FIBA
ΜΟΔΑ

Βάζουμε στη σειρά τις καλύτερες φανέλες του φετινού Μουντομπάσκετ

Spoiler: Το μετάλλιο εδώ η Ελλάδα το κατέκτησε πανεύκολα.

Όλα ξεκίνησαν κάπου στην τρυφερή ηλικία των 6, όταν αποφάσισα να μαζέψω όλα τα κομμάτια από εκείνο το επικό σκάκι Dragonball Z. Όταν πρόσθεσα και το τελευταίο πιόνι στη συλλογή μου ήξερα πως δεν γινόταν να σταματήσω εκεί. Άρχισα να δημιουργώ συλλόγες απ’ οτιδήποτε  έπεφτε στα χέρια μου. Τάπες Pokemon, τηλεκάρτες, καπέλα, comics, σφηνακοπότηρα από άλλες χώρες, όλα μου τα λιωμένα sneakers, άδεια μπουκάλια από πάρτι που είχα πάει, εισιτήρια από αεροπλάνα. Αν ο καφετζής από τα Φθηνά Τσιγάρα που μάζευε γόπες από τσιγάρα ήταν ο πρώτος εχθρός σε video game, εγώ ήμουν ο αρχηγός της πίστας.

Τα χρόνια πέρασαν και έφτασε η στιγμή που χρειαζόμουν τη βοήθεια από εκείνες τις συμπαθητικές Αγγλίδες παρουσιάστριες του “How clean is your house?” για να βγω από το δωμάτιο μου. Με ιδιαίτερο πόνο ψυχής, αποφάσισα να χαρίσω όλες τις ανούσιες συλλογές που είχα μαζέψει, επιτρέποντας στον εαυτό μου να κρατήσει και να επεκτείνει δύο εξ’ αυτών: τις κασέτες του GameBoy (όταν έχεις τερματίσει το NBA JAM δεν το αποχωρίζεσαι έτσι απλά) και όλες τις μπασκετικές μου φανέλες. Όταν έμαθα λοιπόν πως η Nike και η Air Jordan έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό των περισσοτέρων εμφανίσεων του φετινού Mundobasket, σφιχταγγάλιασα το πορτοφόλι μου και ετοιμάστηκα να ξανακυλήσω.

Παρ’ όλα αυτά, το επίπεδο ήταν αρκέτο χαμηλότερο από το αναμενόμενο, αφού οι εταιρείες προτίμησαν να κινηθούν σε 2-3 βασικά σχέδια δίνοντας μας την εντύπωση ότι παρακολουθούμε το πρωτάθλημα της Β’ ΕΣΚΑ. Υπήρξαν, όμως, και μερικές ευχάριστες εκπλήξεις που ήδη φάνταζαν ως καλές προσθήκες στη συλλογή μου. Κι επειδή βρίσκομαι στα όρια να αγοράσω και τα μπλουζάκια των φροντιστών, αποφάσισα να φτιάξω ένα top 7 των καλύτερων εμφανίσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου μήπως και καταφέρω να φτάσω σε μία τελική απόφαση και γλιτώσω τη χρεοκοπία.

7. Σενεγάλη

View this post on Instagram

A post shared by SENEGAL BASKETBALL OFFICIEL (@senegalbasketball) on

Έχεις παρατηρήσει κι εσύ πως σχεδόν όλες οι εμφανίσεις των Αφρικανικών χωρών σε κάθε άθλημα προκαλούν ένα ανεξήγητο δέος; Είναι λες και έχουν δημιουργηθεί από εκείνη την κοντούλα σχεδιάστρια από τους Απίθανους για να αντέχει σε πυρηνικές καταστροφές. Το Mundobasket φυσικά δεν αποτέλεσε εξαίρεση στις επιλογές των εμφανίσεων, με αυτή της Σενεγάλης να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιλέγοντας μία εμφάνιση με άψογη εφαρμογή, όμορφες λεπτομέρειες στα τελειώματα και έντονες τις επιρροές της Αφρικανικής κουλτούρας. Shut up and take my money

6. Ιταλία

Δεσμεύομαι εδώ και τώρα να χαρίσω στην Ιταλία τη δεύτερη θέση (δε μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο – δε βγαίνω) αν κάποιος εκπρόσωπος της Spalding δηλώσει υπεύθυνα πως ο σχεδιασμός της εμφάνισης στηρίχθηκε συνειδητά στο γεγονός πως τα 90’s και το ύφος του Fresh Prince επανήλθαν στη μόδα και δεν τράβηξε κάποιος απλά μία τυχαία φανέλα που περίμενε ανάμεσα σε αυτές του Μίκολι και του Ιντζάκι μέσα από μία κούτα γεμάτη παιδικές, Ιταλικές αναμνήσεις. Πραγματικά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή με πολλές επιρροές από τη γενιά Χ, αλλά μέχρι να έχω μία ξεκάθαρη δήλωση αγαπητοί γείτονες, θα πρέπει να αρκεστείτε στην 6η θέση.

5. Αργεντινή

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

¡VAMOS ARGENTINA! #argentinagotgame #fibawc

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CABB (@cabboficial) στις

Εντάξει, δε θα μπορούσα να υπάρξω αντικειμενικός σε οτιδήποτε φέρει το όνομα του Scola πάνω του, αλλά η ομάδα της Αργεντινής από μόνη της εξέπεμπε πάντοτε έναν μπασκετικό ρομαντισμό και μία αίγλη παλαιότερης εποχής. Και οι δημιουργοί απλά σχεδίασαν αυτό το συναίσθημα. Απλές γραμμές, vintage αισθητική και χρώματα που σου θυμίζουν κουπλέ του Τζαμάλ. Φέρτε πίσω και Manu και ναυλώνουμε τσάρτερ να έρθουμε να πανηγυρίσουμε.

4. ΗΠΑ – Κίνα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

A W over Canada in Sydney. Next Stop: @FIBAWC

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη USA Basketball (@usabasketball) στις

 

Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι δύο εμφανίσεις της ίδιας ομάδας κι αυτό αποτελεί τη βασικότερη απόδειξη για την έλλειψη φαντασίας που είδαμε από τη Nike στο φετινό Mundobasket. Δε γίνεται να αλλάζεις απλά τα χρώματα στις εμφανίσεις της διοργανώτριας χώρας και του φαβορί της διοργάνωσης. Σίγουρα η μίνιμαλ αισθητική τους δημιουργεί ένα όμορφο σύνολο, αλλά η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ελαφρύ προβάδισμα στην εμφάνιση της Κίνας, αφού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο ανέβασε αισθητά τον πήχη στο style, ενώ η Αμερική έχει παρουσιάσει και καλύτερες προσπάθειες (και δε μιλάμε μόνο για την εμφάνιση).

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

 

3. Πουέρτο Ρίκο

View this post on Instagram

A post shared by Federación de Baloncesto PUR (@fbpur) on

Έχεις δει ποτέ εκείνο το show του Louis CK που μιλάει για ένα “but maybe” που ζει σε κάθε σκέψη του; Ε λοιπόν με όσες επιφυλάξεις μπορώ να κουβαλήσω θα πω το εξής: Είναι πάρα πολύ άσχημο το να σκέφτεσαι με στερεότυπα. Είναι καταστροφικό, πραγματικά. But maybe, οι εμφανίσεις του Πουέρτο Ρίκο θυμίζουν λίγο κακόφημη γειτονιά στη Νέα Υόρκη και αυτή τη Λατινοαμερικάνικη αλητεία σε κάποια που λατρεύουμε και που δε διστάζουν να τη βγάλουν σε κάθε άμυνα. Ενδιαφέρουσα γραμματοσειρά και μία από τις λίγες καλές προσπάθειες της Nike. Αν σκοπεύεις να την προσθέσεις στη συλλογή σου, ξεκίνα να αφήνεις goatee και να αποκαλείς του φίλους σου hermano.

2. Νέα Ζηλανδία

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Congrats to @shili_ 50 GAMES FOR NEW ZEALAND TALL BLACKS TONIGHT v Montenegro at the #FIBAWC Live on @maoritelevision at 8pm

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tall Blacks (@tallblacks) στις

 

Θέλω να μπεις λίγο στο μουντ: Έχετε διασταυρωθεί στους σχολικούς αγώνες με ένα γειτονικό λύκειο που ξέρετε ότι δεν το μυρίζουν και πολύ το άθλημα και γενικά είναι ήσυχα παιδιά. Ωραία λες, ο πρώτος γύρος έφυγε, μένουν άλλοι 140 κι έφτασα στη μοριοδότηση. Φτάνετε στο γήπεδο χαλαροί και βλέπετε μία ομάδα με κατάμαυρες εμφανίσεις και βλοσυρό ύφος που εκτελούν το ζέσταμα με στρατιωτική πειθαρχία. Εκεί ξέρεις ότι δε θα έχεις ένα εύκολο παιχνίδι. Αν μάλιστα αρχίσουν και το Χάκα, τότε λες στον γυμναστή ότι αισθάνεσαι ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο. Η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να προσθέσει κάποιες διακριτικές Maori λεπτομέρειες σε ένα total black look κι έτσι απλά δημιούργησε μία από τις πιο απλές και ταυτόχρονα ομορφότερες εμφανίσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1. Ελλάδα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς θα έμοιαζε μία ομάδα που για φορολογικούς λόγους θα δημιουργούνταν από τη συγχώνευση την Εθνικής Ελλάδος του 87’ και τον Orlando Magic του Shaquille και του Hardaway; Αν ναι, τότε πρώτον έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο και, δεύτερον, τώρα έχεις την απάντηση σου. Μία εκπληκτική δουλειά από την GSA που ένωσε με απόλυτη επιτυχία το παρελθόν και το παρόν, χρησιμοποιώντας ένα μέσο μήκος και μία επιβλητική γραμματοσειρά, ενώ πρόσθεσε και κάθετες λεπτές ρίγες, δίνοντας ένα Αμερικάνικο twist. Το μόνο που της λείπει για να είναι ολοκληρωμένο το outfit είναι ένα χρυσό μετάλλιο στο στήθος και ν’ αρχίσουν οι χοροί.