GROOMING

Βαμμένα extreme μαλλιά: ένας πρακτικός οδηγός

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επιχειρήσεις τη μεγάλη αλλαγή σε ασημί, μπλε, ροζ, ή οτιδήποτε άλλο πειραματικό.

Το καλοκαίρι ξεκίνησε, ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο κι εσύ αποφφάσισες να κάνεις μια extreme αλλαγή στα μαλλιά σου. Όχι να τα βάψεις κομοδινί ή να καλύψεις τα λευκά, αλλά κάτι πιο δραστικό, πιο τολμηρό όπως το ξανθό πλατινέ του Μέσι ή του Πασχαλάκη, όπως η αξέχαστη η neon πράσινη μοϊκάνα Σισέ ή του Ταρίμπο Γουέστ, ή το φούξια ροζ του Zayn Malik, το κόκκινο του Ράιαν Μπάμπελ, το μπλε του Βάγκνερ Λοβ. Για τη φάση, έτσι απλά. Επειδή είναι καλοκαίρι και αν δεν το κάνει τώρα πότε θα το κάνεις;

AP Images

(Το πλατινέ φορέθηκε πολύ από την Αργεντινή στους ομίλους του Κόπα Αμέρικα. AP Photo / Silvia Izquierdo).

Αν για σένα ο κύβος ερρίφθη (aka το πήρες απόφαση), το επόμενο βήμα άστο πάνω μας. Απευθυνθήκαμε στον hair expert Χάρη Κασάπογλου, Wella color expert, για να μας / σου λύσει όλες τις απορίες. Πώς ξεκινά η διαδικασία της βαφής, τι χρειάζεται, πόσες ώρες, κρατάει, ποιες οι συνέπειες στα μαλλιά σου, πώς το διατηρείς και φυσικά πώς το ξεφορτώνεσαι στο τέλος.

Πώς ξεκινάς

Για να γίνει μια τέτοια, δραματική αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών χρειάζεται μια προεργασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις (αν όχι σε όλες) προηγείται του χρώματος ο αποχρωματισμός. Το ντεκαπαζ, δηλαδή, που γίνεται με μίξη σκόνης αποχρωματισμου με συγκεκριμένη ποσότητα και βαθμό ενεργοποιητή, δηλαδή οξυζενέ. Εάν τα μαλλιά είναι αρκετά σκούρα μακριά και χοντρά, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή σε αλουμινοχαρτο.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία

Κατά μέσο όρο, μια τέτοια αλλαγή αλλαγή in salon θα χρειαστεί 2 με 2.5 ώρες.

Πόσο επιβαρύνονται τα μαλλιά

Το βασικότερο κατά τη γνώμη μου είναι να μην προσπαθήσει κάποιος να το κάνει μόνος του ή με τη βοήθεια ενός φίλου που δεν είναι εξειδικευμένος στο αντικείμενο. Η αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία και ποιοτικά προϊόντα. Η σωστή επιλογή τόσο του κομμωτή όσο και των προϊόντων θα σώσει τη τρίχα από πιθανή καταστροφή. Αν θεωρήσουμε ότι όλα θα γίνουν by the book, η συνέπεια μιας τέτοιας αλλαγής στα μαλλιά θα ειναι μόνο η αφυδάτωση της τρίχας και η πιο άγρια υφή στις άκρες.

(O Jared Leto το έφτασε μέχρι το έντονο ροζ . Matt Sayles / Invision for PEN Center USA / AP Images ).

Πώς το διατηρείς

Ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα έντονο χρώμα είναι…το λούσιμο. Επομένως, σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά, όχι πολύ ζεστό νερό, όχι έντονο τρίψιμο. Είναι το καλυτερο που μπορείς να κάνεις. Από εκεί και πέρα, το για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί το νέο χρώμα στα μαλλιά σου εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας σου και από την απόχρωση που επέλεξες. Όσο πιο ανοιχτό και έντονο είναι ένα χρώμα τόσο πιο εύκολα θα αλλοιωθεί. Κατά μέσο όρο, θα πω 10 με 15 μέρες το πολύ.

Ένα έντονο χρώμα είναι σίγουρο ότι θα αλλοιωθεί και θα ξεθωριάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ξανά ξανθό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν έχεις κάνει τη βαφή πειραματικά. Μόλις τα μαλλιά ‘ανοίξουν’, θα είσαι έτοιμος για το επόμενο χρώμα. 

Πώς το ξεφορτώνεσαι

Το χειροτερο που μπορείς να κάνεις είναι ένας δεύτερος αποχρωματισμός. Οπότε, όχι μην δοκιμάσεις κάτι τέτοιο. Επίσης, μάλλον δεν θα ήθελες να κυκλοφορείς με μαύρα βαμμένα μαλλιά. Επομένως, η λύση στον άντρα είναι η πιο απλή: Κούρεμα!

Ποιοι το τολμούν πιο εύκολα

Τα τελευταία χρόνια που έχει μπει στη καθημερινότητα μας το έντονο χρώμα στα μαλλιά, συναντάμε όλο και περισσότερους άντρες που το δοκιμάζουν. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Συνήθως είναι η επιθυμία αλλαγής, άλλες φορές το στυλ ή και το επάγγελμα. Με βάση τη δική μου εμπειρία,  θα έλεγα πως οι περισσότεροι άντρες που έρχονται στο κομμωτήριο για να κάνουν τέτοιες αλλαγές ειναι 18 με 25. Φυσικά, οι περισσότεροι άντρες που βάφουν τα μαλλιά τους το κάνουν σε πιο αναμενόμενες αποχρώσεις, για να καλύψουν τα γκρίζα ή τα λευκά, αλλά τα τελευταία χρόνια η βαφή στα μαλλιά των αντρών έχει περάσει σε πιο δημιουργικό mood.

(Κεντρική φωτογραφία: Instagram.com/JaredLeto)

** Θα βρεις τον Χάρη στο Cut My Hair, Ανδρέα Παπανδρέου 85-87, στο Χαλάνδρι.