GROOMING

Το παραδοσιακό ξύρισμα θέλει νερό, φαλτσέτα και τέχνη

Ένας δημοσιογράφος μας έζησε την απόλυτη εμπειρία ενός Hot Towel Shave. Ή όπως έλεγαν οι παλιοί, ενός παραδοσιακότατου ξυρίσματος με φαλτσέτα.

Υπάρχουν μερικές μικρές ιεροτελεστίες στη ζωή ενός άνδρα, τις οποίες αν δεν τις βιώσεις από πρώτο χέρι, δύσκολα θα έχεις απόψη για εκείνες. Κι ακόμα πιο δύσκολα θα τις βάλεις στην καθημερινότητά σου. Μέχρι τουλάχιστον να τις δοκιμάσεις. Γιατί, πίστεψέ με, όποιος κάθησε για πρώτη φορά στην καρέκλα ενός σύγχρονου μπαρμπέρη της πόλης, δεν άντεξε να μην καθήσει ξανά και ξανά.

Βλέπεις, τα τελευταία χρόνια, με όλα αυτά τα new age barber shops που άνοιξαν στην πόλη, έμπαινες συχνά στον πειρασμό να δοκιμάσεις αυτόν τον τρόπο ξυρίσματος. Να νιώθεις την καρέκλα να πέφτει ακόμα πιο πίσω για ένα καλό παραδοσιακό ξύρισμα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Κι αν δώσεις κι εσύ μια ευκαιρία σε αυτή την τέχνη (ο Θέμης την έδωσε), θα αντιληφθείς ότι δεν είναι θέμα φιγούρας, θέμα στιλ ή κάποια έξαρση χιπστερισμού που οδηγεί κάποιον στην καρέκλα του μπαρμπέρη. Είναι αυτή η απολαυστική αίσθηση καθαριότητας και αναζωογόνησης που νιώθεις όταν σηκώνεσαι από αυτή την καρέκλα στο τέλος του ξυρίσματος. Είναι η ευεξία που νιώθεις για ένα είδος περιποίησης το οποίο σίγουρα δεν κάνεις συχνά αλλά το δέρμα σου θα ζητά ξανά και ξανά. Κι αυτό γιατί έζησε την περιποίηση ενός πολύπειρου ανθρώπου, μαζί με τη χρήση των σωστών προϊόντων για το δέρμα αλλά και πολύ σημαντικών, παρέα με τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού. Ναι, του απλού, φυσικότατου νερού βρύσης.

Ο λόγος που στέκομαι στο νερό, το οποίο θα δεις παρακάτω πόση σημασία έχει και πόσο συχνά εμπλέκεται στη διαδικασία, είναι απλός. Το νερό είναι ένα τρομερό εργαλείο της ανδρικής και γυναικείας περιποίησης. Ένα εργαλείο το οποίο τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει μιας και πολλοί περιορίζουμε τη χρήση του στο να ξεπλένουμε το πρόσωπό μας κάθε πρωί. Αλλά όποιος δώσει βάση και πραγματικά χρησιμοποιήσει το νερό βρύσης σαν σύμμαχο στην καθημερινή του περιποίηση, θα έχει μια επιδερμίδα να τον ευχαριστεί. Πώς θα γίνει αυτό; Θα το καταλάβεις στη διαδικασία. Γιατί όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το νερό. Για την ακρίβεια με μια πετσέτα βρεγμένη με νερό, κρύο ή ζεστό.

Αφού καθίσεις (βασικά ξαπλώσεις) αναπαυτικά στην καρέκλα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να έρθει το δέρμα σου στην κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι, μπαίνει μια καθαρή πετσέτα κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό και αμέσως μετά εφαρμόζεται στο δέρμα σου, καλύπτωντας όλο το πρόσωπο. Αυτό, βοηθά να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσει η επιδερμίδα για να υποδεχτεί το facial scrub.

Με ελαφρύ μασάζ το scrub απλώνεται στην επιδερμίδα και αφαιρεί από τους πόρους και την επιδερμίδα συνολικά τα ανεπιθύμητα στοιχεία. Και πάλι χρειάζεται μια καινούρια καθαρή πετσέτα να μπει κάτω από το ζεστό νερό ώστε να καθαριστεί η επιδερμίδα και να μπορεί να απλωθεί ομοιόμορφα ο αφρός ξυρίσματος.

Λίγο σαπούνι και λίγο νερό στο δοχείο δημιουργούν τον αφρό ο οποίος απλώνεται στο σημεία που θα περάσει η φαλτσέτα και ο μπαρμπέρης πιάνει αμέσως δουλειά. Η αίσθηση της φαλτσέτας στο δέρμα είναι πρωτόγνωρη και τόσες φορές ανώτερη από τα ξυράφια του εμπορίου. Κι αν εκείνος που σε ξυρίζει είναι έμπειρος όπως ο Γιώργος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου The George, αυτό που συμβαίνει στο πρόσωπό σου, είναι αυτόματα ένα μικρό δώρο από εσένα προς εκείνο.

 

Η τρίτη ζεστή πετσέτα έρχεται στο τέλος του ξυρίσματος να καθαρίσει τα υπολείμματα του αφρού και να αναδείξει για πρώτη φορά το ξυρισμένο και τόσο ανανεωμένο πρόσωπο. Εκείνη την στιγμή, ο μπαρμπέρης ανοίγει στη βρύση το κρύο νερό και βρέχει την τέταρτη και τελευταία πετσέτα με το κρύο τρεχούμενο νερό. Αυτή, θα κλείσει τους πόρους τους δέρματος και θα δώσει στο δέρμα σου μια πρωτόγνωρη αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης.

Πολλά σε αυτό  τον τρόπο ξυρίσματος είναι υποκειμενικά. Το τι προϊόντα θα χρησιμοποιήσεις, το αν θα αφήσεις μουστάκι όπως έκανε με περίσσια τόλμη ο Θέμης, ακόμα και το αν θα κλείσεις το ξύρισμα με ένα after shave ή όχι. Αυτό που δεν τίθεται σε ερώτημα είναι η χρησιμότητα του νερού στην όλη διαδικασία αλλά αν το καλοσκεφτείς και σε οτιδήποτε αφορά την ανδρική περιποίηση.

Ξέρω, είναι δύσκολο να δώσεις credit σε κάτι που υπάρχει πάντα εκεί για εμάς, όπως το νερό στις βρύσες των σπιτιών μας. Το νερό που τρέχει 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα πάντα το ίδιο καθαρό και το ίδιο ποιοτικό χάρη στην ΕΥΔΑΠ. Κι είναι αυτό το νερό που είδες πόσο καθοριστική σημασία παίζει σε μια διαδικασία που κάποιος θα θεωρούσε φυσιολογικό να πρωταγωνιστεί η φαλτσέτα.

Θα σου πω να κάνεις τη χάρη στον εαυτό σου και να ζητήσεις κι εσύ ένα ξύρισμα με φαλτσέτα από ένα κοντινό μπαρμπέρικο σε εσένα. Αυτό όμως που θα σου πω σίγουρα να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να περιποιείσαι λίγο παραπάνω τον εαυτό σου και την επιδερμίδα σου. Ο πιο καλός της σύμμαχος άλλωστε είναι πάντα εκεί για εσένα, σε κάθε βρύση του σπιτιού σου.