123RF
FOOD & DRINK

Αυτά είναι τα ουίσκι που θα σου κρατήσουν συντροφιά τον χειμώνα

Με αφορμή το Athens Rum & Whisky Festival, σου παρουσιάζουμε ένα whiskey από κάθε κατηγορία για να έχεις τις κρύες μέρες του χειμώνα να διαλέγεις.

Το Whisky είναι για πολλούς ο βασιλιάς των αποσταγμάτων, για άλλους είναι απλά ένα δώρο τα Χριστούγεννα και τίποτα παραπάνω. Όμως όταν ασχοληθείς, όταν μάθεις την ιστορία του αλλά και τον χαρακτήρα του είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψεις και θα γίνει το αγαπημένο σου απόσταγμα για τον χειμώνα.

Μία ευκαιρία για να το γνωρίσεις καλά είναι το Athens Rum & Whisky Festival που διοργανώνεται στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου από το Baba Au Rum (‘World’s 50 Best Bars’) και την ελληνική ομάδα του Difford’s Guide (‘Best Cocktail Writing Publication in the World’) στο Hilton. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διαφορετικά brand σε ρούμι και ουίσκι στο βασικό κομμάτι του Φεστιβάλ αλλά και να εξερευνήσεις σπάνιες ετικέτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ultra Premium Lounge, στο οποίο θα σερβίρονται premium και super premium ετικέτες σε ρούμι και ουίσκι.

Θα μάθεις ακόμα να φτιάχνεις διάσημα classic cocktail υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών μέσω της πλατφόρμας του Fun Cocktail Making. Στον εξωτερικό χώρο του Hilton Athens, δίπλα στην εντυπωσιακή πισίνα, στήνεται για 2 ημέρες, ένα μεγάλο pop up bar το οποίο θα λειτουργεί από την ομάδα του Baba Au Rum και θα σερβίρει πρωτότυπα cocktail με βάση το ρούμι και το ουίσκι, σε όλη την διάρκεια του διημέρου. Το pop up bar μάλιστα, μπορείτε να το επισκεφθείτε ανεξάρτητα από το υπόλοιπο Φεστιβάλ. Αυτό σημαίνει ότι απλά μπορείς να πας να πιεις το ποτό σου εκεί χωρίς να πληρώσεις για να παρευρεθείς στο φεστιβάλ. Ωραία φάση.

Εμείς, με αφορμή αυτή την γιορτή μαζέψαμε τα αγαπημένα μας whisky από κάθε κατηγορία ώστε να ξέρεις τι να δοκιμάσεις στο φεστιβάλ αλλά και να καταλήξεις με ποια θα περνάς τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Malt – Macallan Triple Cask 12 years old

Ένα από τα αγαπημένα μου single malt whisky είναι το Macallan Triple Cask 12 years old. Γενικά το Macallan είναι ένα whisky που βγάζει σε κάθε του γουλιά όλη την μαγεία του σκωτσέζικου τρόπου απόσταξης. Συγκεκριμένα το Macallan’s Triple Cask κυκλοφόρησε το 2018, παίρνοντας την θέση του Fine Oak range. Η12ετής του ωρίμανση γίνεται σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα βαρέλια σέρι καθώς και σε πρώην bourbon βαρέλια.

Βlended – Dewar’s 8 Years Old Caribbean Smooth

Μια νέα τάση στα whisky είναι το πάντρεμά τους με στοιχεία Καραϊβικής. Γενικότερα, το Dewar’s είναι ένα από τα ωραιότερα blended whisky, όμως το συγκεκριμένο καταφέρνει μέσα από το πέρασμα του από βαρέλια ρουμιού να βγάζει σε κάθε του γουλιά ιδιαίτερες επιγεύσεις. Μήλο, καραμέλα, δημητριακά, μπισκότα είναι μόνο μερικές από αυτές και πίστεψέ με, αυτό το whisky αξίζει να το δοκιμάσεις στο φεστιβάλ.

Ιρλανδία – Tullamore D.E.W. Original

Τα Ιρλανδικά whisky διανύουν μια δεύτερη νιότη είναι η αλήθεια και αρχίζουν πάλι να γίνονται διάσημα και να αποκτούν φανατικούς πέρα από το νησί. Το Tullamore DEW Original είναι ένα whisky φτιαγμένο σε Pot Still, στο αποστακτήριο του Tullamore το οποίο χρονολογείται από την δεκαετία του ’50. Πριν από μερικά χρόνια το αγόρασε η Grants και έχει επανακτήσει την παλιά του δόξα.

Ιαπωνία – Nikka From The Barrel

Ο Masataka Taketsuru, έπειτα από σπουδές στην Σκωτία το 1918, όπου γνώρισε, αγάπησε και μαγεύτηκε από το whisky, επιστρέφει στην Ιαπωνία το 1920 με μοναδικό στόχο να φτιάξει γιαπωνέζικο whisky. Το 1934 ιδρύει το αποστακτήριο Nikka στην πόλη Yoichi, Hokkaido (λόγω ομοιοτήτων με τις πόλεις της Σκωτίας) και το 1940 κυκλοφορεί το πρώτο ουίσκι. Θεωρείται ο ‘πατέρας’ του ιαπωνικού whsiky και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στην Ιαπωνία. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία του γιαπωνέζικου whisky, το οποίο όμως έχει καταφέρει με ναυαρχίδα το Nikka να κατακτήσει πολύ γρήγορα τον κόσμο.

Για cocktail – Teeling Small Batch (With Plantation Rhum)

Μιλήσαμε και πριν για την τάση που θέλει τα whisky να περνάνε από βαρέλια ρούμι και να παίρνουν έναν εξωτικό χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας είναι που κάνει το Teeling Small Batch ιδανικό για να φτιάξεις cocktails, αφού οι επιγεύσεις που προσθέτει το βαρέλι που πριν είχε Plantation Rhum είναι μοναδικές. Μπορούμε να μιλάμε ώρες για την ιστορία του Teeling αλλά ας σταθούμε στο small batch για την ώρα.

Για σκέτο – The Glenlivet 15 Years Old

Σκέτο. Και όταν λέμε σκέτο εννοούμε ούτε καν με πάγο. Για αυτό ιδανικό είναι το Glenlivet 15yo το οποίο έχει περάσει από βαρέλια Limousin French Oak τα οποία χρησιμοποιούνται και για την ωρίμανση πολλών cognacs. Σε ένα χαμηλό ποτήρι θα έχεις νότες από φρούτα, ξηρούς καρπούς αλλά και μια γλυκιά πικάντικη γεύση.

Λεπτομέρειες για το Athens Rum & Whisky Festival Φεστιβάλ:

Σάββατο και Κυριακή, 21 & 22 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00-22:00

Hilton Athens: Αίθουσες Thalia, Λεωφ. Βας. Σοφίας 46, 11528, Αθήνα.

Μονοήμερο εισιτήριο Γενικής εισόδου: 15 ευρώ (περιλαμβάνει 1 cocktail).

Διήμερο εισιτήριο Γενικής εισόδου: 20 ευρώ (περιλαμβάνει 2 cocktail).

Premium εισιτήριο για μία ημέρα: 30 ευρώ (περιλαμβάνει εισιτήριο γενικής εισόδου, είσοδο στο Premium Lounge με 5 κουπόνια γευσιγνωσίας για τις premium ετικέτες και 1 cocktail).

Premium εισιτήριο για μία ημέρα, για δύο άτομα: 50 ευρώ (περιλαμβάνει 2 εισιτήρια γενικής εισόδου, 2 εισόδους για το Premium Lounge με 6 κουπόνια γευσιγνωσίας για τις premium ετικέτες και 2 cocktail).