Photo by Chris Pizzello/Invision/AP
ΜΟΔΑ

5+1 παλτό για τον χειμώνα που έρχεται με φόρα

Winter is coming και σου έχουμε τις λύσεις για να αντιμετωπίσεις τα ακραία καιρικά φαινόμενα με στιλ.

Τα ‘λεγε ο Ned Stark αλλά ποιος τον άκουγε; Προετοιμαστείτε έλεγε. Έρχεται χειμώνας έλεγε. Και τελικά; Τελικά ο Shean Bean γι’ ακόμα μια φορά μας αποχαιρέτησε νωρίς, κανένας δεν τον άκουσε, ο χειμώνας ήρθε, οι νεκροί ήρθαν κι αν δεν ήταν η Άρια (spoiler alert) να σκοράρει ως άλλος Τραϊανός Δέλλας στην τελευταία φάση ο Night King θα έπαιρνε το πρωτάθλημα του Westeros αήττητος.

9 χρόνια μετά, με κάθε κίνδυνο που επιφυλάσει η απόφαση μου αυτή (δεν τη λες και συνετή), έρχομαι να μιμηθώ τον Sean Bean και να σε προετοιμάσω κατάλληλα για τον χειμώνα. Και πριν βγεις στη γύρα για βαλυριανό ατσάλι και νέο αρχηγό (Stannis λείπεις), υπάρχει κάτι πολύ βασικότερο που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα: το παλτό σου!

Η αγορά του πρώτου παλτού είναι η στιγμή που ξέρεις πως ένας άντρας έχει ωριμάσει στυλιστικά. Ένα three piece, μία γραβάτα, ένα pochette μπορεί να τα φορέσει ο καθένας. Ίσως να μην τα υποστηρίξει όπως πρέπει, αλλά θα τα φορέσει. Για το παλτό όμως δεν ισχύει το ίδιο. Πριν αποφασίσεις να φορέσεις ένα καλό παλτό, πρέπει να έχεις καταλήξει στο style σου, να έχεις αποφασίσει αυτό που θες να περάσεις και ύστερα να επιλέξεις το κατάλληλο παλτό. Μόνο τότε θα νιώθεις την απαραίτητη σιγουριά για να το φορέσεις όπως του αξίζει.

Αν νιώθεις έτοιμος να αποκτήσεις ένα από τα βασικότερα κομμάτια της ανδρικής γκαρνταρόμπας, τότε έχω να σου πω ότι αυτό το άρθρο, εκτός από αναφορές στο Euro και στο Game of Thrones, έχει ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Ρίξε μία γρήγορη ματιά στη ντουλάπα σου, φτιάξε καφέ κι ετοιμάσου για την αναζήτηση του επόμενου παλτού σου.

Καπαρντίνα η Casual

Καπαρντίνα Superdry

Γιατί να την αγοράσεις: Μπορείς να την φορέσεις σε βόλτα για brunch, σε βραδινή έξοδο, σε ένα σαββατοκύριακο εκτός πόλης. Λόγω υφάσματος μπορείς να την επιλέξεις άνετα από τις αρχές του φθινοπώρου έως την άνοιξη. Το βασικότερο; Μοιάζει απίστευτα με αυτήν του Charlie Hunnam στο Green Street Hooligans. Ειλικρινά, χρειάζεσαι κι άλλους λόγους;

Με τι να την φορέσεις: Λευκό t shirt, dark, regular jeans και λευκά sneakers. Η αγγλική αλητεία στα καλύτερα της.

Το ‘American Gangster’

Παλτό Antony Morato

Γιατί να το αγοράσεις: Δεν θυμάμαι καν αν ο Denzel Washington είχε αποπειραθεί να φορέσει κάτι τέτοιο στο έπος του Ridley Scott, αλλά δες το. Δεν σου αποπνέει την αίσθηση ενός ανθρώπου που δεν έχει ανάγκη από εντυπωσιασμούς; Κάποιου που κινείται ήσυχα, ξέρει τι θέλει και πετυχαίνει τους στόχους του χωρίς πολλά πυροτεχνήματα. My man.

Με τι να το φορέσεις: Γραβάτα. Μπορείς αν θέλεις να μη βάλεις τίποτε άλλο, γραβάτα όμως θα βάλεις. Και όχι κάποια λεπτή. Δεν ανήκεις σε boyband. Επίλεξε παντελόνι και πουκάμισο σε regular εφαρμογή και σκούρα χρώματα και στο τέλος πρόσθεσε μία μεταξωτή γραβάτα που θα φτάνει ακριβώς στην αγκράφα της ζώνης σου και θα συμπληρώνει αρμονικά το υπόλοιπο σύνολο.

Το Elegant

Παλτό Tommy Hilfiger

Γιατί να το αγοράσεις: Μάλλινο, γκρι παλτό από Tommy Hilfigher. Αν μπορούσα να αποτυπώσω την κομψότητα σε μία εικόνα, κάπως έτσι θα έμοιαζε. Φόρεσε το συγκεκριμένο topcoat σε formal περιστάσεις αν θες να προσθέσεις ένα στοιχείο που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις αμέσως.

Με τι να το φορέσεις: με οποιοδήποτε γκρι κοστούμι σε διαφορετικό τόνο ή -ιδανικά- με μπλε κοστούμι, γραβάτα και καφέ oxfords. Η επιτομή του style.

Το New Cult

Παλτό Tom Tailor

Γιατί να το αγοράσεις: Αν ο Thomas Shelby ερχόταν με κάποιο μαγικό τρόπο στη σημερινή εποχή, πρώτον θα συζήταγε συμμαχία με τους Sons of Anarchy και δεύτερον θα φόραγε αυτό το heritage ημίπαλτο. Μία δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολύ με την επιλογή παλτού, είναι μήπως το outfit φανεί τελικά επιτηδευμένα πιο “καλό” απ’ όσο θα ήθελαν. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα προσθέσει όση κλάση χρειάζεται, αλλά το μοτίβο θα σε βοηθήσει να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Με τι να το φορέσεις: Μπεζ πλεκτό και μαύρο παντελόνι. Αφού το μοτίβο είναι ασυνήθιστο, γιατί το υπόλοιπο look να είναι συνηθισμένο. Μην το φοβηθείς, βρες τον συνδυασμό που σου αρέσει και πειραματίσου!

Το Versatile

Παλτό Tom Tailor

Γιατί να το αγοράσεις: Διάβασε πάλι τον τίτλο του. Το παλτό αυτό θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο όλες τις “ποιο-παλτό-πηγαίνει-τώρα;” στιγμές. Είναι ένα απλό παλτό χωρίς γιακά που μπορεί να φορεθεί το ίδιο άνετα με ένα causal outfit σε μία έξοδο για ποτό, όσο και σε μία επαγγελματική συνάντηση.

Με τι να το φορέσεις: Μαύρο ζιβάγκο, μαύρο slim παντελόνι, μαύρα χαμηλά Dr. Martins και μαύρα δερμάτινα γάντια. Less is more.

Το Golden Era

Παλτό Tom Tailor

Γιατί να το αγοράσεις: Βγαλμένο από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας της μόδας, το συγκεκριμένο παλτό είναι ίσως το κομμάτι που έλειπε εδώ και χρόνια από την γκαρνταρόμπα σου. Αναλλοίωτο στον χρόνο, με μία ξεχωριστή γοητεία και style που ποτέ δε θα σε απογοητεύσει. Ακόμα να το πάρεις;

Με τι να το φορέσεις: Λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι σε ιταλική γραμμή, μαύρα oxfords και μαύρα heavy browline γυαλιά με χρυσές λεπτομέρειες. Το ωραιότερο ανδρικό outlook στην ιστορία σε περίπτωση που αναρωτιέσαι.

Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP