ΜΟΔΑ

Τα Ugly Sweaters είναι η πιο όμορφη στιλιστική παράδοση των γιορτών

Δεν υπάρχει τίποτα άσχημο σε ένα υπερβολικά στολισμένο πουλόβερ.

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να κάνεις λάθη. Το θέμα είναι να αναγνωρίζεις τα σφάλματά σου, να μαθαίνεις από αυτά και να προχωράς παρακάτω. Μιάς και βρισκόμαστε λοιπόν εν μέσω μερών περισυλλογής κι αγάπης, είναι μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των λαθών μας και να βρούμε τον τρόπο να διορθώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε πριν το τέλος της δεκαετίας. Όπως ακριβώς έκανε και ο Hugh Jackman πριν από λίγες μέρες, όταν απαρνήθηκε τον εγωισμό του, πήρε μία βαθιά ανάσα και διόρθωσε ένα λάθος διάρκειας ενός χρόνου.

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του 2018 και ο, κατά τ’ άλλα συμπαθέστατος, Αυστραλός ηθοποιός αποφασίζει με τον Jake Gyllenhaal να κάνουν μία τυπική ανδρική φάρσα. Θα καλούσαν το τρίτο μέλος της παρέας σε ένα πάρτι με smart casual dress code, λέγοντας του ότι το θέμα του party είναι τα ugly sweaters. Όλα καλά μέχρι εδώ, ο κολλητός σου έρχεται εντελώς αταίριαστος με τους υπόλοιπους, γελάς μαζί του, είναι ανώριμο, είναι all time classic, πάμε παρακάτω. Οι δύο stars του Hollywood ξεκαρδίστηκαν με τη φάρσα τους κι αποφάσισαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία, μη έχοντας υπολογίσει δύο βασικές παραμέτρους: Πρώτον, αποφάσισαν να κάνουν τη φάρσα στην προσωποποίηση του coolness σε αυτό το σύμπαν, στον Ryan Reynolds. Δεύτερον, έβαλαν ως στοιχείο της φάρσας τους την ρουχοποίηση (όχι, προφανώς και δεν είναι λέξη, αλλά ξέρεις ακριβώς τι εννοώ) του coolness σε αυτό το σύμπαν: τα ugly sweaters. Το αποτέλεσμα; Μία φωτογραφία όπου ο Deadpool ποζάρει μελαγχολικά ντυμένος ως Χριστουγεννιάτικο δώρο, ενώ υπάρχουν κι άλλοι δύο τύποι στο πλάνο που απλά δεν τους προσέχεις.

 

Όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου! Ένα ρούχο που το εισήγαγε ο πατέρας Griswold στην pop κουλτούρα, ξέραμε ότι έχει κατακτήσει τον θρόνο από τα αποδυτήρια. Αρκεί να το φοράς με τον σωστό τρόπο. Κι επειδή περίμενα μήνες γι’ αυτό, σε ευχαριστώ Hugh που μου έδωσες την ευκαιρία να δημιουργήσω τον απόλυτο οδηγό για ugly/christmas sweaters. It’s the most wonderful time of the year.

Πότε το φοράς

Όλο τον χρόνο ιδανικά. Είναι απαλό, ζεστό, άνετο κι οριακά κακόγουστο. Δεν έχει υπάρξει καλύτερη επιλογή στην ιστορία. Επειδή όμως η κοινωνία που ζούμε για κάποιον άγνωστο λόγο έχει καταδικάσει όλα τα καλά πράγματα να εμφανίζονται τον Δεκέμβρη (βλ. μελομακάρονα), μας απομένει η περίοδος των γιορτών. Άρα το φοράμε από 1 έως 31 Δεκέμβρη, σωστά; Λάθος. Ρεβεγιόν, βόλτες για ψώνια, εταιρικά πάρτι είναι απαγορευμένες ζώνες για ένα τέτοιο ρούχο, εκτός κι αν είσαι ο κουλ θείος που αράζει με τη νεολαία. Αν είσαι τυχερός όμως, θα έχεις αρκετές μέρες άδειας, a.k.a αρκετές μέρες για άραγμα στο σπίτι ή βόλτες για καφέ με την παρέα, a.k.a αμέτρητες ευκαιρίες να βάλεις αυτό το μικρό, στυλιστικό έπος!

Η επιλογή του ugly sweater

Θα φανταζόταν κανείς πως δε γίνεται να κάνεις λάθος σε ένα τέτοιο ρούχο. Κι όμως, είναι πολύ πιο tricky απ’ όσο φαντάζεσαι. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε 4 απλούς κανόνες. Τους ακολουθείς κι όλοι είμαστε χαρούμενοι:

1) Το νούμερο είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ένα νούμερο μεγαλύτερο από το πουλόβερ που φοράς συνήθως. Το θέλεις άνετο και να έχει προοπτικές για layering. Κράτα το αυτό, θα σου εξηγήσω αργότερα.

2) 2 είναι τα Χριστουγεννιάτικα χρώματα: κόκκινο και πράσινο. Αν δεν είναι κόκκινο, ας είναι πράσινο. Αν δεν είναι κόκκινο ή πράσινο, ας είναι μπλε με κόκκινα ή πράσινα στοιχεία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά πυτζάμες.

3) Όχι φωτάκια. Για το καλό σου, ΟΧΙ ΦΩΤΑΚΙΑ. Έχουν κυκλοφορήσει 5 “Βλέπω τον θάνατο σου”, πότε θα αρχίσεις να μαθαίνεις;

4) Είναι η μόνη εποχή του χρόνου που σου επιτρέπεται να δείξεις την αγάπη σου για μία σειρά ή μία ταινία και στα άθλια λογοπαίγνια την ίδια στιγμή. Εκμεταλεύσου το. Επιτρέπονται τα πουλόβερ με Star Wars, επιβάλλονται τα πουλόβερ με Rick n’ Morty.

Το υπόλοιπο outfit

Πολλές φορές, όταν προτείνω κάποια ιδιαίτερη επιλογή, τονίζω πως το υπόλοιπο outfit πρέπει να κινηθεί σε safe πλαίσια, ώστε να αφήσεις το ρούχο να μιλήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, σκέψου το ugly sweater ως τον κοινωνικά αμήχανο ξάδερφο ενός τέτοιου ρούχου, που αντί να μιλάει, προτιμά τις άναρθρες κραυγές. Επομένως, οι υπόλοιπες επιλογές σου όχι απλώς πρέπει να είναι ήσυχες, αλλά πρέπει να θυμίζουν πρώτο εικοσάλεπτο σε ταινία του Αγγελόπουλου.

Jeans και chinos σε σκούρες αποχρώσεις και με regular εφαρμογή είναι μονόδρομος. Ένα Χριστουγεννιάτικο πουλόβερ με μαύρο jean είναι άποψη. Ένα Χριστουγεννιάτικο πουλόβερ με φόρμα, είναι ότι χειρότερο έχει συμβεί στα Χριστούγεννα μετά το “Ο Άι Βασίλης είναι πολύ λέρα”.

Τα παπούτσια πρέπει επίσης να κινούνται σε smart casual πλαίσια. Όταν ταιριάζεις συνειδητά ένας κιτς ρούχο με τις σωστές, κομψές επιλογές, δείχνει ότι όχι μόνο γνωρίζεις από style, αλλά ότι δε φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι νέο. Τα δερμάτινα sneakers τύπου Vans ή ένα ζευγάρι brogues μποτάκια είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσεις ένα γιορτινό outfit.

Και κάπου εδώ, φτάνουμε στο σημείο του layering. Ένα πουλόβερ δε φοριέται ποτέ χωρίς κάτι άλλο από μέσα. Όταν λέμε “κάτι άλλο”, δεν εννοούμε ούτε t shirt, ούτε φανέλα, ούτε την στολή του Superman. Εννοούμε μόνο πουκάμισο. Χωρίς γραβάτα. Χωρίς παπιγιόν. Ένα απλό πουκάμισο, με αποχρώσεις που ταιριάζουν με αυτές του πουλόβερ και με τον γιακά να ξεπροβάλει διακριτικά πάνω από το πουλόβερ. Θες να χτίσεις ένα light nerd look, όχι να πας καρφί για απουσιολόγος.

Fun fact

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

I can’t believe I agreed to wear the matching underwear too. #thesweaterreturns

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hugh Jackman (@thehughjackman) στις

Ο Hugh Jackman αποφάσισε να ανεβάσει αυτή τη φωτογραφία φέτος, θυμίζοντάς μας μία από τις πιο επικές στιγμές του 2018. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν το έκανε ούτε για το Ryan Reynolds, ούτε για τα ugly sweaters. Η κίνηση αυτή έγινε για να βοηθήσει τον κολλητό του φίλο να συγκεντρώσει χρήματα για να τα προσφέρει στην οργάνωση SickKids Foundation. Με λίγα λόγια, έχουμε ένα Χριστουγεννιάτικο συνδυασμό Wolverine, Deadpool και κακόγουστων, αγαπημένων πουλόβερ. Κι όλα αυτά έγιναν για καλό σκοπό. 2019 was a good year.