ιστορίες, όμορφες, λυπηρές ή εκνευριστικές, γύρω τους: στα αποδυτήρια, στους καναπέδες, στις καφετέριες. Οπουδήποτε μπορεί να φτάσει η εικόνα του ματς, υπάρχει κάτι που το συνδέει με ο,τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Η LG Electronics έδωσε σε δύο συντάκτες του Oneman, στον Νίκο Σταματίνη και στον Δημήτρη Μπούτσικο, την ευκαιρία να βρεθούν την Κυριακή στο κλειστό του ΟΑΚΑ και να παρακολουθήσουν από πολύ κοντά το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Basket League. Αφού δεινοπαθήσαμε με ένα ημίχρονο κακού μπάσκετ, αναπτερωθήκαμε με το εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο. Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, ο καθένας από 3 στιγμές, μια εκ των οποίων ήταν κοινή.

 

Νίκος: Η εμφάνιση του Νίκου Παππά

Πρέπει να είναι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα ενός παίχτη του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, σε οποιοδήποτε άθλημα, να καταφέρνει να πάρει μόνος του ένα παιχνίδι με τον αιώνιο αντίπαλο. Ο Νίκος Παππάς, με μια σπουδαία εμφάνιση, έβαλε 24 πόντους με 4/6 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 3 ριμπάουντ σε μόλις 20 λεπτά. Σε παιχνίδια ειδικού βάρους, όπως το χθεσινό, με την πίεση που έχεις από τα χιλιάδες μάτια που σε κοιτάνε με αγωνία, αυτά τα στατιστικά θα έπρεπε να μετράνε επί 2.

Nίκος: Η κόντρα εξέδρας-Mπόγρη

Η εξέδρα του Παναθηναϊκού έχει ξεκινήσει από πέρσι μια ομολογουμένως φανταστικά διασκεδαστική ιστορία με τον Μπόγρη. Ο σέντερ του Ολυμπιακού, με μια συμπεριφορά που θυμίζει λίγο σχολικό πρωτάθλημα (με τα καλά και τα κακά που έχει αυτό), έβαλε ένα καλάθι και πανηγύρισε κυριολεκτικά σαν να έβαλε γκολ θυμίζοντας λίγο τον μόνιμο πόνο που έχουν οι μπασκετμπολίστες: η στιγμή μετράει λιγότερο στο πιο εγκεφαλικό μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Ένα γκολ, καλώς ή κακώς, μετράει πολύ περισσότερο από ένα καλάθι.

 

Δημήτρης: Οι βρισιές που πέρασαν και δεν ακούμπησαν

Από τότε που ο Βασίλης Σπανούλης αποχωρίστηκε τα πράσινα για να φορέσει τα κόκκινα, κάθε επίσκεψή του στο Ο.Α.Κ.Α μεταφράζεται ως μία πρόβα τζενεράλε με την υπομονή και τις αντοχές του. Στα ντέρμπι των δύο αιωνίων, η Θύρα 13 κατεβαίνει όσο πιο πάνοπλη γίνεται. Χαζεύοντας τους από τη σουίτα της LG είδαμε full face, λέιζερ, μπανάνες, ποταπά συνθήματα και ειρωνικά παλαμάκια να επιστρατεύονται για να αποσυντονίσουν τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Κατά τη διάρκεια μιας ακόμη χυδαίας επίθεσης προς το πρόσωπό του, οι υγιείς και σκεπτόμενοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έπιαναν το κεφάλι τους φανερά απογοητευμένοι. Και φανερά κουρασμένοι.

Δημήτρης: Ο Zach Leday έγινε Jordan για μία μέρα

Λόγω ηλικίας (είμαι 20 χρονών), δεν είχα την τύχη να ζήσω από κοντά τα μυθικά poster dunks του Michael Jordan. Υποθέτω όμως ότι το φοβερό και τρομερό κάρφωμα του Zach Leday που τάραξε συνθέμελα το Ο.Α.Κ.Α στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου δεν διαφέρει αισθητά από τα εναέρια κατορθώματα του θρύλου των Bulls. Με περίσσεια αυτοπεποίθηση, πάτησε λίγο πιο μπροστά από τις βολές και εκτοξεύτηκε μέχρι το καλάθι του Παναθηναϊκού. Είναι η πρώτη φορά που ο Θανάσης Αντετοκούνμπο χάνει τόσο εύκολα μία μονομαχία πάνω από την στεφάνη και προφανώς η τελευταία που βάζω στην ίδια πρόταση τον Leday και τον Jordan.

 

Η χειραψία Θανάση-Σπανούλη

Νίκος: Δεν είμαι από εκείνους που προτιμούν μια ατμόσφαιρα τύπου NBA στα μπασκετικά ματς με τα γιγαντιαία πατατάκια και τις προτάσεις γάμου στο ημίχρονο. Η ένταση και το πάθος μπορεί να ξεφεύγουν και μέσα στο παρκέ και αυτό τελικά επιτείνει τη συναισθηματική απόλαυση που βιώνεις κατά τη διάρκεια του ματς. Η μικρή κόντρα που έγινε στο τέλος του ματς προέκυψε από το πάθος του Θανάση που εκνεύρισε τον Σπανούλη. Η χειραψία ήρθε αμέσως μετά και επαναλήφθηκε και στα αποδυτήρια.

Δημήτρης: Σε ένα μπασκετικό ντέρμπι αυτού του βεληνεκούς, οι σφυγμοί των παικτών συνήθως απεγκλωβίζονται από το σώμα τους και σκαρφαλώνουν στα πάνω διαζώματα του γηπέδου. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με τους παλμούς τους να χορεύουν σάλσα, ρούμπα και ικαριώτικο μαζί, είχαν μία ασήμαντη διένεξη, η οποία έσβησε προτού καν φουντώσει. Μετά το τέλος του αγώνα, οι δύο παίκτες εξήλθαν από τη φυσούνα μονιασμένοι και αγκαλιασμένοι. Μία ασθενής μπόρα ήταν μόνο και πέρασε.