GROOMING

Πώς θα αντιμετωπίσεις την κακοσμία του στόματος

Ένας χρήσιμος οδηγός για να έχεις πάντα δροσερή αναπνοή.

Δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για ένα πρόβλημα που λίγο-πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Η κακοσμία του στόματος είναι ζήτημα που αφορά όλους, συμπεριλαμβανομένου και εσένα που νομίζεις ότι επειδή πλένεις τα δόντια σου έλυσες το πρόβλημα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται στα βακτήρια που έχεις μέσα στο στόμα σου όλες τις ώρες της ημέρας.  Ναι, διάβασες πολύ καλά. Το στόμα σου έχει μερικούς μόνιμους κάτοικους που έχουν λόγο ύπαρξης και μάλιστα πολύ σημαντικό.

Τα ”καλά” βακτήρια είναι αυτά που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών που παίρνεις από τις τροφές, έτσι ώστε να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι γίνεται δουλίτσα στο στόμα σου γι’ αυτό δεν θέλουμε να τα διώξουμε αυτά τα βακτήρια. Εξάλλου, την άσχημη μυρωδιά προκαλούν τα υποπροϊόντα που μένουν αναγκαστικά στο στόμα σου μετά τη διάσπαση των τροφών με τη βοήθεια του σάλιου.

Φτάνει όμως με την απευθείας μετάδοση από τη στοματική σου κοιλότητα. Η κακοσμία αποτελεί καθημερινό πρόβλημα και το ζήτημα είναι να βρεις λύσεις και φυσικά να τις ακολουθείς. Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από το να ανοίγεις το στόμα σου για καλημέρα και να απελευθερώνεις άσχημες μυρωδιές. Εξάλλου, η κακοσμία από όποιο σημείο του σώματος κι αν προέρχεται δεν είναι καθόλου ευχάριστη για κανέναν.

Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για να έχεις μία φρέσκια και δροσερή μυρωδιά και κατ’ επέκταση μία καθαρή στοματική κοιλότητα. Ακόμα κι αν η δική σου αναπνοή θεωρείς ότι δεν έχει πρόβλημα, τα παρακάτω θα σου φανούν χρήσιμα. Και σε αυτό το σημείο να σημειώσω, ότι δεν είσαι σε θέση να μυρίσεις την άσχημη αναπνοή σου γιατί η μύτη συνηθίζει τις οικείες μυρωδιές. Επομένως, κάνε scroll down και κράτα σημειώσεις.

Πλύσιμο δοντιών

Πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν ξυπνάς και το τελευταίο πριν κοιμηθείς. Καλύτερο όμως θα ήταν αν καταφέρεις να πλένεις τα δόντια σου μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, χωρίς να το παρακάνεις φυσικά. Είπαμε, θέλουμε να διώξουμε τα ”κακά” βακτήρια, όχι όλα.

Έστω ότι είσαι τακτικός με το πλύσιμο των δοντιών σου. Το κάνεις σωστά; Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι αν απλά μετακινείς την οδοντόβουρτσα μέσα στο στόμα σου δεν λέγεται πλύσιμο δοντιών. Κάνε κυκλικές κινήσεις, προσέχοντας να φτάσεις ως τα πίσω δόντια, αλλά και από την εσωτερική πλευρά τους.

Και μην το ξεπετάς το πλύσιμο των δοντιών, δώσε του λίγο χρόνο. Έχεις να τα βάλεις με 700 διαφορετικά είδη βακτηριδίων και όλα τα υποπροϊόντα τους, δεν τα ξεπετάς τόσο γρήγορα.

Για καθαρή αναπνοή αλλά και καθαρισμό, δοκίμασε την Zendium Fresh με ήπια γεύση μέντας.

 

Η Sensodyne Extra Fresh προστατεύει τα ευαίσθητα δόντια ενώ αφήνει στο στόμα μία αίσθηση φρεσκάδας.

Τέλος, μην ξεχνάς να βουρτσίζεις τη γλώσσα σου. Πάνω της μένει αρκετή ώρα σάλιο που είναι πολύ σίγουρα έχει αυτά τα βακτήρια που δεν σου είναι καθόλου χρήσιμα. Και μην το ξεπετάς το πλύσιμο των δοντιών, δώσε του λίγο χρόνο. Έχεις να τα βάλεις με 700 διαφορετικά είδη βακτηριδίων και όλα τα υποπροϊόντα τους, δεν τα ξεπετάς τόσο γρήγορα.

Σε αυτό το σημείο να σου συστήσω για ακόμα μία φορά το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα. Στα πρότεινε ο οδοντίατρος, πήγες στο φαρμακείο, τα πήρες, τα έβαλες στο μπάνιο σου και τα ξέχασες. Μα γιατί; Να σου θυμίσω πόσες φορές έχεις αναζητήσει το οδοντικό νήμα για λόγους αισθητικούς μέσα στη μέρα; Αν το έχεις μαζί σου, όχι μόνο θα απομακρύνεις τα ενοχλητικά πραγματάκια που λερώνουν το αστραφτερό σου χαμόγελο, αλλά θα καθαρίσεις τα δόντια σου. Εννοείται ότι έτσι συμβάλλεις και σε μία πιο καθαρή αναπνοή.

Το οδοντικό νήμα Easy Floss Gum είναι μαλακό κι εύκολο στη χρήση. Άσε ένα στο σπίτι κι ένα στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο.

Το στοματικό διάλυμα είναι μία συνήθεια που σχεδόν κατοχυρώνει την καθαρή και δροσερή αναπνοή. Κι αυτό γιατί, υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα της κακοσμίας να σχετίζεται με παθήσεις που τυχόν έχουν τα δόντια σου, όπως η ουλίτιδα. Το βούρτσισμα σε αυτή την περίπτωση δεν σου εγγυάται καθαρή αναπνοή, πράγμα που κάνει το στοματικό διάλυμα. Επιπλέον, εκτός του ότι φροντίζει για την ωραία μυρωδιά της αναπνοής σου, το σωστό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει και την πάθηση. Εδώ όμως καλό είναι να μπει στη μέση η γνώμη του οδοντιάτρου.

Το στοματικό διάλυμα Listerine Cool Citrus καταπολεμά τα βακτήρια ενώ αφήνει δροσερή αναπνοή χάρη στην απαλή γεύση εσπεριδοειδών.

Σωστή διατροφή και για καθαρή αναπνοή

Η σωστή διατροφή έχει κι εδώ το ρόλο της. Αν το σκεφτείς λίγο παραπάνω, τότε θα καταλάβεις το λόγο που παίζει ρόλο στο πώς μυρίζει η αναπνοή σου. Οι τροφές, εκτός του ότι έχουν οι ίδιες συγκεκριμένες μυρωδιές, διασπώνται όπως είπαμε μέσα στο στόμα σου και κάποιες από αυτές απελευθερώνουν άσχημες οσμές.

Χωρίς όμως να σκεφτείς όλη αυτή τη διεργασία που συμβαίνει στο στόμα σου, εσύ ο ίδιος αποφεύγεις να φας σκόρδο ή κρεμμύδι όταν πρόκειται να βγεις τρυφερό ραντεβουδάκι. Και καλά κάνεις, αφού καμία τσίχλα δεν θα σε σώσει. Φάε καλύτερα κάτι που και πιο ελαφρύ θα σου πέσει και πιο ωραία θα μυρίζει στο στόμα σου. Κάτι με βιταμίνη C για παράδειγμα, όπως ένα πορτοκάλι ή φρέσκα λαχανικά όπως τα καρότα και οι πιπεριές είναι ιδανικά για να να ”δροσίσεις” την αναπνοή σου.

Στην καρέκλα του οδοντιάτρου

Αν φοβάσαι τα εργαλεία, τη καρέκλα με τα κουμπιά και το ανακριτικού τύπου φως που πέφτει ακριβώς πάνω στα μάτια σου θα σε καταλάβω. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστη η επίσκεψη στον οδοντίατρο, αλλά είναι απαραίτητη. Κάνε την μόνο σου πριν σε στείλει η ανάγκη.

Ποιος άλλος μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο από τον οδοντίατρο. Κλείσε ένα ραντεβού τώρα για έναν καθαρισμό και φρόντισε να είσαι συνεπής για τον επόμενο. Αν το κάνεις τακτικά, το στόμα σου θα σε ευγνωμονεί και η αναπνοή σου το ίδιο. Ο οδοντίατρος έχει τον τρόπο να εξολοθρεύσει όλα εκείνα τα παράσιτα που καταστρέφουν τα δόντια σου και μολύνουν τη στοματική σου κοιλότητα. Έτσι, θα έχεις τη βάση για μία μόνιμα δροσερή και καθαρή αναπνοή.

Λύσεις της στιγμής

Αν έρθει η ώρα που νιώθεις ότι η αναπνοή σου έχει ανάγκη από ένα κύμα δροσιάς, τότε μπορείς να μασήσεις μία τσίχλα με δυόσμο ή μέντα ή να φας μία καραμέλα. Αλλιώς, μπορείς να μασήσεις λίγο μαϊντανό και φυσικά να πιεις πολύ νερό.

Αιτίες που εντείνουν το πρόβλημα της κακοσμίας

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι βασικές συνήθειες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μυρωδιά που έχει η αναπνοή σου και πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω.

Πάρε μία βαθιά ανάσα τώρα και άσε κατά μέρους ότι μπορεί να επηρεάσει την μυρωδιά της αναπνοής σου. Μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που έρχεσαι πολύ κοντά με κάποιον μπορεί να μυρίσει την αναπνοή. Και για να έρθεις τόσο κοντά θες σίγουρα να το στόμα σου να μυρίζει ωραία, σωστά;