Taylor Jewell / Invision / AP
ΜΟΔΑ

Σε έναν δίκαιο κόσμο, ο μπαμπάς σου θα έμοιαζε στον Jeff Goldblum

Στα 66 του, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα ότι το στυλ δεν έχει ηλικία. Ούτε απαράβατους κανόνες.

Ο Jeff Goldblum είναι πανκ ροκ. Η ζωή του ολόκληρη είναι πανκ ροκ. Το ίδιο και η καριέρα του, που τον έχει αναδείξει σε επίτιμο πρόεδρο των cult movies, το under the radar στυλ του, που χρόνια τώρα αποτελεί πηγή έμπνευσης, ακόμα και το γεγονός ότι στα 60 του αποφάσισε να ασχοληθεί με την jazz. Απ’ όποια πλευρά κι αν τον δεις, δεν θα εντοπίσεις στον Jeff Goldblum τίποτα κοινότοπο ή comme il faut. Αυτός ο τύπος δεν προμοτάρει ούτε υπερασπιζεται απλώς τη διαφορετικότητα. Αυτό το στοιχείο αυτό είναι βαθιά ριζωμένο μέσα του, όπως και η γοητευτική τρέλα που ξεχειλίζει αβίαστα από τα μάτια του.

Αν και έχει παίξει σε πασίγνωστες, blockbuster ταινίες των ’80s και των ’90s (Η Μύγα, Jurassic Park, Μερα Ανεξαρτησίας κλπ), η καριέρα του ως ηθοποιός έχει μια αργή αλλά σταθερή πορεία. Με διακριτικό αλλά φοβερά αποτελεσματικό τρόπο, ο Goldblum έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως η απολύτως αξιόπιστη εναλλακτική σταθερά του Χόλιγουντ. Έπρεπε, όμως, να ‘συμβεί’ το Internet, για να ανακαλύψει μέχρι και ο πιο ανίδεος millennial ότι ο Jeff Goldblum δεν είναι ένας ακόμα σταρ του Χόλιγουντ, αλλά μια αναγεννησιακή φυσιογνωμία της εποχής μας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρίσκεται στο προσκήνιο είτε για τις νέες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είτε λόγω του στυλ του. Με το τελευταίο, έχει καταφέρει να κάνει -λίγο πολύ τους πάντες- να μιλάνε γι’ αυτόν. Στρέιτ γυναίκες, άνδρες που τον θαύμαζαν από παλιά, άνδρες που τον ήξεραν αλλά δεν είχαν ασχοληθεί και πολύ με την πάρτη του, η γκέι κοινότητα, που του χάρισε και τον τίτλο του απόλυτου ‘Internet daddy’, μέχρι και η νέα φουρνιά των millennials που δε σταματάει να λέει πόσο το στυλ του, τους εμπνέει.

Μέσα από τις πιο εκκεντρικές εμφανίσεις που κάνει τελευταία έχει κατορθώσει να σπάσει το στερεότυπο ότι μετά τα 50 ή τα 60 δεν μπορείς να θεωρηθείς hip στο Hollywood. Ο Jeff Goldblum είναι απόδειξη ότι η καριέρα ενός άνδρα ή γυναίκας της showbiz δεν χρειάζεται να έχει ημερομηνία λήξης όταν τα μαλλιά του της αρχίζουν ν’ ασπρίζουν. Ακόμα και αν δεν είσαι ο A-list σταρ βεληνεκούς του George Clooney, που όλες οι γυναίκες λιποθυμούν στον διάβα σου.

Όπως είπαμε, το γεγονός ότι εκφράζει την αβυσσαλέα του προσωπικότητα μέσα από τα ρούχα που φοράει, έχει βοηθήσει στο να μεγαλώσει λίγο περισσότερο η φήμη του. Το παράδοξο στην περίπτωσή του είναι ότι ενώ πάντα ήταν ένας εκκεντρικός εστέτ, άρχισε να αναγνωρίζεται σαν style icon και να συζητιέται γι’ αυτό μετά τα 60 του.

Στα 66 του, λοιπόν, ο Goldblum επιβεβαιώνει ότι το στυλ δεν έχει ηλικία και ότι μπορεί να φορέσει το banana shirt της Prada μέχρι και τα ugly sneakers του Balenciaga με την ίδια ευκολία, όπως ο A$AP Rocky. Με τη βοήθεια του στυλίστα του, Andrew T. Vottero (στον οποίο οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα), ο Goldblum δείχνει ότι έχει swag. Και εννοείται ότι η ύπαρξη του στυλίστα δεν αφαιρεί ούτε μισό πόντο από την αισθητική ιδιοφυία ενός ανθρώπου που μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και ένα total ζεμπρέ look.

Σήμερα, ο Jeff Goldblum συγκαταλέγεταιι στις πιο επιδραστικες προσωπικότητες στο Internet σε ό,τι έχει να κάνει με τη μόδα και τα trends. Τρανταχτή απόδειξη γι’ αυτό είναι το δικό του merchandise με T-shirts, που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με ένα indie κατάστημα στο Λος Άντζελες και κάνει τους millenialls να πίνουν νερό στ’ όνομά του. Εξίσου τρανταχτές αποδείξεις, βέβαια, αποτελούν σχεδόν όλες του οι επιλογές και εμφανίσεις.

Τα print πουκάμισα που χλευάζουν τη μόδα

Κάποτε, κανόνες του τύπου ‘από μια ηλικία κι έπειτα δεν επιτρέπεται να φοράς το τάδε ρούχο’ είχαν ισχύ. Όχι πια. Ο Goldblum φορώντας έντονες αποχρώσεις, bold και καμιά φορά, αστεία prints σαν να χλευάζει κάπως τη μόδα και τους κανόνες της.

Η λατρεία που τρέφει στα πουκάμισα που έχουν τυπωμένο ακόμα και το πιο τρελό print το επιβεβαιώνει αυτό.

Τα αντισυμβατικά κοστούμια

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

(AP Photo / Kirsty Wigglesworth)

Ποιος είπε ότι τα κοστούμια πρέπει να είναι βαρετά; Ο Jeff Goldblum σπάει τα στερεότυπα σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ανδρικά ενδύματα, όπως το κοστούμι, και δείχνει ότι το μαύρο χρώμα δεν είναι η μόνη επιλογή.

Evan Agostini/Invision/AP

(Evan Agostini/ Invision / AP)

Φορώντας βελούδινα κοστούμια, λινά σε γήινες αποχρώσεις με ένα print πουκάμισο από μέσα, μέχρι και ένα ολόασπρο κοστούμι με μαύρα παπούτσια (τεράστιο faux pas υπό κανονικές συνθήκες), μας λέει ότι η μόδα είναι fun. Play with it κι εσύ, λοιπόν.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

(AP Photo / Kirsty Wigglesworth)

Τα κλασικά jackets ‘αλλιώς’

Joel C Ryan/Invision/AP

(Joel C Ryan / Invision / AP)

Ένα biker δερμάτινο μπουφάν μπορεί να φορέσει και ένας 60άρης. Ένα σουέτ jacket έχει χώρο στην ντουλάπα ενός ώριμου άνδρα.

Ένα σακάκι με το πρόσωπό σου τυπωμένο, το ίδιο. Ο Jeff έχει μια αδυναμία στα classic πανωφόρια, τα οποία φυσικά συνδυάζει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Τα corky αξεσουάρ

Ο μαξιμαλισμός είναι βασικό στοιχείο του στυλ του ηθοποιού. Τον πετυχαίνει χάρη στα αξεσουάρ που αποτελούν βασικά εργαλεία της στυλιστικής του έκφρασης.

Chris Pizzello/Invision/AP

(Chris Pizzello / Invision / AP)

Είτε φοράει ένα στυλάτο καπέλο, είτε oxford παπούτσια με το ζεμπρέ μοτίβο και statement δαχτυλίδια στα χέρια, ο Goldblum πάει τα σύνολά του σε άλλο level με την υπερβολική χρήση των αξεσουάρ που χρησιμοποιεί.

Αν, βέβαια, μπορούμε να πούμε ότι κάτι μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό στο στυλ αυτού του υπερβολικά ψηλού, υπερβολικά άχαρου και υπερβολικά υπέροχου τύπου.

(Κεντρική φωτογραφία: Taylor Jewell / Invision / AP)