Σπάνια φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών να παίζουν ποδόσφαιρο στη Μικρασία

Πώς ξέσκαγαν οι Έλληνες στο Μέτωπο το 1921.
SHARES

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο, δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο. Αυτό φαίνεται και απ' το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Ντούλα, 'Ένας φαντάρος θυμάται τον Μικρασιατικό πόλεμο, Αθήνα 1976'.

"…Καιρός είναι τώρα να παρακολουθήσουμε κι’ έναν ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του συντάγματος ευζώνων και της πρώτης μεραρχίας. Παρωδία ποδοσφαίρου, που προκαλούσε δέος στην αντίπαλο ομάδα των ευζώνων και γέλια στους θεατές. Οι εύζωνοι κυνηγούσαν τη μπάλλα ορμητικά σα σμήνη καμικάζι! Έντρομος ο διαιτητής έπιασε τη μια πλευρά του γηπέδου και σφύριζε χωρίς κανείς να τον ακούη.".

Οι αντίπαλοι των ευζώνων ποδοσφαιριστές της μεραρχίας έτρεχαν κι αυτοί ν’ αποφύγουν τη μάχη σώμα προς σώμα. Κι’ έτσι "αντιστάσεως μη ούσης" νίκησαν οι εύζωνες χειροκροτηθέντες θερμά από τους θεατές….".

Η φωτογραφία όμως που διασώζεται στο πλούσιο αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (elia.org.gr) είναι αρκετά ασυνήθιστη, είναι βασικά η μοναδική τέτοιου είδους που γνωρίζουμε. Έλληνες στρατιώτες να διασκεδάζουν στον ελεύθερό τους χρόνο, παίζοντας ποδόσφαιρο.

Αρχείο/Συλλογή: Κανελλόπουλος, Αναστάσιος

Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, διαβάζουμε:

"Το Φουτ-Μπολ στο Μέτωπο. Οι στρατιώται μας παίζοντες όπισθεν της πρώτης γραμμής (υψώματα Ντουζ-Τεπέ) ΧΙΙΙ Μεραρχία 28/8/21"

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα υψώματα Ντουζ-Τεπέ βρίσκονταν προς τα αριστερά της διάταξης της Στρατιάς Μικράς Ασίας, κοντά στον Σαγγάριο. Φαίνεται ότι αυτός ο άτυπος αγώνας μεταξύ των στρατιωτών έγινε σχεδόν ένα μήνα πριν την οριστική διακοπή της επέλασης των Ελλήνων για την κατάληψη της Άγκυρας και της οριστικής τους επιστροφής στις θέσεις εξόρμησης, δυτικά του Σαγγάριου.

Share
 

24Media Network

Έλληνες φορ: Έξω πάμε καλά

Στη Super League οι ομάδες προτιμούν ξένους επιθετικούς, αλλά στο εξωτερικό οι Έλληνες στράικερ ξεχωρίζουν και κάνουν τη διαφορά. Το Sport24.gr παρουσιάζει τα κατορθώματα των Ευθύμη Κουλούρη, Βαγγέλη Παυλίδη, Ταξιάρχη Φούντα, Δημήτρη Διαμαντάκου και Τάσου Δώνη.

Για ένα καπρίτσιο

Για ένα καπρίτσιο, αντί για Χατζηγιοβάνη - Καμπετσή βλέπαμε Κολοβό & Μολό και θα βλέπαμε και τον Μπεκ αν δεν είχε μόνιμη θέση στο ιατρείο και σε κρεπερί. Γράφει ο Τσάρλυ.

 
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO