ΜΟΔΑ

Τα τεράστια μπουφάν είναι πάλι εδώ (κι αυτή είναι η ιστορία τους)

Τα puffer jackets ξαναχτυπούν και σε πάνε πίσω στα μαθητικά τα χρόνια.

Δεν μπορεί να μη θυμάσαι εκείνο το τεράστιο μπουφάν που δεν μπορούσες να αποχωριστείς ως μαθητής στο σχολείο. Κυκλοφορούσε σε όλα τα χρώματα και χωρίς αμφιβολία έχει σημαδέψει μία γενιά. Το φουσκωτό μπουφάν ή αλλιώς το puffer jacket είναι και πάλι εδώ. Μεταξύ μας δεν έφυγε ποτέ εντελώς από τη μόδα. Μπορεί να μην ήταν στην πρώτη γραμμή των trends, αλλά υπήρχε πάντα ως ένα ακόμα είδος μπουφάν και οι λόγοι είναι σαφώς πρακτικοί.

Ο Raf Simons, ο δημιουργός των Vetements και αυτός που κρύβεται πίσω από τον οίκο Balenciaga και την επάνοδο των ”ugly sneakers” –με τα οποία έχουμε ήδη ασχοληθεί– φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα puffer jackets, δίνοντάς τους στιλιστική ανωτερότητα και αξία. Έρχομαι, λοιπόν, να σε ρωτήσω πώς αισθάνεσαι γι’ αυτή την τάση. Πριν απαντήσεις όμως, μάθε μερικά από τα highlights της ιστορίας του ογκώδους αυτού μπουφάν και ρίξε μία ματιά στις εναλλακτικές τους μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά.

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

 

Το πρώτο puffer jacket δημιουργήθηκε από πραγματική ανάγκη. Ο Eddie Bauer σε ένα ταξίδι του για ψάρεμα κόντεψε να χάσει τη ζωή του από υποθερμία και έτσι δημιούργησε το “Skyliner”. Ουσιαστικά γέμισε με πούπουλα ένα quilted ύφασμα και έτσι δημιουργήθηκε το puffer jacket, για το οποίο ο ίδιος ο δημιουργός του δεν είχε ιδιαίτερες βλέψεις λόγω του τεράστιου όγκου του. Το 1940, η πατέντα κατοχυρώθηκε και αυτό το είδος μπουφάν που φτιάχτηκε για να κρατά ζεστό όποιον το φοράει ξεκίνησε μία δική του πορεία στη μόδα που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ο σχεδιαστής Charles James, διάσημος για τις βραδινές δημιουργίες του, πριν πατενταριστεί το μπουφάν, δημιούργησε ένα κομψό σακάκι, την βραδινή εκδοχή του puffer jacket που απευθυνόταν σε γυναίκες. Μερικές δεκαετίες αργότερα, γύρω στα ’70s, η Norma Kamali σχεδίασε το Sleeping Bag παλτό για το οποίο έχει παραδεχθεί ότι στην αρχή χρησιμοποιούσε πραγματικά sleeping bags (ένωνε δύο για να δημιουργήσει ένα παλτό).

Φτάνοντας στη δεκαετία του ’80, όπου όπως όλα έτσι και η μόδα αρχίζει να απελευθερώνεται όλο και περισσότερο, εμφανίζεται στο Μιλάνο το κίνημα των Paninari. Πρόκειται για μία ομάδα νέων που σύχναζαν στο cafe Al Panino, απ’ όπου και πήραν το όνομά τους και είναι αυτοί που ξεκίνησαν να φορούν τα ειδικά γιαι δραστηριότητες όπως η ορειβασία ρούχα στο street style. Έτσι, brands που μέχρι τότε απευθύνοντας σε συγκεκριμένο κοινό, όπως Moncler, Timberland, Fiorucci, Armani και Best Company. άρχισαν να εισχωρούν σταδιακά στο καθημερινό στιλ.

 

Με αυτό τον τρόπο και μάλλον λόγο της πόλης αλλά και της δεκαετίας που όλα αυτή συνέβησαν, το puffer jacket απενοχοποιείται. Τα ογκώδη μπουφάν γίνονται must-have κομμάτι τόσο της αντρικής, όσο και της γυναικείας ντουλάπας. Μεταλλάσσονται, παίρνουν χρώματα, κομψές γραμμές και παύουν να έχουν μόνο πρακτικό όφελος.

Μία ματιά στο street style αρκεί να δεις γυναίκες και άντρες να είναι κουκουλομένοι, σχεδόν καλυμμένοι από αυτό το quilted ύφασμα γεμάτο με πούπουλα. Κι αν στις γυναίκες, μπορεί να το βρεις κομψό, στους άντρες εντοπίζεται μία δυσκολία παραπάνω. Ωστόσο, ο πολύπλευρος χαρακτήρας της μόδας σου δίνει εναλλακτικές εκδοχές του χοντροκομμένο αυτού μπουφάν για να το φορέσεις χωρίς να αισθάνεσαι ότι ήρθε η ώρα να πας στο φροντιστήριο, ούτε να μοιάζεις έτοιμος για ορειβασία.

A post shared by J.Crew Men's (@jcrewmens) on

Μία σαφώς πιο φορέσιμη εκδοχή του puffer jacket από την συνεργασία Marmot for J.Crew.

A post shared by Superdry (@superdry) on

Σίγουρα, δεν πρόκειται για το πιο κομψό μπουφάν που μπορείς να βρεις, αλλά αν θες ένα φουσκωτό στην ντουλάπα σου, αυτό από Superdry είναι σίγουρα μέσα στις επιλογές σου.

A post shared by Moncler (@moncler) on

Το brand που έχει καταφέρει να κάνει το χοντρό μπουφάν ένα στιλάτο πανωφόρι. Η Moncler έχει πάντα πολλές εναλλακτικές για το χοντρό μπουφάν και δεν έχει σταματήσει ποτέ να το συμπεριλαμβάνει στις συλλογές της, καθώς αυτό είναι το βασικό της χαρακτηριστικό που την εδραίωσε στο χώρο της μόδας.