AP Photo
ΜΟΔΑ

Τα ακόμα πιο ρετρό γυαλιά ηλίου του Chris Hemsworth τα είπαν όλα

Μοιάζουν βγαλμένα από παλιά συρτάρια, αλλά είναι ό,τι καλύτερο θα συμβεί στο στυλ σου το καλοκαίρι του 2019.

Τα παλιά τα χρόνια οι άνδρες ήξεραν να ντυθούν. Φορούσαν κοστούμια που ‘στέκονταν’ άψογα πάνω τους. Κάθε εκατοστό από το σακάκι, το πουκάμισο, το παντελόνι έπεφτε στο σωστό σημείο του σώματος με μαθηματική, σχεδόν, ακρίβεια. Οι ράφτες της εποχής φρόντιζαν γι’ αυτό. Ήταν εξειδικευμένοι στα κοστούμια και το expertise τους έφτανε σε επίπεδα που σήμερα τα συναντάς μόνο σε ακριβούς οίκους. Για έναν άνδρα το να ντυθεί καλά σήμαινε πολλά. Υποδήλωνε το status του, την οικονομική του κατάσταση, την επιτυχημένη (ή μη) καριέρα του.

Υπάρχει λόγος, λοιπόν, που όταν κοιτάς φωτογραφίες του Humphrey Bogart ή του Frank Sinatra σε κατακλύζει ένα αίσθημα θαυμασμού. Τα ’40s, ’50s, τα ’60s ήταν η ‘χρυσή εποχή’ του στυλ των ανδρών. Οι εμφανίσεις τους ήταν διαχρονικές και ανεπιτήδευτα κομψές.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Για να πας στο γραφείο ή για φαγητό, πλέον δεν χρειάζεται να φορέσεις κοστούμι και μεταξωτό μαντήλι στο πέτο. Ούτε μπορείς να πίνεις βότκα από τις 10 το πρωί και να καπνίζεις σαν φουγάρο, βέβαια – κάποια πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Το ανδρικό ένδυμα, όμως, έχει πάρει μια ανεπίστρεπτη casual κατηφόρα. Και δεν είναι τόσο το ύφος των ρούχων απαραίτητα, αλλά η όλη φιλοσοφία που είχαν οι ανδρικές εμφανίσεις. Ένας άνδρας επιθυμούσε να είναι περιποιημένος, έπρεπε να έχει το τέλειο κούρεμα και γενικά μια αψεγάδιαστη εικόνα, από την κορυφή ως τα νύχια. Ναι, είναι λίγο υπερβολικό, στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε, να απαιτείται αυτό από έναν άνδρα ή από μία γυναίκα, αλλά μήπως τελικά δεν είναι; Μήπως το να προσέχουμε τις εμφανίσεις μας είναι μια ένδειξη αυτοεκτίμησης;

Αφήνοντας το φιλοσοφικό aspect του ζητήματος στην άκρη, υπάρχει γενικά σήμερα μια τάση επιστροφής στα παλιά. Ειδικά στη βιομηχανία της μόδας, η επίκληση στο παρελθόν γίνεται όλο και πιο τακτικά, όλο και πιο έντονα. Από τις συλλογές αναγνωρισμένων οίκων μόδας ως τους πειραματισμούς των millennials, όλοι θέλουν να βουτήξουν τα πόδια τους στη θάλασσα του ρετρό. Τα πάντα φωνάζουν την επαναπροσδιόριση του ανδρικού στυλ, μέσα από τις αναφορές του παρελθόντος. 

O Chris Hemsworth ήταν αυτός που τα συνόψισε όλα αυτά ιδανικά, σε μια πρόσφατη εμφάνισή του.

Vianney Le Caer/Invision/AP

(Vianney Le Caer/Invision/AP)

Ο Chris ο Hemsworth, λοιπόν, οπαδός του στυλ. Όταν εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της ταινίας ‘Οι άνδρες με τα μαύρα: Παγκόσμια Απειλή’ και φόρεσε vintage γυαλιά ηλίου, ο κόσμος μας ήρθε πάνω-κάτω. Όταν ένας τυπος σαν αυτόν, που θεωρείται η επιτομή του Californian style (βλ. σέρφερ στυλ), εμφανίζεται με τα γυαλιά ηλίου του παππού του (not really, αλλά λέμε τώρα) είναι κάπως αναπόφευκτο να μη μας πιάσει μια αναστάτωση. Μετά απ’ αυτό συμπεραίνουμε τελικά, ότι το grandpa style έχει μεγαλύτερη ισχύ απ’ ότι περιμέναμε. Μιας και φόρεσε τα πολυγωνικά, ρετρό αυτά γυαλιά ηλίου ο Chris, κάτι θα ξέρει.

Aυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα διαχρονικά wayfarer δεν συνεχίζουν να έχουν μια σταθερή θέση στις εμφανίσεις ενός άνδρα. Απλά υπάρχει χώρος για ένα νέο είδος γυαλιών ηλίου στο συρτάρι του. Το ρετρό τους ύφος έχει ενδιαφέρον πάντως: το λίγο πιο τετράγωνο σχήμα, ο πιο λεπτός και μεταλλικός σκελετός προσφέρουν αυτό το dapper look που είχαν και οι παππούδες μας.

Λέμε ‘ναι’, λοιπόν, στο grandpa style, για το καλοκαίρι τουλάχιστον. Κι αν ο δικός σου παππούς δεν άφησε τα αυθεντικά δικά του αξεσουάρ σε κάποιο ξεχασμένο συρτάρι, εμείς σου βρήκαμε κάποιες εξαιρετικές εναλλακτικές.

Γυαλιά ηλίου σε τετράγωνο σχήμα, RayBan

Γυαλιά ηλίου με γκρι φακό, Seen

Aviator γυαλιά ηλίου με χρυσό σκελετό, Gucci

Πολυγωνικά γυαλιά ηλίου, Polaroid

 

Γυαλιά ηλίου με χρωματιστό φακό, McQ Alexander McQueen

(Kεντρική φωτογραφία: Vianney Le Caer / Invision / AP)