(Photo by Carlo Allegri/Invision/AP Images)
GROOMING

Tι είναι τέλος πάντων αυτό το ‘Movember’;

Ο Νοέμβριος έχει οριστεί εδώ και μια 20ετία επίσημος μήνας καλλιέργειας μουστακιών.

Όταν μια prime-time εκπομπή στην αυστραλιανή τηλεόραση, το 1999, έβγαλε σε ζωντανή μετάδοση μια ομάδα νεαρών αντρών που είχαν την ιδέα να κάνουν μουστάκια για φιλανθρωπικούς σκοπους, ποτέ δεν θα περίμεναν ότι ο όρος που οι νεαροί αυτοί επέλεξαν, ο όρος ‘Movember’, θα γινόταν γνωστός -μια 20ετία μετά- σε όλο τον πλανήτη. Είμαι σίγουρος πάντως πως δεν εξέπληξαν πάντως κανέναν, όταν είπαν ότι η ιδέα αυτή τους είχε έρθει σε μια pub. Πραγματικά πού αλλού;

Σήμερα το Movember είναι ένα ετήσιο event κατά το οποίο άντρες παίρνουν τα ξυράφια τους, ξυρίζονται και στο τέλος αφήνουν μια μουστάκα ή έστω ένα μουστακάκι. Ό,τι μπορεί ο καθένας. Ο σκοπός είναι ο κλασικός αγγλοσαξωνικός ‘to raise awareness’ τρόπος ακτιβισμού. Mια καμπάνια δηλαδή ευαισθητοποίησης. Τα θέματα εν προκειμένω είναι εκείνα που αφορούν τη αντρική υγεία (σωματική και ψυχική): καρκίνος του προστάτη, των όρχεων και κατάθλιψη.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξής του, το κίνημα του Movember έχει καταφέρει να συλλέξει περισσότερα από 174 εκατομμύρια δολάρια διεθνώς έχοντας πια γίνει μέρος κάθε Νοεμβρίου για τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική. Απογειώθηκε μάλιστα το 2012 χάρη σε μια φανταστική διαφήμιση με πρωταγωνιστή τον Nick Offerman από το ‘Parks and Recreation’.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η φιλανθρωπία έχει κάνει εν μέρει άκρη, όταν μιλάμε για το κίνημα του ‘Movember’, το οποίο είναι σαν να έχει ανεξαρτητοποιηθεί από αυτήν, σαν να ακολουθεί τον δικό του δρόμο, παράλληλο με τους σκοπούς για τους οποίους γεννήθηκε. Μπαίνει σε ένα πλαίσιο life-style εορτασμού. Έτσι, απλά για να έχουμε να κάνουμε πράγματα. Ξέρετε είναι αυτά τα όρια που πάντα έχει η φιλανθρωπία ως τρόπος διαχείρισης των δεινών αυτού του κόσμου: ότι δηλαδή στο τέλος γυρνάει σε σένα, στο δικό σου καλό.

Η ακόμα μεγαλύτερη πραγματικότητα όμως είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν πράγματα που έχουν ανάγκη να διαδοθούν, να γίνουν γνωστά και να ξεθωριάσουν το στίγμα. Δεν θα ακούτε εξάλλου πρώτη φορά ότι η σχέση των αντρών με τους γιατρούς δεν είναι και η καλύτερη. Πόσο μάλλον η σχέση τους με την ψυχική υγεία, όπως έχουμε παλιότερα προαναφέρει. Με την έννοια αυτή, οκ, όλο και κάτι θα έχει να προσφέρει τον πιο απλό και ηλίθιο πράγμα: το να αφήσεις ένα μουστάκι.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Images/ Carlo Allegri)