Σπάνια φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών να παίζουν ποδόσφαιρο στη Μικρασία

Πώς ξέσκαγαν οι Έλληνες στο Μέτωπο το 1921.
SHARES

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο, δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο. Αυτό φαίνεται και απ' το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Ντούλα, 'Ένας φαντάρος θυμάται τον Μικρασιατικό πόλεμο, Αθήνα 1976'.

"…Καιρός είναι τώρα να παρακολουθήσουμε κι’ έναν ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του συντάγματος ευζώνων και της πρώτης μεραρχίας. Παρωδία ποδοσφαίρου, που προκαλούσε δέος στην αντίπαλο ομάδα των ευζώνων και γέλια στους θεατές. Οι εύζωνοι κυνηγούσαν τη μπάλλα ορμητικά σα σμήνη καμικάζι! Έντρομος ο διαιτητής έπιασε τη μια πλευρά του γηπέδου και σφύριζε χωρίς κανείς να τον ακούη.".

Οι αντίπαλοι των ευζώνων ποδοσφαιριστές της μεραρχίας έτρεχαν κι αυτοί ν’ αποφύγουν τη μάχη σώμα προς σώμα. Κι’ έτσι "αντιστάσεως μη ούσης" νίκησαν οι εύζωνες χειροκροτηθέντες θερμά από τους θεατές….".

Η φωτογραφία όμως που διασώζεται στο πλούσιο αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (elia.org.gr) είναι αρκετά ασυνήθιστη, είναι βασικά η μοναδική τέτοιου είδους που γνωρίζουμε. Έλληνες στρατιώτες να διασκεδάζουν στον ελεύθερό τους χρόνο, παίζοντας ποδόσφαιρο.

Αρχείο/Συλλογή: Κανελλόπουλος, Αναστάσιος

Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, διαβάζουμε:

"Το Φουτ-Μπολ στο Μέτωπο. Οι στρατιώται μας παίζοντες όπισθεν της πρώτης γραμμής (υψώματα Ντουζ-Τεπέ) ΧΙΙΙ Μεραρχία 28/8/21"

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα υψώματα Ντουζ-Τεπέ βρίσκονταν προς τα αριστερά της διάταξης της Στρατιάς Μικράς Ασίας, κοντά στον Σαγγάριο. Φαίνεται ότι αυτός ο άτυπος αγώνας μεταξύ των στρατιωτών έγινε σχεδόν ένα μήνα πριν την οριστική διακοπή της επέλασης των Ελλήνων για την κατάληψη της Άγκυρας και της οριστικής τους επιστροφής στις θέσεις εξόρμησης, δυτικά του Σαγγάριου.

Share
 

24Media Network

Το "μικρό ποδήλατο"

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, προανήγγειλε την απόκτηση του Ματιέ Βαλμπουενά και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής και της καριέρας του.

Νέο μπέρδεμα

Η διατύπωση της απόφασης της αθλητικής δικαστή που υποβίβασε τον Ολυμπιακό στην Α2, δημιουργεί νέο πρόβλημα. Διαβάστε πως η μπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Ένας θρύλος της Disney μάς σχεδιάζει την ιστορία του Mickey

Ο Eric Goldberg, μας σχεδιάζει την ιστορία του πρώτου πραγματικού σταρ του Χόλιγουντ.

Το τέλος της εποχής των torrents

Η πειρατική σημαία στο διαδίκτυο κυματίζει μεσίστια. Θα ζήσουμε τη στιγμή που θα αποσυρθεί για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Social Man
PROMO