AP Photo/Luca Bruno
ΜΟΔΑ

O Mahershala Ali θα σε μάθει τι σημαίνει σύγχρονος άνδρας

Η νέα collection του οίκου μόδας Zegna μάς δείχνει 'What makes a man'.

Ποιος είσαι; Ποιος είσαι; Ποιος είσαι; Έχεις φροντίσει να γδυθείς προτού αποφασίσεις πώς θα ντυθείς;

Προσπαθώ συνεχώς να ενημερώνομαι για κάθε νέα collection στην ανδρική μόδα. Κάποιες από αυτές θα μου τραβήξουν την προσοχή λόγω του concept ή του προσώπου της καμπάνιας. Έπειτα θα κοιτάξω τα σχέδια, τα υφάσματα, τα χρώματα. Στο τέλος της ημέρας, ο ενθουσιασμός μου γι’ αυτές τις σειρές θα με οδηγήσει να γράψω τη γνώμη μου, τις σκέψεις μου, τα σχόλια μου, ώστε να τα δομήσω και να καταλήξω σε ένα (όσο το δυνατόν περισσότερο) ουσιώδες άρθρο.

Αυτή τη στιγμή όμως είναι η πρώτη φορά που δε βρίσκω κάτι να γράψω. Κι αυτό γιατί ο Ιταλικός οίκος Zegna μέσω της νέας collection αλλά και του Mahershala Ali, αποτύπωσε τις σκέψεις μας σε τόσο αρχικό στάδιο, που δεν υπάρχει ανάλυση ικανή να δώσει το κάτι παραπάνω.

Επομένως; Μπορούμε είτε να συζητήσουμε αν θέλετε για το αν υπήρξε ποτέ καλύτερος παίκτης από τον Τζόρνταν (spoiler alert: Όχι), είτε να προσπαθήσουμε να ‘μεταφράσουμε’ όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε την πιο άρτια καμπάνια της χρονιάς στον χώρο του ανδρικού fashion. Κι αφού στο πρώτο φαίνεται να συμφωνούμε όλοι, η επιλογή μας μοιάζει μονόδρομος.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι σκέψεις μας που βρέθηκαν ξαφνικά στα χέρια του Alessandro Sartori, art director του οίκου Zagna, τις απογύμνωσε από τα περιττά στρώματα και μας τις επέστρεψε δια στόματος Ali; Δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα που αρχή και τέλος τους έχουν μία και μόνο απορία: What makes a man?

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

The manifesto. A universal message. Discover more from 5th September. #WHATMAKESAMAN

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zegna (@zegnaofficial) στις

Ο ανδρισμός είναι μία ψυχική κατάσταση, όχι ένα μάτσο κανόνες. Η αγάπη είναι δύναμη, η ευγένεια ισχύς, η ειλικρίνεια ελευθερία. Πολύ θα ήθελα οι παραπάνω γραμμές να ήταν τα σχόλια μου για την collection, αλλά είναι η ίδια η collection. Μέσω της αιώνιας ανδρικής εσωτερικής Οδύσσειας, ο Ιταλικός οίκος δημιουργεί ένα μανιφέστο που δε διστάζει να μας αποκαλύψει την πραγματική μας ταυτότητα: Ο κάθε άντρας εκεί έξω δεν είναι οι επιτυχίες του. Είναι οι δυσκολίες που ξεπέρασε, οι στιγμές που δεν ένιωσε περήφανος για τον εαυτό του, τα συναισθήματα του, η εσωτερική γαλήνη που συνεχώς αναζητά. Χωρίς όλα αυτά, τίποτα απ’ όσα είσαι σήμερα δε θα είχε αξία.

Ο οσκαρικός Mahershala Ali, μέσω της απλότητάς του, αποδεικνύεται ακόμα μία φορά εξαιρετικός. Το γαλήνιο, και ταυτόχρονα, αισιόδοξο πρόσωπο του, είναι καλύτερη απόδειξη για όλες τις σκέψεις του που παίρνουν τη μορφή διδαγμάτων:

Δέξου την ήττα σου. Πάρε μία στιγμή και νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα είσαι κι έχεις σήμερα. Και, κυρίως, ανακάλυψε ποιος πραγματικά είσαι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ask yourself; what does it mean to be a man today? Join the conversation. #WHATMAKESAMAN

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zegna (@zegnaofficial) στις

Το μανιφέστο αυτό όμως δε θα είχε καμία αξία αν δεν μπορούσε να αποτυπωθεί και στα σχέδια του οίκου. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει την collection άκρως επιτυχημένη. Με την ποιότητα των πρώτων υλών να παραμένει το δυνατό χαρτί του οίκου Zegna (μαλλί και κασμίρ έχουν για ακόμα μία φορά την τιμητική τους), η collection FW19-20 επιστρέφει με έναν τόσο ανεπιτήδευτο τρόπο στις κλασικές αξίες, στις απλές γραμμές και στα γήινα χρώματα, που σου δίνουν την εντύπωση πως δεν αποτελούν το αποτέλεσμα του μανιφέστο, αλλά μία αποτύπωση αυτού με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Playfulness makes a man. Mahershala Ali embraces the joy and challenges of what it means to be a man today. #WHATMAKESAMAN

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zegna (@zegnaofficial) στις

Υπάρχει μία ομορφιά στην απλότητα που δεν την εκτιμάμε συνήθως. Η ωμή αλήθεια και η αποφυγή των σύνθετων σκέψεων έχουν την ικανότητα να μας απελευθερώνουν. Μία ικανότητα που υποστηρίζουμε παθιασμένα πως αναζητάμε, αλλά δεν το εννοούμε πραγματικά κι έτσι αγνοούμε αυτή την ομορφιά. Ο οίκος Zegna όμως μέσα από ένα μήνυμα, μια collection κι ένα πρόσωπο, μας θύμισε την αξία της. This is what makes a man.

Κεντρικη φωτογραφία: AP Photo/Luca Bruno