© iStock
ΜΑΛΛΙΑ

5 συχνά λάθη που κάνεις με το σαμπουάν και στοιχίζουν ακριβά

Πιστεύεις ότι δε φταις εσύ. Κι όμως, έχεις το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κακή κατάσταση στα μαλλιά σου.

Ακούγεται ως η πιο απλή κίνηση στον κόσμο. Να μπεις στο μπάνιο, να πάρεις στα χέρια σου το μπουκάλι με το σαμπουάν, να το ρίξεις στα μαλλιά σου. Κι όμως, περιθώριο λάθους υπάρχει. Κι όχι ενός. Παρακάτω σου επισημαίνουμε 5 από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και πρέπει να σταματήσεις εδώ και τώρα αν θέλεις να έχεις υγιή μαλλιά. (Ρητορική ερώτηση, γιατί και ποιος δε θέλει;)

Δεν είναι θέμα ποσότητας (σίγουρα)

Επανάλαβε μετά από εμάς: Το σαμπουάν δεν είναι τσένταρ πάνω στα νάτσος να ρίχνεις όσο θέλεις  ούτε πραλίνα πάνω στο τσουρέκι. Και πίστεψέ με, όσο περισσότερο βάζεις, δε σημαίνει πως θα έχεις ακόμη πιο καθαρά, λαμπερά, υγιή μαλλιά.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις κάθε φορά που το πιάνεις στα χέρια σου, πως (α) το σαμπουάν δεν είναι για χόρταση και γι αυτό καλό θα ήταν να μην αδειάζεις το μισό μπουκάλι πάνω στο κεφάλι σου και (β) όλα τα σαμπουάν δεν κάνουν πλούσιο αφρό (για να ρίχνεις ξανά και ξανά).

Το αντίθετο μάλιστα, πολλές φορές η υπερβολική ποσότητα μπορεί να τα επιβαρύνει πιο πολύ, κάνοντάς τα ακόμη πιο λιπαρά.

Το βάζεις συνέχεια στο ίδιο σημείο

Το ξέρουμε πως το κάνεις εντελώς μηχανικά. Ναι, μιλάω για τη στιγμή, που έχεις ρίξεις μία γενναιόδωρη ποσότητα σαμπουάν στη χούφτα σου και την προσγειώνεις κάθε φορά με μαθηματική ακρίβεια στο ίδιο σημείο (συνήθως στην κορυφή του κεφαλιού σου) πασαλείφοντάς το.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το σαμπουάν -αν δεν κάνεις μασάζ για μερικά λεπτά- σε όλο το κεφάλι σου, να μένει στο ίδιο σημείο, ενώ σε συνδυασμό με το κακό ξέβγαλμα, επιβαρύνεται η επιδερμίδα και οι ρίζες των μαλλιών σε αυτό το σημείο.

Δεν το ξεβγάζεις σωστά

Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνεις με το σαμπουάν © Gustavo Fring / Pexels

Το βάζεις. Το ξεβγάζεις σωστά; Όσο σημαντικό είναι το πρώτο, άλλο τόσο είναι και το δεύτερο για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών σου.

Κι αυτό γιατί, σε συνδυασμό με τα προϊόντα styling που μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά, τα υπολείμματα του σαμπουάν μπορεί να συσσωρευθούν στις ρίζες, με αποτέλεσμα να φράξουν τους πόρους του τριχωτού της κεφαλής σου. Πράγμα που δε θέλεις σε καμία περίπτωση.

Όποιο σαμπουάν βρεις στο μπάνιο

Μένεις μόνος σου; Αν ναι, κάνε skip αυτό το fact. Αν όχι, σου κάνουμε την εξής ερώτηση: Έχεις αγοράσει ποτέ δικό σου σαμπουάν; Να πας, να ψάξεις, να διαβάσεις τι λέει η ετικέτα και να αγοράσεις στο τέλος αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δικών σου μαλλιών; Μάλλον, όχι. Να σε ενημερώσουμε λοιπόν πως όλα τα σαμπουάν δεν είναι ίδια.

Δεν κάνουν για όλους τους τύπους μαλλιών, για τον απλούστατο λόγο πως όλοι  δεν έχουμε τα ίδια μαλλιά. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι την επόμενη φορά που θα πας να κουρευτείς, να συμβουλευτείς τον κομμωτή σου για το σαμπουάν και τις ανάγκες των μαλλιών σου (όπως για παράδειγμα, η ξηροδερμία). Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο θα δεις πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο κακός συνδυασμός με το καυτό νερό

Ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που θέλεις, όμως σου θυμίζουμε ότι το πολύ  ζεστό νερό μπορεί να είναι υπεύθυνο για τυχόν ξηροδερμία ή ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής σου. Ο σωστός συνδυασμός θέλει κατάλληλο σαμπουάν και ξέβγαλμα με χλιαρό (ακόμη και κρύο- αν το αντέχεις) νερό.