PUBLI

Τα τραγούδια του bromance

Μερικές φορές οι ύμνοι στην ανδρική φιλία είναι και μελοποιημένοι. Τα τραγούδια της ανδρικής φιλίας δεν γνωρίζουν έντεχνους και λαϊκούς.

Η ανδρική φιλία έχει τους δικούς της κανόνες. Το γράψαμε προ ημερών. Αλλά κατά κάποιο τρόπο θέλαμε να δούμε τι λένε και οι ποιητές. Ξεσκονίσαμε λοιπόν τη δισκοθήκη μας, ψάξαμε τους στίχους, ακούσαμε και ξανακούσαμε για να βρούμε τα δέκα τραγούδια ύμνους στην ανδρική φιλία.

Can’t stand me now – The Libertines

Ο Paul Barat και ο Peter Doherty. Ο Pete Doherty και ο Paul Barat. Το bromance τους έφτασε σε τέτοια ύψη που πολλοί πίστεψαν ότι δεν ήταν φίλοι αλλά εραστές. Κι ας ήταν στα κρεβάτια τους τα μοντέλα του Λονδίνου. Μαζί έκαναν τους Libertines, μαζί έγραψαν ιστορία, μαζί έγραψαν σπουδαία τραγούδια, χωριστά δεν ήταν τίποτα ο καθένας τους. Η φιλία τους, όμως, χάλασε όπως χάλασε σε πολλά δίδυμα κιθάρα-στίχοι. Το “Can’t Stand Me Now” έχει γραφεί όταν όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και ο δεύτερος δίσκος είναι απλά μια τυπική λεπτομέρεια.

Ο στίχος: You can’t stand me now! Have we enough to keep it together? Or do we just keep on pretending, and hope our luck is never ending

Ηθικό δίδαγμα: No, you’ve got it the wrong way round, Just shot me up and blamed it on the brown

The Hateful – The Clash

Μια ιστορική μπάντα, ένας ιστορικός δίσκος (“London Calling”), ένα παρεξηγημένο τραγούδι που μιλάει για έναν παρεξηγημένο φίλο.

Ο στίχος: Oh anything I want, he gives it to me

Το ηθικό δίδαγμα: He gives it but not for free, it’s hateful

Η τελευταία φορά – Τα Ξύλινα Σπαθιά

Ο Παύλος Παυλίδης θα μπορούσε να γράψει τόμους για την ανδρική φιλία. Ένας άνθρωπος που είδε το πρόσωπο της από την καλή και την ανάποδη, που άφησε πίσω φίλους και συνοδοιπόρους γιατί τον καθυστερούσαν ή τους καθυστερούσε, που τράβηξε μπροστά για να βρει νέους φίλους και να αυτοπραγματωθεί. Εδώ έχει αφήσει πίσω τις βιβλικές αναφορές, τον Σαίξπηρ και την ποπ κουλτούρα για να εκφραστεί με λόγια του δρόμου σε ένα τραγούδι που μπορεί να, μπορεί και να μην είναι για τη φιλία.

Ο στίχος: Έχω ένα φίλο που όταν κρύβομαι με βρίσκει πάντα, όπου κι αν πάω μ’ ακολουθεί σαν σκιά, Όταν του λέω πως δεν αντέχω πια να ζω,πάντα, λέει πες πως είναι η τελευταία φορά.

Το ηθικό δίδαγμα: Έχω ένα φίλο που όταν κλαίω γελάει πάντα. Όταν γελάω κλαίει κρυφά

There Speaks a True Friend – Morrissey

Ο άνθρωπος που η ευφυία του ήταν reverse ακόμα και για τα δεδομένα της reverse ευφυίας, ο άνθρωπος που έγραψε το “You’ have never been in love, until you’ve seen the stars reflect on the reservoir” βρίσκει μια σπάνια στιγμή κανονικότητας για να πει ότι πραγματικός φίλος είναι αυτός που όχι μόνο σου λέει τα στραβά σου αλλά που κάθεται εκεί μέχρι να τα διορθώσεις.

Ο στίχος: there speaks a true friend, there speaks a friend for life

Το ηθικό δίδαγμα: I just wish you’d stayed around, and helped me to improve, because I’ve tried, I’ve tried

Jack Of The Highway – The Last Drive

Οι The Last Drive είναι η ιστορία του γνωστού μουσικού bromance που ξίνισε με τα χρόνια. Ευτυχώς για όλους μας η ελληνική του εκδοχή είχε happy end και αποκαταστάθηκε μετά από δεκαπέντε χρόνια. Και από τη στιγμή που The Last Drive αποφάσισαν ότι ο δικός τους δρόμος περνάει από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν παρέα τον Jack Of The Highway.

O στίχος: my wandering friend, dancing on minefields, it’s not over yet

Το ηθικό δίδαγμα: again and again and again, I need a cover, I need to sober

Αν ήσουν φίλος – Παύλος Σιδηρόπουλος

Ένας φίλος πρέπει να έχει υπομονή. Να είναι έμπιστος. Να μην κάνει τον έξυπνο. Να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο πρίγκηπας τον ελληνικών μπλουζ, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, θέτει τους κανόνες της ανδρικής φιλίας σε μόλις 12 γραμμές.

Ο στίχος: Έκλεψες μαύρο απ’ την καβάντζα του Στρατή, κι ύστερα τα ‘ριξες στην γκόμενα του Τάσου

Το ηθικό δίδαγμα:  Αν ήσουν φίλος για παρέα διαλεχτή, υπομονή θα ‘ρχόταν κι η σειρά σου

Ένας μεγάλος κόσμος – Στέρεο Νόβα

Ο Κωνσταντίνος Βήτα αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα της μοναξιάς. Πως είναι να είσαι μόνος σε έναν κόσμο μεγάλο. Να μην έχεις κανέναν φίλο. Να ζητιανεύεις για χρήματα, για αγάπη, για φιλία.

Ο στίχος: κι αν δεν είχες ένα φίλο, τότε θα είχες ένα σκύλο, ή ένα τοίχο να μιλάς, ή του δρόμου το στύλο

Το ηθικό δίδαγμα: Έλεος είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει μέχρι που φτάνεις στο σημείο να βγάζεις το χέρι

Όπως τα χιόνια – Διάφανα Κρίνα

Το τραγούδι είναι περισσότερο για την ανθρώπινη ψυχή αλλά θέτει το θέμα και της φιλίας παράλληλα. Γιατί ένας πραγματικός φίλος, ένας πραγματικός άνθρωπος δεν φεύγει ποτέ, αλλά μένει στις αναμνήσεις σου.

Ο στίχος: ένας φίλος που έφυγε νωρίς, το πρόσωπό του καθρεφτίζεται στις γουλιές μας, στις ματιές μας, στις κραυγές μας, στις καρδιές μας

Το ηθικό δίδαγμα: και δεν πιστεύεις πως οι άνθρωποι λιώνουν όπως τα χιόνια.

My Beautiful Friend – The Charlatans (UK)

Ένα αδικημένο συγκρότημα που για να λέμε την αλήθεια αδίκησε τον εαυτό του. Γιατί τι άλλο να πεις όταν ο υπέροχος Tim Burgess έχει γράψει τον έναν από τους δύο ύμνους των 90s, έκανε μια δισκογραφία από εδώ ως το Σύνταγμα αλλά άφησε τους Stone Roses να κάνουν πειρατία στο κίνημα της ψυχεδελικής indie pop; Τι άλλο να πεις όταν έχουν γράψει αυτή την κομματάρα;

Ο στίχος: οh my beautiful friend, let me sleep and I will feed you when your hungry

Το ηθικό δίδαγμα: I couldn’t and I wouldn’t want to change you, don’t you know it, I can save you, I will do all of this on my very own

Jesus And Mary Chain – You’ve Been A Friend

Καμία μπάντα δεν έχει αποτυπώσει τις πτυχές τις ανθρώπινης ύπαρξης με την απλότητα και την ευκολία που το έχουν κάνει οι Jesus And Mary Chain. Το “You’ve Been A Friend” είναι μια τέτοια στιγμή.

Ο στίχος: And I’ve got you, and you’ve always seen me through

Το ηθικό δίδαγμα: It feels so right but wrong