AP Photo
GROOMING

Το galactico κούρεμα του Εντέν Αζάρ

Εξετάζουμε ενδελεχώς το ιδανικό buzz-cut του Βέλγου, λίγο πριν ανακοινωθεί η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι συστάσεις για τον Βέλγο ποδοσφαιριστή Eden Hazard είναι περιττές. Αλλά εγώ δεν είμαι εδώ για να αναλύσω τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ούτε για να αξιολογήσω την πολυαναμενόμενη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης (beauty editor εδώ). Εγώ είμαι εδώ για να κάνω focus στο κοντό, τίμιο,  αντρικό κούρεμά του. Αυτό που κάποτε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιβολή τιμωρίας (Νόμος 4000) και το look του κατάδικου, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει ως κυρίαρχο look που έχει κατακτήσει τα πάντα, από τα πλατό του Χόλιγουντ μέχρι τον τελικό του Europa League.

To buzz-cut παραμένει πάντα επίκαιρο γιατί συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν το στυλ ενός άντρα: Μινιμαλισμός, αποφασιστικότητα και πυγμή. Το πολύ επίκαιρο buzz-cut του Αζάρ θα το μελετήσουμε με τη βοήθεια ενός πραγματικού expert: με τον ιδιοκτήτη του barber shop Man.Ifesto και ambassador του SebMan στην Ελλαδα, Σταμάτη Κανελλόπουλο.

Οι βασικές εκδοχές του buzz-cut

Χοντρικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το buzz cut έχει τρεις versions: Η πρώτη είναι η κλασική, όπου όλα τα μαλλιά είναι κομμένα ή τριμαρισμένα ομοιόμορφα, στο ίδιο μήκος (το πολύ μέχρι ένα εκατοστό) και αγγίζει το όριο του military κουρέματος.  Η δεύτερη είναι το crew buzz cut, στο οποίο αφήνεις περισσότερο μαλλί στο πάνω μέρος του κεφαλιού και η τρίτη ονομάζεται fade buzz cut. Αυτή είναι η επιλογή του Αζάρ – το κούρεμα που ξεκινάει στα πλαϊνά με ξυράφι και συνεχίζει με μηχανή. Όπως εξηγεί ο Σταμάτης Κανελλόπουλος: “Στην ουσία αυτό που κάνουμε στο fade buzz cut είναι να δουλεύουμε με μηχανή τα μαλλιά -χωρίς σκάλα στην αρχή- και όσο ανεβαίνουμε προς την κορυφή να τοποθετούμε τις σκάλες με διαβάθμιση”. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμη εκδοχές που προκύπτουν σύμφωνα με τις ανάγκες, τα ‘θέλω’ τον τύπο μαλλιών και το σχήμα του κεφαλιού κάθε άντρα.

Ταιριάζει στο δικό σου κεφάλι;

Κατά γενική ομολογία, ταιριάζει σε όλους τους τύπους μαλλιών και κεφαλιών, με μια μικρή εξαίρεση ίσως, τα πολύ στρογγυλά πρόσωπα. Και πάλι, όμως, η κατάσταση σώζεται σύμφωνα με τον Σταμάτη: “Αν έχεις στρογγυλό πρόσωπο, αφήνεις δύο εκατοστά παραπάνω  στην κορυφή μέχρι το μετωπικό κι ένα εκατοστό στην κορώνα.  Με αυτόν τον τρόπο, το πρόσωπο κατά μία έννοια γίνεται πιο τετράγωνο, μιας και τονίζονται περισσότερο οι γωνίες του”.

Πώς θα το διατηρήσεις

Ένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου κουρέματος είναι ότι δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερη φροντίδα, ούτε πολύ φορμάρισμα. “Στην πραγματικότητα, δύο προϊόντα χρειάζεται να έχεις υπ’ όψιν σου, ανάλογα με την υφή / τύπο της τρίχας σου. Αν έχεις σκληρή τρίχα, το beard oil ή αλλιώς ένα πολυχρηστικό λαδάκι για τα γένια και τα μαλλιά σου είναι αυτό που θα τιθασσεύσει τις άναρχες τρίχες σου, αναδεικνύοντας στο έπακρο το κούρεμά σου. Αν πάλι έχεις πιο μαλακή / ανάλαφρη τρίχα, μια πομάδα με ελαφρύ κράτημα είναι αυτή που θα δώσει μια ωραία υφή στα μαλλιά σου, δαμάζοντας την όποια απειθαρχία στην κόμη σου”.

Τι πρέπει να προσέξεις

Με δύο λέξεις: Ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία. Το beard oil θα κάνει τη δουλειά του στον τομέα της ενυδάτωσης της επιδερμίδας του τριχωτού της καφαλής σου και θα σε προστατέψει από την ξηροδερμία. Υποχρεωτική, όμως, θα έλεγα πως είναι η χρήση αντηλιακού. Όχι μόνο για την επιδερμίδα του προσώπου αλλά και γι αυτή του κεφαλιού, ειδικά αν έχεις ένα τόσο κοντό κούρεμα που την αφήνει πολύ εκτεθειμένη. Ο Σταμάτης Κανελλόπουλος σου υπενθυμίζει ότι “Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσεις στην περίπτωση που έχεις ελιές ή σπυράκια στην επιδερμίδα του κεφαλιού σου. Στην περίπτωση αυτή, θα πρότεινα να αφήνεις ένα περίπου εκατοστό, προκειμένου η επιδερμίδα σου σε αυτό το σημείο να είναι καλύτερα προστατευμένη”.

Extra Tip: Αν θέλεις να φτάσεις ακόμα πιο κοντά στο look του Αζάρ, δεν έχεις παρά να μείνεις τέσσερις-πέντε μέρες αξύριστος. Ο Βέλγος σούπερσταρ δεν μακραίνει ποτέ περισσότερο τα γένια του, αλλά σπανίως εμφανίζεται εντελώς ξυρισμένος.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / Alastair Grant)