(AP Photo/Itsuo Inouye)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πώς θα ήταν 3 θρυλικές ομάδες αν είχαν μόνο μια αλλαγή στο ρόστερ τους

Τι θα έκανε η Εθνική στο Μουντομπάσκετ του 2006 με Αντετοκούνμπο και τι η Καλαμάτα του 1996 με Ρονάλντο;

Είναι ένα ερώτημα που πάντα κάνει και πάντα θα κάνει ένα φίλαθλος στον εαυτό του κάθε φορά που σκέφτεται τα περασμένα τουρνουά. Και εντάξει, μπορεί οι ιστορικοί να μας λένε ότι τα ‘τι θα γινόταν αν’ δεν είναι σοβαρός τρόπος να βλέπεις το παρελθόν. Ας το παραδεχτούμε όμως. Έχει πλάκα. Διορθώνω: έχει πραγματικά πολλή πλάκα. Μάλλον ακριβώς επειδή δεν έχει κανένα νόημα. Πώς, λοιπόν, θα ήταν οι διάφορες ομάδες, αν έκαναν απλά μια αλλαγή στο ρόστερ τους, μια αλλαγή που είτε δεν έγινε λόγω συνθηκών είτε θα ήταν πραγματικά αδύνατο να γίνουν.

Ντάξει, αυτά τα πράγματα γίνονται τόσο εύκολα μόνο αν έχεις φαντασία. Α και WIND ONE. Γιατί αν έχεις WIND ONE και χαλάσει το κινητό σου, αναλαμβάνουν να πάρουν τη χαλασμένη σου συσκευή (από όπου και να είσαι) και σου δίνουν δωρεάν συσκευή αντικατάστασης μέχρι να σου επιστρέψουν τη δική σου. Τόσο εύκολο και βολικό όσο μια αντικατάσταση στο ρόστερ. Για πάμε να δούμε, λοιπόν, τι φανταστήκαμε.

Μουντομπάσκετ του 2006 με Γιάννη Αντετοκούνμπο

(AP Photo/Ng Han Guan)

Οι περισσότεροι το έχουμε σκεφτεί. Η καλύτερη εθνική ομάδα που έχει βγάλει αυτός ο τόπος με μια απλή προσθήκη: τον MVP του NBA για την προηγούμενη σεζόν. 

Πλεονεκτήματα: Όπως είδαμε στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ, ο Γιάννης είναι ένα τεράστιο όπλο και, όπως κάθε τεράστιο όπλο, χρειάζεται ειδική μεταχείριση, προκειμένου να μην πλεχτεί σε άμυνες που σχηματίζονται πάνω του, σε άμυνες 4 εναντίον 1. Αλλά πόσο εύκολο θα ήταν να πιάσουν 4 τον Αντετοκούνμπο και να αφήσουν τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη, τον Ζήση και τον Παπαλουκά; Καθόλου. Για να μην πω ότι η άμυνα με τα χέρια του Διαμαντίδη και του Γιάννη θα ήταν σαν δάσος από τεράστια αγκάθια.

Μειονεκτήματα: Σε πρώτη σκέψη, η απάντηση είναι κανένα. Σε δεύτερη, εκείνη τη χρονιά είχαμε μια τρομερή ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους που ήμασταν τυχεροί, ώστε να τους έχουμε όλους μαζί στην καλύτερη φάση της καριέρας τους. Επίσης, με όλους αυτούς και τον Γιάννη, η Εθνική θα έπαιζε με το βάρος του φαβορί. Αυτό ο χαρακτηρισμός έχει αποδειχτεί ότι δεν μας ταιριάζει ποτέ.

Αποτέλεσμα: Λογικά παγκόσμιοι πρωταθλητές μέσα στην Ιαπωνία. Το μεγαλύτερο what if εδώ είναι αν πράγματι θα περνάγαμε τις ΗΠΑ. Εκεί τα πράγματα θα δυσκόλευαν πολύ.

Iσπανία του 2014 με Μέσι

AP Photo/ Emilio Morenatti

Τυπικά ο Mέσι θα μπορούσε να είχε επιλέξει τα εφηβικά τμήματα της Εθνικής Ισπανίας η οποία υπήρξε και χωρίς τη βοήθειά του μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Πώς θα ήταν όμως η κατάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αν και αυτός είχε πολιτογραφηθεί Ισπανός;

Πλεονεκτήματα: Οκ, μιλάμε για τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή του πλανήτη ο οποίος είναι τόσο καλός που ξεπερνάει συστήματα και απορίες για το αν ταιριάζει στο τάδε και στο δείνα στιλ παιχνιδιού. Iδίως μάλιστα αν έμπαινε σε ένα σύνολο με σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως ο Iniesta, ο Xavi, o Xabi Alonso. Με μια τέτοια δημιουργία πίσω του θα ήταν πραγματικά αδύνατο να τον αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ομάδα.

Μειονεκτήματα: Αν βάλουμε στην ιστορία μας όμως το γεγονός ότι είχαμε τη διοργάνωση του τέλους μιας σπουδαίας και ασταμάτητης ομάδας που είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελο αμέσως την προηγούμενη φορά. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν σε αυτή τη τόσο χορτασμένη ομάδα θα άλλαζε τη μοίρα οποιαδήποτε προσθήκη.

Αποτέλεσμα: Αν μιλάγαμε για το Μουντιάλ του 2010 με Μέσι θα είχαμε προφανώς μια περίπτωση Dream Team Βαρκελώνης με την Ισπανία να κερδίζει με 4 και 5 γκολ κάθε αντίπαλό της. Στην πιο κουρασμένη ομάδα του 2014, με την προσθήκη του Μέσι, θα έφτανε μάλλον μέχρι ημιτελικό αλλά θα αποκλειόταν στην παράταση από κάποια χειρότερη αλλά πιο πεινασμένη ομάδα.

Ο Ρονάλντο ο παλιός στην Καλαμάτα

AP Photo/Luca Bruno

Ντάξει, το μεγαλύτερο ‘what if’ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι πράγματι ο Ρονάλντο είχε φτάσει πραγματικά πολύ κοντά στο να ενταχθεί μέσω Αμορίμ στο ρόστερ της ιστορικής Καλαμάτας.

Πλεονεκτήματα: Για να δούμε. Τι πλεονεκτήματα θα είχε για την Καλαμάτα το να υπάρξει στο ρόστερ της ο Ρονάλντο. Ας πούμε στη μεγάλη Καλαμάτα του ‘95-’96. Αυτή που έριχνε τη μια τριάρα μετά την άλλη. Η ταχύτητα του νεαρού Βραζιλιάνου θα τον καταστούσε προφανώς ακαταμάχητο από όλες τις βαριές άμυνες της τότε Α’Εθνικής. Το ίδιο και η τεχνική του κατάρτιση. Thank you, Captain Obvious θα μου πείτε. Δίκιο θα έχετε.

Μειονεκτήματα: Για την Καλαμάτα; Κανένα.

Αποτέλεσμα: Εκείνη τη χρονιά είχαμε πολύ δυνατό Παναθηναϊκό (που πήρε το πρωτάθλημα) αλλά και μια πολύ καλή ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν είχε πάρει μπρος και ο ΠΑΟΚ είχε κάνει μια από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίες της. Η Καλαμάτα είχε τερματίσει 13η. Με Ρονάλντο μέσα, γιατί να μην έφτανε και 3η;

(Φωτογραφίες: ΑP Photos)