ImaxTree
ΜΟΔΑ

Ώρα να μάθεις να δένεις τη γραβάτα σου

Η στιγμή της «ενηλικίωσης» έφτασε: Σου λέμε πώς να μάθεις να δένεις τη γραβάτα σου και τα πράγματα είναι πιο απλά απ' όσο νομίζεις.

Έκανα την εξής ερώτηση στους άνδρες συντάκτες του Oneman: «Πόσοι από εσάς ξέρετε να δένετε γραβάτα;». Η απάντηση, κρίσιμη και επιβεβαίωσε τις υποψίες μου. Κανένας δεν γνωρίζει να δένει τη γραβάτα (καλά τουλάχιστον), εκτός από τον πάντα κομψό κ. Γιάννη Φιλέρη. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι είναι φαινόμενο. Οι σύγχρονοι άνδρες του ηλικιακού γκρουπ, 25-35, δεν γνωρίζουν τη διαδικασία αυτή. Μια, η οποία στα παλαιότερα χρόνια ήταν κάτι που μάθαιναν οι άνδρες από τον πατέρα τους, κάτι που ήταν ουσιαστικά μέρος μιας παράδοσης. Τώρα ένα 3λεπτο tutorial στο YouTube και έξω από την πόρτα.

Η ανδρική μόδα και το στιλ για έναν άνδρα -στην Ελλάδα τουλάχιστον-, έχει τελείως διαφορετική εικόνα από το 1940 ή το 1950, όπου οι άνδρες πήγαιναν στη δουλειά κουστουμαρισμένοι,με γραβάτα ή μαντήλι στο πέτο και καπέλο fedora. Από το ‘ξέσπασμα’ της punk στα τέλη του ’80 και το grunge (η μετεξέλιξη του punk, όσον αφορά το στιλ) στα ’90s, «γέννησαν» την casual ανδρική μόδα και από τότε, τέρμα οι πολυτέλειες. Τέρμα οι dapper, κοστουμαρισμένοι άνδρες με τα looks στην πένα, τέρμα όλα.

Δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό αυτό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες ή περιορισμοί στο τι φοράει ένας άνδρας ή γυναίκα, αλλά από την άλλη, μήπως κάποιες κλασικές αξίες έχουν εξαφανιστεί τελείως; Δηλαδή, προσωπικά, το να γνωρίζει ένας άνδρας να δένει τη γραβάτα του, για παράδειγμα, είναι δείγμα προσωπικότητας. Ένας άνδρας που θέλει να ξέρει πώς να δένει τη γραβάτα, σημαίνει ότι ασχολείται με το στιλ του άρα προσέχει τις εμφανίσεις τους.

Και ίσως αυτή, να είναι η μόνη μου αντίρρηση στην απελευθέρωση του αυστηρού ανδρικού dress code: η έλλειψη ενδιαφέροντος. Πολλές γυναίκες προσπαθούν καθημερινά για μια τους εμφάνιση, γιατί όχι και οι άνδρες; Έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένας άνδρας που προσέχει την εμφάνισή του να θεωρείται γκέι ή να έχει τη δική του κατηγορία/ονομασία του ‘μετροσέξουαλ’. Κι άλλα κουτάκια δηλαδή, λες και είχαμε ήδη αρκετά από την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε.

Η μόδα όμως δεν είναι έτσι ή δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, anyway. Έχει να κάνει με την προσωπική έκφραση και σίγουρα, το να μη θέλει ένας άνδρας να φορέσει γραβάτα ποτέ στη ζωή του, είναι δικαίωμά του. Αυτοί όμως που θέλουν αλλά δεν το κάνουν γιατί δεν ξέρουν να δένουν τη γραβάτα ή γιατί, υπό μια έννοια, ντρέπονται να τη φορέσουν γιατί θεωρείται ‘too much’, δεν είναι κάπως κρίμα; Ή μάλλον δεν είναι τόσο ‘κρίμα’, όσο άλλος ένας περιορισμός στη ζωή μας.

Προτείνω το εξής: Θα σου πω, βήμα-βήμα (και όσο πιο απλά γίνεται -δεν είναι εύκολο γι’ αυτό υπάρχουν και βίντεο) πώς να δένεις τη γραβάτα, σε 3 διαφορετικούς, κλασικούς κόμπους. Θα ‘αφήσω’ τις πληροφορίες αυτές εδώ και θα σε παροτρύνω να πράξεις όπως σου βγαίνει. Χωρίς εξωτερικούς παράγοντες στο μυαλό, σκέψου, φέτος τα Χριστούγεννα, μήπως θα ήταν ωραίο να φορέσεις μια γραβάτα; Σε ένα πάρτι, στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή ακόμα και στο γραφείο με το καρό πουκάμισό σου, αν αυτό σε εκφράζει. Όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις, λέει ο λαός. Και γιατί να μη μάθεις να δένεις τη γραβάτα; Είναι εύκολο, I swear.

The Four-in-Hand Knot

H ιστορία

Πήρε το όνομά του από ένα club ανδρών του 19ου αιώνα, που είχε αυτό το όνομα. Είναι ο πιο γνωστός κόμπος γραβάτας και είναι τόσο διάσημος γιατί είναι απλός και εύκολος για να δέσεις. Είναι λίγο ασύμμετρος, ψηλοτετραγωνισμένος και ξεδένει εύκολα. Αν πρέπει να γνωρίζεις έναν κόμπο για να δένεις τη γραβάτα, είναι αυτός.

Τα βήματα

#1. Ξεκίνα σταυρώνοντας το πλατύ μέρος της γραβάτας πάνω από το στενό μέρος.

#2. Δίπλωσε το πλατύ μέρος κάτω από το στενό μέρος.

#3. Φέρε το πλατύ μέρος της γραβάτας από πάνω και λίγο λοξά (καλύπτοντας το στενό μέρος της γραβάτας).

#4. Πέρασε το πλατύ μέρος της γραβάτας μέσα από την θηλιά.

#5. Σφίξε τον κόμπο φέρνοντάς τον στο ύψος του γιακά.

Το βίντεο

 

Half Windsor Knot

Η ιστορία

Ο Half Windsor κόμπος είναι αρκετά γνωστός. Έχει μέτριο μέγεθος, είναι κάπως ασύμμετρος και άμα τον δέσεις καλά κάνει ένα διακριτικό βαθούλωμα. Ιδανικό για γραβάτες που είναι ελαφρώς πιο λεπτές.

Τα βήματα

#1. Ξεκίνα σταυρώνοντας το πλατύ μέρος της γραβάτας πάνω από το στενό μέρος.

#2. Δίπλωσε το πλατύ μέρος πάνω από το στενό μέρος με φορά προς τα κάτω.

#3. Πάρε ξανά το πλατύ μέρος και πέρασέ το μέσα από τη γραβάτα και προς τα κάτω, δημιουργώντας έναν κόμπο.

#4. Τύλιξε το πλατύ μέρος γύρω από τον κόμπο μετά πέρασέ το μέσα από τη γραβάτα και πέρνα το από τη θηλιά.

#5. Σφίξε τον κόμπο φέρνοντάς τον στο ύψος του γιακά.

Το βίντεο

 

Pratt Knot

Η ιστορία

Πήρε το όνομά του από τον Jerry Pratt ο οποίος επί 30 χρόνια φορούσε έτσι τη γραβάτά του. Όταν ο παρουσιαστής ειδήσεων, Don Shelby την αντέγραψε από τον Pratt και βγήκε στην τηλεόραση το 1989, όλοι άρχισαν να αποκαλούν τον κόμπο αυτό, “Shelby Knot”. Από τότε έγινε διάσημος στους άνδρες. Ο λεγόμενος “Pratt Knot” είναι αρκετά εύχρηστος και κομψός. Το μέγεθός του είναι κάτι μεταξύ των κόμπων, Four-in-Hand Knot και Half Windsor.

Τα βήματα

#1. Ξεκίνα τοποθετώντας τη γραβάτα από την ανάποδη πλευρά.

#2. Δίπλωσε το πλατύ μέρος της γραβάτας πάνω από το στενό μέρος, δημιουργώντας έναν μίνι κόμπο.

#3. Ξαναδίπλωσε το πλατύ μέρος γύρω από τον μίνι κόμπο και μετά πέρασέ το μέσα από τη θηλιά.

#4. Σφίξε τον τελικό κόμπο φέρνοντάς τον ύψος του γιακά.

Το βίντεο