Jordan Strauss/Invision/AP
ΜΟΔΑ

Ο Donald Glover δεν παίρνει τη μόδα στα σοβαρά

Το πολυεργαλείο, Donald Glover ξέρει να μιξάρει τη μόδα του σήμερα και τη μόδα του '70, όπως μιξάρει τα mixtapes του (και καλύτερα).

Πρώτη φορά που είδα τον Donald Glover, ήταν στην αγαπημένη μου σειρά (την καλύτερη κωμική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας), το 30 Rock της Tina Fey. Ξέρεις, κάθε φορά που ένας καλλιτέχνης μου προκαλεί ενδιαφέρον για τον οποιονδήποτε λόγο, είτε είναι με τη μουσική του ή το σκηνοθετικό του δαιμόνιο, τότε πάντα μου έρχεται στο μυαλό η πρώτη φορά που διάβασα το όνομα του. Στην περίπτωση του Glover, λοιπόν, δεν ήξερα τ’ όνομά του μέχρι που το είδα γραμμένο στα credits του 30 Rock και συνειδητοποίησα ότι ήταν στην ομάδα ‘μπόμπα’ των writers της Fey και του 30 Rock. Τα respect έπεσαν βροχή μετά απ’ αυτό, γιατί το να έχεις μια τέτοια θέση σε μια τόσο έξυπνη, και αναγνωρισμένη από κριτικούς και κοινό, τηλεοπτική σειρά είναι σίγουρα ένα παράσημο που φοράς περήφανα.

Η πριν-Atlanta περίοδος και τα ill-fitting φουτεράκια

Πολύ πριν γίνει, το ‘νούμερο 1 πολυεργαλείο του Χόλιγουντ’, ο Glover προγραμμάτιζε την επανάστασή του. Μέσα από δουλειές όπως το 30 Rock, shows όπως το ‘Community’ που σαν παιδάκι φορούσε κάτι κακο-εφαρμοσμένα φουτεράκια και τζιν παντελόνια που αν δεις τώρα, λες ότι είναι κόντρα ρόλος (συγκριτικά με το άψογο στιλ του τώρα), αλλά και τα mixtapes που κυκλοφορούσε στη χάση και τη φέξη με το ‘rapper name’ του, ως Childish Gambino.

 

Μετά το 30 Rock, λοιπόν, η επαφή μου με τον Glover ήταν εγώ ν’ ακούω το ‘Because the Internet’ (2013), το δεύτερο άλμπουμ του ως Childish Gambino και να αναρωτιέμαι αν πρόκειται για ένα χιπ χοπ ή ηλεκτρονικής μουσικής άλμπουμ. Μετά απ’ όλα αυτά, ο Glover ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης που είχα στο νου μου. Κάθε φορά που έσκαγε κάποιο project με τ’ όνομά του το παρακολουθούσα, γιατί ήξερα ότι όπου βάλει το χεράκι του μόνο σε καλό μπορεί να βγει.

Και μετά έκανε το ‘Atlanta’. Tην πιο ρεαλιστικά σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία που έδειχνε με αφοπλιστικά ειλικρινές τρόπο τη ζωή στην Atlanta και την μουσική σκηνής μιας πολιτείας στην Αμερική που έχει αναδείξει μερικούς από τους καλύτερους ράπερς όλων των εποχών. Η σειρά ήταν τόσο καλογραμμένη, με ποιητικό σχεδόν υπόβαθρο, που έπρεπε να τη δεις ξανά και ξανά για να αντιληφθείς τις πολιτικο-κοινωνικό-μουσικές αναφορές που έπαιζαν από ατάκα σε ατάκα.

Μετά την υπερσειρά αυτή, ο Glover ήταν ‘golden’. Πήρε δύο βραβεία Emmy για τη σειρά και δυο Χρυσές Σφαίρες και όταν έσκασε μύτη στο κόκκινο χαλί με το crisp ’70s εμπνευσμένο κοστούμι του, τότε όλα άλλαξαν για την καριέρα και το στιλ του. Από τότε, το παιδάκι που έπαιζε στο ‘Community’ και φορούσε τα φαρδιά, κολεγιακού τύπου jersey jackets και ριγέ t-shirts, πέθανε. Ήταν η στιγμή πια για τον ενήλικο Glover που αγαπάει τη μόδα αλλά χλευάζει και μαζί της, για να λάμψει.

Evan Agostini/Invision/AP

To 2018 στην προβολή του”Solo: A Star Wars Story” στη Νέα Υόρκη (Evan Agostini/Invision/AP)

Η μετά-Atlanta περίοδος και η αγάπη του για τα Gucci

Όλα είχαν ανοδική πορεία για τον Donald Glover μετά την αναγνωρισιμότητα του Atlanta το ίδιο και το στιλ του. Σε αυτή τη φάση, ο Glover άρχισε να πειραματίζεται με τη μόδα. Είχε πρόσβαση σε δημιουργίες αναγνωρισμένων οίκων και άρχισε να υποστηρίζει άψογα καλοραμμένα κοστούμια τα οποία δεν έμοιαζαν καθόλου με τα tuxedo ‘πιγκουίνος’ που φορούσαν οι υπόλοιποι άνδρες του Χόλιγουντ. Για τον ίδιο, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να παίξει με τη μόδα, να διαφοροποιηθεί και να εκφράσει την προσωπικότητά του μέσα από τις εμφανίσεις του.

Chris Pizzello/Invision/AP

Στα βραβεία Emmy το 2017 με κοστούμι Gucci (Chris Pizzello/Invision/AP)

Είτε αυτές στο κόκκινο χαλί που 9 στις 10 περιπτώσεις ήταν δημιουργίες του Alessandro Michele της Gucci, είτε αυτές στην καθημερινότητά του και τα statement φανταστικά jackets που φορούσε και που έκανε όλους τους πωρωμένους με τη μόδα να λυγίζουν στην όψη τους. Δεν άργησε πολύ μέχρι να πάρει τον τίτλο του Style Icon και το 2017 να στεφθεί από τους πιο καλοντυμένους άνδρες της χρονιάς, απ’ όποιο blog/site μπορείς να φανταστείς.

Ο ‘Renaissance Man’ γεννιέται μαζί και το ’70s style

Ο Donald Glover από το 2017 και δεν είναι ένας απλός καλλιτέχνης, αλλά ο ‘Renaissance Man’. Τα κάνει όλα: γράφει μουσική, παίζει σε blockbuster ταινίες, γράφει σενάρια και φυσικά, σκηνοθετεί τα πιο πολυσυζητημένα βίντεο της δεκαετίας. To 2018 κυκλοφόρησε το ‘This America’ ένα βίντεο που με τραγελαφικό τρόπο, μιλάει για τη βία της αστυνομίας απέναντι στους μαύρους και γενικά για μια Αμερική με τον Trump στην εξουσία. Στο βίντεο φοράει ένα γκρι παντελόνι κοστουμιού και τίποτα άλλο και το τοπλες στους άνδρες, γίνεται ‘thing’. Δεν έχει υπάρξει πιο πολυσυζητημένο βίντεο από μαύρο καλλιτέχνη από τότε που είχε βγει το ‘Thriller’ του Michael Jackson και είδαμε την επιρροή που άσκησε ο τελευταίος (και) στη μόδα.

 

Ο Glover μέσα απ’ όλη αυτή τη φήμη αποφασίζει ότι πρέπει να εκφράσει τον εαυτό και την κουλτούρα του μέσα από τη μόδα. Με τον ίδιο χλευαστικό τρόπο που γύρισε το ‘This is America’, άρχισε να αντιμετωπίζει το στιλ του. Με ξεκάθαρες ’70s επιρροές, ο Glover αρχίζει να φοράει πουκάμισα με φαρδιούς γιακάδε,  λες και πάει σε πάρτι του Larry Levan στο Paradise Garage στη Νέα Υόρκη.

Jordan Strauss/Invision/AP

Το 2019 στο Lacma Art + Film Gala με Gucci (Jordan Strauss/Invision/AP)

Το στιλ του είναι πια εκκεντρικό και έχει σκοπό: να προκαλέσει. Όχι για να συζητηθεί απλά, αλλά για να αποδείξει ότι ένας straight μαύρος άνδρας μπορεί να φοράει σατέν κόκκινα ρούχα και μπλούζες με V λαιμόκοψη που αποκαλύπτουν το στέρνο του και τις τρίχες του.

Jordan Strauss/Invision/AP

Στα Britannia Awards στο Λος Άντζελες με Dolce&Gabanna σύνολο (Jordan Strauss/Invision/AP)

Τo “The Look”

Ο Donald Glover έχει βρει το στιλ του. Έχει τη «στολή» του και κάνει εμφανίσεις που έχουν μια κοινή γραμμή: τη ρετρό μόδα και το ’70s στιλ. Για έναν καλλιτέχνη που με τη δουλειά του μιλάει για σοβαρά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, στο κόκκινο χαλί παρουσιάζει ένα προφίλ ακριβώς αντίθετο μ’ αυτό. Με τις εμφανίσεις του, δείχνει να μην παίρνει τη μόδα στα σοβαρά. Φοράει φαντεζί, ανάγλυφα σακάκια και η χρωματική παλέτα των συνόλων του περιλαμβάνει από γήινες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του καφέ μέχρι και έντονα κόκκινα και μοβ χρώματα. Οι επιρροές από τη μόδα του 1970 ξεκάθαρες, με πινελιές από τα ’80s από εδώ κι από εκεί.

Joel C Ryan/Invision/AP

Στο Λονδίνο το 2018 (Joel C Ryan/Invision/AP)

Το signature στιλ του περιλαμβάνει tailored παντελόνια και πλεκτά Polo μπλουζάκια με ρετρό μοτίβα τα οποία συνδυάζει με μοκασίνια, θυμίζοντας σαξοφωνίστα των Funkadelic στα ’70s. Τα παντελόνια του είναι πάντα τόσο-όσο μακριά ώστε να φαίνονται πάντα τα παπούτσια του, εκτός από τις στιγμές που επιλέγει να φορέσει ψηλόμεσα παντελόνια/καμπάνα που σε αυτές τις περιπτώσεις ματσάρει με μποτάκια με λίγο τακούνι.

Chris Pizzello/Invision/AP

Στην πρεμιέρα του ‘Black Panther’ στο Λος Άντζελες (Chris Pizzello/Invision/AP)

Τα αξεσουάρ παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στις εμφανίσεις του. Και εκεί ο Glover δεν κάνει εκπτώσεις. Εκφράζει την αισθητική του all the way, απενεχοποιώντας ό,τι αξεσουάρ δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικά ως ανδρικό. Θα φορέσει μπουτονιέρες, χρυσές αλυσίδες στον λαιμό και καρφίτσες στο πέτο, σχεδόν με ειρωνικό τρόπο, επιβεβαιώνοντας ότι για τον ίδιο η ανδρική μόδα είναι fun.

Jordan Strauss/Invision/AP

Στα Britannia Awards το 2019 (Jordan Strauss/Invision/AP)

Τα statement κοστούμια

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγαλείο των κοστουμιών που επιλέγει ο Glover. Φοράει κοστούμια που είναι με, πολύ απλά λόγια, τολμηρά. Φοράει έντονες αποχρώσεις, bold μοτίβα τα οποία μιξάρει αριστουργηματικά με γιλέκα επίσης με μοτίβα, εκπροσωπώντας τη ’70s μόδα στο έπακρο.

Chris Pizzello/Invision/AP

Σε πάρτι του Vanity Fair για τα βραβεία Emmy (Chris Pizzello/Invision/AP)

Δίνει πολύ σημασία στην εφαρμογή των κοστουμιών που επιλέγει: άλλοτε είναι πιο εφαρμοστά και συνδυάζει cigarette παντελόνια με μπότες και άλλοτε oversized κοστούμια λες και είναι βγαλμένα από το ‘Goodfellas’.

Evan Agostini/Invision/AP

Στο Diamond Ball 2018 με Dior Homme (Evan Agostini/Invision/AP)

Συμπερασματικά; Το στιλ του Donald Glover χαρακτηρίζεται για ένα πράγμα: για την αβίαστη φύση των συνόλων του. Όσο εκκεντρικές κι αν είναι οι εμφανίσεις του Glover, όσο κι αν σου θυμίζει καμιά φορά τον Alain Delon, ότι φοράει του βγαίνει αβίαστα. Δείχνει πάντα σαν να μην έχει προσπαθήσει για την εμφάνισή του, ακόμη κι αν συμβαίνει το αντίθετο.

Αν και το στιλ του καθενός είναι προσωπική υπόθεση και δύσκολα κοπιάρεται, παρακάτω μερικοί βασικοί κανόνες για το στιλ  του Donald Glover, αν θέλεις λίγη έμπνευση.

#1. Δεν φοράει γραβάτες

#2. Φοράει τα μοκασίνια χωρίς κάλτσες

#3. Εμπνέεται από τα ’70s

#4. Αγαπάει τα αξεσουάρ

#5. Αγαπάει τα Gucci

#6. Του αρέσουν οι έντονες αποχρώσεις

#7. Λατρεύει τα patterns

Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP