ISTOCK
ΠΟΤΟ

6 ζεστά cocktails για να απολαύσεις με παρέα (ή και μόνος σου)

Απολαυστικά χειμωνιάτικα ποτά που φτιάχνονται εύκολα και θα σας μετατρέψουν στον καλύτερο μπάρμαν του φετινού χειμώνα.

Κάποτε σου είχαμε δείξει πώς να φτιάξεις Eggnogg, το απόλυτο cocktail των εορτών και κάπως έτσι μας άνοιξε η όρεξη για ζεστά cocktails. Ξέρεις, αυτά που τα φτιάχνεις και μόλις πιάνεις την κούπα ζεσταίνονται τα χέρια και στην πρώτη γουλιά νιώθεις όλο το κρύο να δραπετεύει από μέσα σου και να χάνεται μια για πάντα.

Ιδανικά, σε φανταζόμαστε να τα απολαμβάνεις με παρέα δίπλα στο τζάκι, αλλά και με παρέα κάποια ταινία ή ένα καλό βιβλίο πάλι κάνουν δουλειά. Διάλεξε όποια συνταγή σου φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση, φτιάξε ποσότητα ικανή για δύο ή και περισσότερους και κουκουλώσου κάτω από μια κουβέρτα μέχρι να λιώσουν οι πάγοι.

Οι συνταγές που επιλέξαμε είναι εύκολες στην εκτέλεση και χωρίς (πολύ) εξεζητημένα συστατικά. Για να τις δοκιμάσεις με ό,τι αλκοόλ υπάρχει στο σπίτι και να αυτοσχεδιάσεις ελεύθερα. Το μόνο που χρειάζεσαι οπωσδήποτε είναι φαντασία και όρεξη.

Warm old fashioned

Υλικά: 60ml bourbon whisky, 3 σταγόνες Angostura Bitters, 1 κύβος ζάχαρης, 1 φέτα λεμόνι, 1 μαρασκίνο και σόδα σε σκόνη.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε έναν κύβο ζάχαρης μέσα σε ένα ποτήρι μαζί με τις σταγόνες από Angostura bitters, τη φέτα πορτοκάλι, το μαρασκίνο και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με το muddle. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κομμάτια από τα φρούτα και προσθέτουμε το Bourbon. Γεμίζουμε το ποτήριι μέχρι πάνω με ζεστό νερό και γαρνίρουμε με μια φρέσκια φέτα πορτοκάλι κι ένα μαρασκίνο σέρι.

Hot ginger bourbon

cocktail

Υλικά: 40ml bourbon whiskey, 130ml ζεστό νερό, 20ml Grand Marnier, 30ml χυμό λεμόνι, 20ml σιρόπι ginger, 15ml σιρόπι κανέλας, 2 σταγόνες Angostura bitters, πιπέρι cayenne και φλούδα πορτοκαλιού.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι. Ζεστό, spicy και χειμωνιάτικο.

Earl grey scotch

cocktail

Υλικά: 120ml τσάι Earl Grey, 45ml blended Scotch, 15ml σιρόπι μελιού, 7ml St. Elizabeth Allspice Dram (ή κάποιο άλλο spicy liqueur) και 7ml χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε το τσάι, το σιρόπι μελιού, το liqueur και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση βγάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε σε ποτήρια. Η τέλεια γαρνιτούρα είναι αστεροειδής γλυκάνισος, αλλά εντάξει, αν έχει ακόμα χιόνια έξω μην βγεις για να τον αναζητήσεις.

Red wine hot chocolate

cocktail

Υλικά: 3/4 της κούπας πλήρες γάλα, 1/2 κούπα κόκκινο κρασί της επιλογής μας, 1/4 της κούπας πικρή σοκολάτα ή κακάο.

Εκτέλεση: Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ωραία και κρεμώδη υφή. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κρασί και μόλις ομογενοποιηθούν βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. Γαρνίρουμε με στικ κανέλας και φύλλα μέντας.

Jalisco hot chocolate

cocktail

Υλικά: 3 κούπες πλήρες γάλα, 3/4 της κούπας σοκολάτα ή κακάο, 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη, ⅛ κουταλιά πιπέρι cayenne, 1/8 κουταλιά σκόνη τσίλι, 1/2 κουταλιά σκόνη κανέλας, ½ κουταλιάς βανίλια, 4 μερίδες τεκίλα.

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη σοκολάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τη σκόνη τσίλι, την κανέλα και την βανίλια σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί (περίπου επτά λεπτά). Σε τέσσερις κούπες στις οποίες έχουμε ήδη μοιράσει την τεκίλα ρίχνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με στικ κανέλας και ολόκληρες πιπεριές τσίλι.

Hot toddy

cocktail

Υλικά: Ζεστό νερό, 4 ολόκληρα γαρύφαλλα, 1 φλούδα λεμόνι, 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη, 10ml φρέσκο χυμό λεμόνι και 60ml whiskey (bourbon, scotch ή rye).

Εκτέλεση: Γεμίζουμε την κούπα με το ζεστό νερό και την αφήνουμε στην άκρη για να ζεσταθεί. Στο ενδιάμεσο βάζουμε το γαρύφαλλο μαζί με την φλούδα λεμόνι. Μετά από δύο λεπτά αδειάζουμε την κούπα και την γεμίζουμε μέχρι την μέση με φρέσκο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αμέσως μετά προσθέτουμε την φλούδα λεμόνι με τα γαρύφαλλα, τον χυμό λεμόνι, το whiskey και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με με μία φρέσκια φλούδα λεμονιού.

Είτε στην κάβα σου έχεις ρούμι, τεκίλα, whiskey, είτε λίγο τίμιο κρασάκι, μπορείς να φτιάξεις σίγουρα κάτι ζεστό να πιείς αυτές τις μέρες. Πίστεψέ με είτε αγαπάς τα cocktails είτε όχι, αυτές οι συνταγές όχι μόνο θα σε ζεστάνουν αλλά θα τις λατρέψεις και θα τις φτιάχνεις κάθε φορά που έχει παγωνιά έξω.