ΜΟΔΑ

Μάλλον δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει για σένα ένα χαβανέζικο πουκάμισο

Η συναρπαστική ιστορία ενός ρούχου που ήταν πάντα outsider, αλλά πέρναγε τέλεια.

Η ιστορία πίσω από τα τρόπικαλ πουκάμισα, αυτά που βλέπεις να φορούν περήφανα οι τουρίστες στις βόλτες τους στην Πλάκα, είναι μεγάλη. Και πολύ ενδιαφέρουσα, όπως όλες οι ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν τα outsider. Γιατί  αυτό ήταν πάντα τα aloha shirts. Τα πολύχρωμα, με τρόπικαλ τύπωμα, κοντομάνικα πουκάμισα δεν είχαν ποτέ σκοπό να θεωρηθούν ‘μοδάτα’. Παρ’ όλα αυτά, με τα χρόνια απέκτησαν μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα κι έναν διεθνώς αποδεκτό κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να φοριούνται όχι μόνο από τους άνδρες της Χαβάης (όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, τα πουκάμισα αυτά ‘γεννήθηκαν’ στη Χαβάη), αλλά από όλους τους άντρες, σε όλον τον κόσμο.

Το πρώτο χαβανέζικο πουκάμισο υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε το 1930, από Χαβανέζους κατοίκους, με σκοπό να αποτελέσει μια πιο επίσημη ενδυμασία, ένα ρούχο που θα μπορούσε να φορεθεί στη δουλειά και σε γάμους. Με τα φημισμένα (μέχρι και σήμερα), τυπώματα από φοίνικες, καρύδες, εξωτικά λουλούδια και γενικά ό,τι είχε να κάνει με τροπικού ύφους στοιχεία, τα χαβανέζικα πουκάμισα τράβηξαν το ενδιαφέρον των τουριστών, οι οποίοι τα φορούσαν για να μπουν σε mood διακοπών.

Τα χρόνια πέρασαν, η μόδα άλλαζε διαρκώς, αλλά τα πουκάμισα αυτά παρέμειναν στο δικό τους ηλιόλουστο, καλοκαιρινό περιθώριο. Ακόμα και όταν το status τους αναβαθμίστηκε όταν φορέθηκαν από τεράστιους σταρ όπως ο Elvis Presley και τιτάνιους καλτ ήρωες όπως ο Tom Selleck, η ψυχούλα τους παρέμεινε ταγμένη στις αμμουδιές, τα μπαράκια και τα εφήμερα φλερτ των διακοπών.

Στα ’90s έφτασαν σε ένα πρωτοφανές peak, όταν η ενδυματολόγος Kym Barrett φόρεσε στον Leonardo DiCaprio ένα μπλε χαβανέζικο πουκάμισο στην ταινία του Baz Luhrmann, ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’. Η ποπ κουλτούρα βρήκε μια νέα αφορμή για να βάλει τα printed πουκάμισα στην αγκαλιά της και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Το look του DiCaprio στην ταινία, όμως, δεν ήταν αρκετό για να κερδίσουν τα aloha shirts και την αποδοχή της βιομηχανίας της μόδας. Έπρεπε να περάσουν δύο δεκαετίες ακόμη μέχρι να τα επαναφέρει στο προσκήνιο και να αναδείξει το κούλνες τους ένας από τους πιο ευρηματικούς σχεδιαστές του ανδρικού ενδύματος. Ο Hedi Slimane, καλλιτεχνικός διευθυντής τότε του Saint Laurent, τα συμπεριέλαβε στην SS’14 συλλογή του Οίκου και μετατόπισε οριστικά το πρίσμα μέσα από το οποίο θα έβλεπαν στο εξής οι experts της μόδας τα συγκεκριμένα πουκάμισα. Ως μάστερ του styling, ο Slimane σέταρε τα χαβανέζικα πουκάμισα με skinny τζιν και δερμάτινα παντελόνια και οι millennials αυτού του κόσμου βρήκαν επιτέλους κάτι ενδιαφέρον στο παρεξηγημένο αυτό ρούχο.

AP Photo/Francois Mori

(AP Photo / Francois Mori)

 Μετά απ’ αυτή τη συλλογή, όλα κάπως έβγαλαν νόημα. Μέχρι και ο Luhrmann τα υπερασπίστηκε, αιτιολογώντας την επιλογή του ρούχου αυτού στην ταινία του 1996: “O Leo στην ταινία είναι ένα κολάζ του James Dean, του Montgomery Clift και των 1950s. Έχει λίγο από Brando με μια μίξη από Kurt Cobain με αυτό το κούρεμα, και είναι πολύ κουλ. Από την άλλη, το χαβανέζικο πουκάμισο, σαν ρούχο, έχει περάσει από χίλια κύματα σχετικά με το πόσο κουλ στην πραγματικότητα είναι. Άλλα, αν είμαστε τυχεροί, στην ταινία πάντα θα συμβολίζει ότι ο Romeo, σαν το νεαρό αγόρι με το χαβανέζικο πουκάμισο, φόρεσε τον Παράδεισο’στα ρούχα του”.

Αυτό ήταν. Το χαβανέζικο πουκάμισο είχε πλέον αποκατασταθεί, επανιδρυθεί και επαναδιατυπωθεί. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν style icons όπως ο Jeff Goldblum και ο Donald Glover που φροντίζουν να ενσωματώνουν τα χαβανέζικα πουκάμισα συνεχώς στις εμφανίσεις τους.

Πλέον, μπορούμε να μιλήσουμε για την ανοδική πορεία των ‘aloha shirts’, για το πόσο must θεωρούνται για την ανδρική γκαρνταρόμπα και για το πόσο στυλάτα είναι τελικά. Κι απ’ τη στιγμή που τα εμπιστεύονται όλοι, από τους πιο μεγάλους οίκους μόδας (βλ. Gucci, Prada κ.ά.) μέχρι και τα πιο μικρά, ελληνικά -αλλά σίγουρα αξιοπρόσεκτα- brands (βλ. Mohxa), προσφέροντας πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές στα σχέδια χαβανέζικων πουκάμισων, ήταν κάπως αναπόφευκτο να μη σου προτείνουμε και εμείς μερικά για να πας για ένα test-drive.

Πουκάμισο Miami Loom, Superdry

Eμπριμέ πουκάμισο, Madson

Βαμβακερό πουκάμισο με τύπωμα, H&M

Πουκάμισο με χαβανέζικο print, Replay

Χαβανέζικο πουκάμισο σε χαλαρή γραμμή, ASOS

(Kεντρική φωτογραφία: Instagram.com/Replay)