GROOMING

10 εντελώς σημερινά προϊόντα για τα μαλλιά και τα γένια σου

Η νέα σειρά SEB MAN κάνει το οριστικό update στην ανδρική περιποίηση.

Ο Aiden Xydis είναι ένας ζωντανός πομπός αισιοδοξίας. Είναι ένα ψηλό, χαμογελαστό παιδί με ένα επικό μαλλί βγαλμένο από τα βιντεοκλίπ των Deaf Leppard, που δεν σταματάει να κάνει χειρονομίες όταν μιλάει. Αλλάζει θέσεις, κουνάει τα χέρα του, αλλοιώνει τις εκφράσεις του προσώπου του. Θέλει οπωσδήποτε να κατανοήσεις αυτό που έχει να σου πει.

Είναι μόλις 22 ετών και βρίσκεται στη σκηνή του Garage Italia για να παρουσιάσει τα προϊόντα του SEB MAN, της πιο ολοκληρωμένης και ‘επίκαιρης’ σειράς ανδρικής περιποίησης, που εδώ και μερικές εβδομάδες διατίθεται και στη δική μας χώρα, σε επιλεγμένα κομμωτήρια και barber shops.

(Ο Aiden Xydis λίγο πριν ανέβει στο stage για την παρουσίαση των προϊόντων SEB MAN)

Όπως ίσως κατάλαβες από το επίθετό του, ο Aiden είναι ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, όπως και ο πατέρας του και ο παππούς του και είναι κομμωτής, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο Aiden είναι στυλίστας, influencer του ψηφιακού κόσμου και ambassador της Wella. Ένας ιδανικός εκπρόσωπος της γενιάς των slashers (από το ‘slash’, την κάθετο, το σύμβολο ‘/’ στο πληκτρολόγιο), που έχει μάθει να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος και η ζωή πολύ ενδιαφέρουσα για να την αφιερώνουμε σε μία και μόνο ιδιότητα.

Επιπλέον, ή για όλους τους παραπάνω λόγους μαζί, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας παρουσιάσει τα προϊόντα SEB MAN και τη φιλοσοφία τους. Το έκανε σε δύο φάσεις. Αρχικά στο stage, εφαρμόζοντας τα προϊόντα στα μαλλιά και στα γένια του Billy Huxley και του Matthias Dandois και λίγο αργότερα στον ημιώροφο του Garage Italia, γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο καθόμασταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι που ταξιδέψαμε στο Μιλάνο τον περασμένο Οκτώβριο για να γνωρίσουμε τα SEB MAN και τον Aiden.

H φιλοσοφία

Όλα τα προϊόντα SEB MAN είναι πολυμορφικά και πολυχρηστικά. Μπορείς να τα συνδυάσεις, να χρησιμοποιήσεις το ένα πάνω στο άλλο για να πετύχεις με το layering ακριβώς το στυλιζάρισμα που επιθυμείς ή μπορείς να ‘ξαναδουλέψεις’ το ίδιο προΐόν για να πετύχεις διαφορετικό αποτέλεσμα μέσα στην ίδια μέρα.

Όπως εξήγησε ο Aiden, “Οι άνδρες σήμερα προτιμούν τα slick back κουρέματα και hairstyles γιατί τους επιτρέπουν να φτιάχνουν το μαλλί τους εύκολα, με λίγες κινήσεις και ελάχιστη προσπάθεια, συχνά χωρίς να κοιτάζονται στον καθρέφτη. Δεν θέλουν να έχουν κάθε μέρα ακριβώς το ίδιο λουκ με την προηγούμενη, κάτι στημένο, κοκαλωμένο και ακίνητο. Κάποια μπορεί να θέλουν κάτι διαφορετικό ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Κάτι πιο ήπιο για τις ώρες που είναι στη δουλειά και κάτι πιο περιπετειώδες για τη βραδινή έξοδο. Εννοείται ότι θέλουν να αισθάνονται και να δείχνουν φυσικοί και στις δύο περιπτώσεις και, εξυπακούεται ότι θα προτιμούσαν να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν δύο διαφορετικά προϊόντα μέσα στη μέρα τους.

Αυτές είναι και δύο από τις βασικές επιδιώξεις του SEB MAN: Η εντελώς φυσική αίσθηση και η πρακτικότητα / ευκολία (Τσουπ! Να μια χρήση του slash). Γι’ αυτό και όλα τα προϊόντα της σειράς είναι reworkable / πολλαπλών χρήσεων (Να κι άλλη μία). Μπορείς, πχ, το πρωί να βγεις απ’ το σπίτι έχοντας χτενίσει τα μαλλιά σου με έναν συγκεκριμένο τρόπο και το απογευματάκι να τα ανακατέψεις με τα χέρια σου και να φτιάξεις κάτι διαφορετικό. Το κερί, ο πηλός ή το τζελ που θα έχεις επιλέξει, θα ‘ζωντανέψει’ και θα κρατήσει τέλεια και τη νέα φόρμα των μαλλιών σου.

Τα προϊόντα

Ο Aiden μας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση κάθε προϊόντος ξεχωριστά, για να έχουμε μια πρώτη εικόνα για το πώς λειτουργεί το καθένα και σε τι τύπους μαλλιών και ανθρώπων ταιριάζει. Στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που ξέρει περισσότερο απ’ όλους το SEB MAN είναι ο Σταμάτης Κανελλόπoυλος, ο brand ambassador και επίσημος SEB MAN barber. Είναι η δική μας αυθεντία και τον εμπιστευόμαστε για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα προϊόντα της σειράς. Θα τον βρεις καθημερινά στο ‘εργαστήριό’ του, στο barber shop Manifesto.

(Ο Σταμάτης Καννελόπουλος δίπλα στον Matthias Dandois, στην παρουσίαση του SEB MAN στο Μιλάνο)

Εν τω μεταξύ, ο Aiden θα σου δώσει κι εσένα μια πολύ καλή πρώτη γεύση από τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσεις μια από τις επόμενες μέρες.

The Multi Tasker: “Ένα σαμπουάν για τα μαλλιά και τα γένια και κι ένα πολύ αναζωογονητικό body wash. Είναι εξίσου κατάλληλο για ένα γρήγορο ντους ή για ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Απλώς το αφήνεις να πέσει πάνω σου – στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στο σώμα σου. Θα σου φανεί σίγουρα πολύ χρήσιμο στα ταξίδια και στο γυμναστήριο”.

The Purist: “Το αντιπιτυριδικό σαμπουάν της σειράς. Καθαρίζει, αναζωογονεί και φρεσκάρει τα μαλλιά, παρέχει την απαραίτητη ενυδάτωση και, κατά κάποιον τρόπο, βοηθάει τις τρίχες να κάνουν ένα ‘restart’”.

The Smoother: “Το conditioner της σειράς. Προσωπικά το χρησιμοποιώ συχνά, για ευνόητους λόγους – είναι πολύ ενυδατικό και δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Μπορείς να το απλώσεις στα μαλλιά σου μετά το λούσιμο και να βγεις απ’ το σπίτι. Φοβερά χρήσιμο, ειδικά αν έχεις μακριά μαλλιά ή είσαι στη φάση που τα μακραίνεις”.

The Cooler: “Το Cooler είναι ένα αναζωογονητικό σπρέι. Το εφαρμόζεις στα μαλλιά μετά το λούσιμο κάνοντας λίγο μασάζ. Προσφέρει μια αίσθηση γαργαλητού και αναζωογονεί όλες τις περιοχές του κεφαλιού. Το ονομάσαμε έτσι γιατί αφήνει μια δροσερή αίσθηση φρεσκάδας”.

The Hero: “Αυτό το προϊόν είναι ο ήρωάς μου, στην κυριολεξία. Είναι μια ρυτίνη για φιξάρισμα. Λειτουργεί εξίσου καλά με βρεγμένο ή με στενό μαλλί – εγώ το βάζω όταν τα μαλλιά μου είναι βρεγμένα, για να έχω περισσότερο έλεγχο. Δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που ποτέ δεν είναι τέλειο, κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το ιδανικό: τα μαλλιά να φαίνονται περιποιημένα, αλλά όχι 100% στυλιζαρισμένα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ένα σύγχρονο slick back ή -αν έχεις σγουρό μαλλί- να το εφαρμόσεις στις ρίζες των μαλλιών σου για να τονώσεις τις μπούκλες σου. Δεν είναι σκληρό και άκαμπτο – το αντίθετο: Είναι μαλακό και διατηρείται μαλακο, για να μπορείς να φορμάρεις το μαλλί σου όσες φορές θέλεις μέσα στη μέρα”.

The Fixer: “Το fixer κάνει αυτό που υπόσχεται: ‘Τακτοποιεί’ όλα σου τα προβλήματα. Είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό hairspray, που όπως και το Hero, λειτουργεί όλη μέρα. Για μένα, η βασική του λειτουργία είναι η σταθεροποίηση του χτενίσματος. Μόλις φτιάξεις το μαλλί σου ακριβώς όπως το θέλεις, ψεκάζεις το fixer για να εξασφαλίσεις ότι θα παραμείνει έτσι για ώρες, χωρίς να χαλάσει”.

The Dandy: “Μια δυνατή πομάδα για slick back και αντίστοιχα χτενίσματα, που απαιτούν μέτρια προς βαριά κρατήματα. Είναι πολύ γυαλιστερή, επανεφαρμόσιμη και λειτουργεί τέλεια σε συνδυασμό με τα άλλα προϊόντα SEB MAN. Mπορείς να τη χρησιμοποιήσεις πάνω από κάποιο άλλο προϊόν για να ενισχύσεις τη γυαλάδα του μαλλιού. Αντιστοίχως, αν σου αρέσει το κράτημά του Dandy, αλλά σου φαίνεται πολύ γυαλιστερό, μπορείς να βάλεις κάτι άλλο από πάνω του για να ‘σβήσεις’ τη γυαλάδα”.

The Player: Το πολυλειτουργικό τζελ της σειράς. Πολύ υγρό, ιδανικό για όσους κάνουν πιστολάκι. Εγώ, για παράδειγμα, χρησιμοποιώ πολύ το σεσουάρ. Απλώνω το Player την ώρα που στεγνώνω τα μαλλιά μου και δημιουργώ ένα ωραίο, ματ, δυνατό κράτημα. Εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο άλλο προϊόν από πάνω του, αν, πχ, δεν θέλεις τη ματ αίσθηση, αλλά κάτι πιο ‘επίσημο’ ή πιο wet look”.

The Sculptor: “Είναι πηλός και είναι σχεδιασμένος για τα πιο κοντά μαλλιά και το πιο ατημέλητα λουκ. Είναι πολύ δυνατός και πολύ reworkable, αλλά όχι εντελώς στεγνός, για να δίνει στα μαλλιά μια αίσθηση ζωντάνιας όλη τη μέρα. Αν θέλεις να κάνεις ένα πολύ περίτεχνο χτένισμα, ή αν έχεις πολύ και σκληρό μαλλί, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε πιο μακριά μήκη. Είναι ιδανικό για να ‘τιθασεύει’ τα ατίθασα μαλλιά”.

The Groom: “Είναι ήδη ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της σειράς: Ουσιαστικά είναι ένα λάδι για τα μαλλιά και τα γένια, αλλά, όπως θα διαπιστώσεις αν το απλώσεις στο δέρμα σου, δεν αφήνει ούτε λιπαρή αίσθηση, ούτε αίσθημα ξηρότητας. Μια φορά στο τόσο, αν τα μαλλιά σου φριζάρουν πολύ, μπορείς να το απλώσεις σε όλο σου το κεφάλι βγαίνοντας απ’ το μπάνιο. Εγώ το χρησιμοποιώ και όταν κουρεύω, με βοηθάει πολύ, ειδικά όταν ασχολούμαι με σγουρά ή ατίθασα μαλλιά”.

The Protector: “Εκτός από τα προϊόντα για τα μαλλιά και τα γένια, το SEB MAN δημιούργησε και δύο προϊόντα για το ξύρισμα, για να καλύψει όλο φάσμα της ανδρικής περιποίησης. Το Protector είναι ένα από τα αγαπημένα μου προϊόντα ξυρίσματος. Είναι πολύ αφρώδες και εύκολο στην εφαρμογή και αντίθετα με τις περισσότερες κρέμες ξυρίσματος δεν ξηραίνει καθόλου το δέρμα. Δεν προκαλεί ερεθισμούς ή φαγούρα, δεν κοκκινίζει την επιδερμίδα. Είναι πολύ ενυδατικό και βοηθάει τη λεπίδα του ξυραφιού να κυλήσει απαλά στο πρόσωπο”.

The Gent: “Ένα after shave balm, για να ενυδατώνεται σωστά η επιδερμίδα του προσώπου μετά το ξύρισμα”.

Μερικά χρήσιμα tips

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Aiden βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει λίγα ελληνικά, να μας πει ιστορίες για τον παππού και το αρχαίο κασελάκι με τα ψαλίδια και τα ξυριστικά του, που δεν αποχωρίζεται ποτέ, αλλά και να μοιραστεί μαζί μας μερικά tips βγαλμένα από την καθημερινότητα ενός μπαρμπέρη τρίτης γενιάς που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανδρικής περιποίησης σε μια εποχή που η συγκεκριμένη βιομηχανία γνωρίζει μια παγκόσμια, ραγδαία ανάπτυξη.

> Τα πιο νέα παιδιά που έρχονται στο κομμωτήριο δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, οπότε είναι πιο ανοιχτοί στις δικές μου προτάσεις. Εγώ είμαι αυτός που θα τους καθοδηγήσει σε κάποια πράγματα και θα τους δείξει τι τους πηγαίνει.

> Αυτοί που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν είναι οι 25-35. Έχουν ήδη εμπειρίες από πάρα πολλά πράγματα και προϊόντα, έχουν αλλάξει πολλά κουρέματα, ξέρουν τι τους πηγαίνει και ξέρουν πώς να το ζητήσουν.

> Οι μεγαλύτεροι είναι κάπως διστακτικοί στο να δοκιμάζουν προϊόντα, αλλά σε κάποιο βαθμό όλοι είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Το κερί, ο πηλός, και το τζελ, πχ, δεν ξενίζουν κανέναν.

> Για ένα ωραίο λουκ για το γραφείο, διάλεξε το Dandy ή το Player. Το Dandy είναι λίγο πιο σκληρό και πιο γυαλιστερό. Το Player είναι θα σε βολέψει πολύ αν έχεις λίγο μακρύτερα μαλλιά.

> Για το after party θα πρότεινα το Hero. Είναι κάπως λιγότερο ‘καθωσπρέπει’, λίγο πιο ατίθασο. Θα αναδείξει εσένα, το προσωπικό σου στυλ, αυτό που σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους γύρω σου.

> Αν έχεις γένια (ξέρω ότι στην Ελλάδα έχουν πολλοί), το Sculptor θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και εκεί. Ειδικά αν είσαι στη φάση που μακραίνεις τη γενειάδα σου, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δαμάσεις λίγο τις ατίθασες τρίχες και να δώσεις ένα ωραίο σχήμα.

> Αν χρησιμοποιείς πηλό ή κερί, θυμίσου να τα ‘ζεσταίνεις’ πριν τα εφαρμόσεις στα μαλλιά σου. Τρίψε τα λίγο ανάμεσα στις παλάμες σου και για να μαλακώσουν και άπλωσέ τα ομοιόμορφα στα μαλλιά σου. Ανακάτεψέ τα και κούνα τα χέρια σου μπρος και πίσω, για να φτάσει το προϊόν παντού, ομοιόμορφα. Όταν έχει πάει παντού, δώσε το σχήμα που θέλεις.

> Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει για όλα τα προϊόντα: Μην τα βάζεις μόνο στις άκρες, γιατί σταδιακά το φορμάρισμα θα χαλάσει.