GROOMING

Πώς θα περιποιηθείς το μούσι σου τώρα που αρχίζουν οι ζέστες

Πέντε κινήσεις για να περιορίσεις τον ιδρώτα, το αλάτι, το χλώριο και ό,τι άλλο σκοπεύει να φωλιάσει στα γένια σου το καλοκαίρι.

Άλλοι προτιμούν τη μακριά γενειάδα του σοφού γέροντα, άλλοι ακολουθούν πιστά το hipster ή πιο χίπικο στυλ. Κάποιοι τα θεωρούν γοηευτικά, κάποιοι άλλοι τα αφήνουν μακριά για να καλύψουν τις όποιες ατέλειες (όπως διεσταλμένοι πόροι, ουλές) ή να αναδείξουν συγκεκριμένα δυνατά σημεία του πρσοώπου τους. Ανεξάρτητα από το μήκος, το πάχος και το στυλ που επιλέγει ο καθένας, το μούσι παραμένει στην επικαιρότητα και συνεχίζει να ζει χρυσές μέρες.

Εμείς, οι γυναίκες τα θεωρούμε cool και sexy, αλλά υπό έναν αδιαπραγμάτευτο όρο: να είναι καθαρά. Κι επειδή βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της περιόδου (aka καλοκαιριού) που αρχίζουν οι ζέστες και αν είσαι μουσάτος δεν περνάς καλά, με τον ιδρώτα, το θαλασσινό αλάτι και το χλώριο από τις πισίνες, συγκεντρώσαμε τις 5 κινήσεις ματ για να διατηρήσεις αλώβητο και ευωδιαστό το μούσι σου στους 40+ και να μην καταλήξεις Tom Hanks στον Ναυαγό.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Δεν θα σου πω ψέματα. Ο άντρας με επιδερμίδα γυαλί (ο φρεσκοξυρισμένος, δηλαδή) είναι αυτός που θα εκπέμπει πάντοτε την εικόνα του πιο καθαρού. Το θέμα είναι όμως, οτι εσύ είσαι μουσάτος και το μούσι εκτός όλων των άλλων ( σκόνη, βρωμιά, δυσάρεστες μυρωδιές) το καλοκαίρι συγκρατεί το θαλασσινό αλάτι, το  χλώριο της πισίνας, ενίοτε και ίχνη από μερικούς θαλασσινούς μεζέδες. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο ιδρώτας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που εγκλωβίζεται στις πυκνές τρίχες της γενειάδας σου, δημιουργώντας την αίσθηση οτι κολλάς σε όλο σου το πρόσωπο.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά λένε και αυτό που πρέπει να κάνεις στη δεδομένη περίσταση είναι να τα πλένεις / λούζεις πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως (ακόμα και δύο φορές τη μέρα, αν η γενιάδα σου είναι μακριά και πυκνή). Σύμμαχός σου στη μάχη με απέναντι στον καλοκαιρινό ιδρώτα είναι τα εξειδικευμένα σαμπουάν και τα πολλά ποιοτικά προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν πλέον ευρέως στην αγορά.

Acqua di Parma The Barbiere Beard Wash

Για το λούσιμο / πλύσιμο: Απλά βρέξε το μούσι σου, ρίξε στα χέρια σου μια μικρή ποσότητα σαμπουάν, δημιούργησε αφρό κι εφάρμοσε κάνοντας κυκλικές κινήσεις για να φτάσει το προϊόν ως την επιδερμίδα. Ξέβγαλε με άφθονο χλιαρό νερό ώστε να απομακρυνθεί όλο το προϊόν και στη συνέχεια στέγνωσε τη γενειάδα σου ταμπονάροντας με μία πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα φρεσκάρεις και θα καθαρίσεις το μούσι σου από οτιδήποτε έχει κολλήσει, αφήνοντάς το στιλπνό και λαμπερό.

Μετά το λούσιμο

Το μούσι σου δε φυτρώνει μόνο του στο πρόσωπό σου. Αυτό που θέλω να πω είναι, πως εξίσου επιτακτική είναι η ανάγκη της περιποίησης της επιδερμίδας που βρίσκεται γύρω από τα γένια σου, αλλά και της επιφάνειας του δέρματος που ‘κρύβεται’ κάτω από τις τρίχες και είναι πάρα πολύ επιρρεπής στην αφυδάτωση.

Αν φτάσεις μέχρι εκει, στην αφυδάτωση, το δέρμα σου θα αρχίσει να ξεφλουδίζει, θα έχεις φαγούρα και τα γένια σου θα αποκτήσουν μια τραχιά υφή. Τι χρειάζεσαι με μια λέξη; Ενυδάτωση.

Vichy Homme Ενυδατική Κρέμα Για Άντρες (Πρόσωπο & Γένια) Idealizer

Διάλεξε, λοιπόν, ένα ενυδατικό προϊόν πολλαπλής δράσης για την επιδερμίδα και τα γένια, που δεν αφήνει σημάδια λιπαρότητας και άπλωσέ το με κινήσεις μασάζ μέχρι να φτάσει εκεί που πρέπει (στην επιδερμίδα σου) και να απορροφηθεί.

Το μυστικό για να MHN αποκτήσεις look #ναυαγός2019

Το καλοκαίρι, εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο, το χλώριο και το θαλασσινό αλάτι, οι τρίχες στο μούσι σου αρχίζουν να γίνονται ακόμη πιο χοντρές και άγριες σε σχέση με αυτές στο κεφάλι σου, με αποτέλεσμα να χρήζουν extra περιποίησης και ενυδάτωσης.

Sebastian Professional Seb Man The Groom Hair & Beard Oil

Καλό θα είναι λοιπόν, να απλώνεις μέσα στην ημέρα ένα ειδικό balm ή ένα λαδάκι (beard oil) που θα τις ενυδατώσει, χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση αλλά ούτε αίσθημα ξηρότητας και θα βοηθήσει το μούσι σου να αποκτήσει πιο μαλακή και απαλή υφή.

Το τίμιο τριμάρισμα

Παλιά υπήρχαν μόνο η χτένα και το ψαλίδι. Σήμερα οι επιλογές είναι αμέτρητες, οπότε το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις το σωστό ‘εργαλείο’, τη μηχανή που θα ταιριάξει στις δικές σου ανάγκες. Το δεύτερο βήμα είναι η εξοικείωση. Μόλις μάθεις να χειρίζεσαι το trimmer σου, θα μπορείς να αραιώνεις τα γένια σου κατά βούληση και να τους δίνεις όποιο σχήμα θέλεις.

Philips Multigroom 5000 series

Μια γενική αρχή που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου πριν ξεκινήσεις το ‘κλάδεμα’ για το καλοκαίρι, είναι ότι τα χτενισμένα γένια αποτελούν πιο πρόσφορο έδαφος για τριμάρισμα. Οπότε, χτένισε τα δικά σου με φορά προς τα κάτω για να ξεμπερδέψεις και να καθαρίσεις τις τρίχες του. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να τα τριμάρεις από πάνω (ύψος των αυτιών) προς τα κάτω.

Ώρα για αλλαγή

Αν έχεις ήδη κοντό μούσι κάνε skip αυτό το βήμα. Σε περίπτωση που η γενειάδα σου είναι καλογερική ή απλά έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, πώς θα σου φαινόταν τώρα που ξεκινούν οι ζέστες να δοκιμάσεις ένα πιο κοντό μήκος; Όχι για εμάς, αλλά για εσένα και για τον ιδρώτα που θα κυλάει σε όλο το πρόσωπό σου.

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή άνεσης. Ο ιδρώτας σε συνδυασμό με τη συσσώρευση βρωμιάς και σκόνης στη γενειάδα, καθιστά την επιδερμίδα πιο λιπαρή και επιρρεπή στην ακμή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρών ερεθισμών και σπυριών. Εξάλλου, θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς και να καθαρίσεις σωστά ένα κοντό μούσι. Το διακινδυνεύεις;

 

Extra Tip: Το καλοκαίρι η αφυδάτωση χτυπάει κόκκινο και σε περίπτωση που δεν έχεις κάνει τη σύνδεση στο μυαλό σου, έχει άμεσο αντίκτυπο και στα μαλλιά και τα γένια σου. Τα κάνει πιο εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε και να κάνουν ψαλίδα. Φρόντισε, λοιπόν, να καταναλώνεις 10 περίπου ποτήρια νερό σε καθημερινή βάση και φυσικά να ενυδατώνεσαι με τα κατάλληλα προϊόντα, όπως είπαμε παραπάνω.

(Κεντρική φωτογραφία: Instagram.com/BillyHuxley)