FOOD & DRINK

Ένα cocktail που γράφει ιστορία και σερβίρεται για καλό σκοπό

Το εμβληματικό και ιστορικό Negroni έχει την δική του εβδομάδα και εσύ μπορείς να την γιορτάσεις πίνοντάς το.

“Το Negroni μοιάζει με την καλύτερη ποίηση” είχε πει ο Gary Regan, ένας από τους διασημότερους mixologist του πλανήτη ενώ ο Orson Welles είπε τη διάσημη ατάκα “Τα bitter κάνουν καλό στο συκώτι, το gin κάνει κακό, άρα στο Negroni βρίσκουμε την απόλυτη ισορροπία”. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι εμβληματικές προσωπικότητες στο πέρασμα των χρόνων έπαθαν έρωτα με το Negroni και το προτιμούσαν όπου κι αν ταξίδευαν στον πλανήτη. Αυτή την εβδομάδα έχουμε σε όλο τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας το Negroni Week, μία γιορτή τούτου του διάσημου και ιστορικού cocktail που όμως σερβίρεται και για καλό σκοπό.

Σίγουρα θα βρεις δίπλα σου ένα bar το οποίο συμμετέχει στην Negroni Week αφού φέτος είναι πάνω από 700 σε όλη την Ελλάδα. Μόλις το παραγγείλεις το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς και θα τραβήξεις μια φωτογραφία για να ανεβάσεις στο instagram σου με hashtag #negroniweek. Είναι τόσο φωτογενές που σε μαγεύει πριν καν ακόμα το ακουμπήσεις στα χείλη σου. Όταν όμως συμβεί αυτό νιώθεις ότι το Negroni φτιάχτηκε από ένα θείο χέρι το οποίο ανέμειξε ίσα μέρη από τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari και έφτιαξε κάτι πραγματικά τέλειο.

Όμως η ιστορία του δεν είναι τόσο απλή. Το Negroni πιστεύεται πως είναι απόγονος του Americano, το οποίο είναι απόγονος του Milano – Torino. Όχι δεν θα πάμε κι άλλο πίσω αλλά θα σταθούμε στην εκδοχή του θέλει τον ξακουστό πια Κόμη Καμίλο Νεγκρόνι (Count Camillo Negroni) να πίνει για πρώτη φορά αυτόν τον θεϊκό συνδυασμό στο Caffè Casoni -σημερινό Caffè Roberto Cavalli, στη Via de’ Tornabuoni – στην Φλωρεντία το 1919. Ο Κόμης είχε περάσει μία περίοδο της ζωής του ως cowboy σε ροντέο στις ΗΠΑ και αυτό τον είχε κάνει αρκετά “μάτσο”. Έτσι όταν επέστρεψε στην Φλωρεντία ζήτησε από τον bartender Fosco Scarselli του Caffè Casoni, ένα Americano, αλλά λίγο πιο δυνατό. Εκείνος αποφάσισε να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και αντί για φλούδα λεμονιού το γαρνίρησε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Παρ’ όλα αυτά η κουβέντα γύρω από την ιστορία του Negroni δεν σταματάει εκεί. Την πατρότητα του κάποια στιγμή διεκδίκησαν κάποιοι συγγενείς ενός άλλου Κόμη, του Πασκάλ Ολιβιέ, Κόμη Νεγκρόνι -Pascal Olivier, Count de Negroni- οι οποίοι υποστήριξαν ότι απόγονος της δικής τους οικογένειας είναι ο εμπνευστής του εν λόγω cocktail μεταξύ του 1857 και του 1914 στη Σενεγάλη. Όπως και να έχει η ιστορία της προέλευσης του, υπάρχει  μία αξιόπιστη γραπτή αναφορά του περίφημου Αμερικανού συγγραφέα Orson Welles, στην εφημερίδα Coshocton Tribune, το 1947, αναφέρει ότι δοκίμασε “ένα νέο ποτό -κοκτέιλ- με το όνομα Negroni” κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Black Magic”.

Για αρκετά χρόνια το Negroni έμεινε στο περιθώριο αν και δεν έλειπε από τους καταλόγους όλων των σημαντικών cocktails και hotel bars του κόσμου. Στις αρχές όμως της δεκαετίας του 90 άρχισε η αναγέννησή του και σε αυτό έπαιξε τρομερό ρόλο το Campari, το επίσημο βασικό συστατικό ενός κλασικού Negroni. Γιατί…There is no Negroni without Campari! Η μεγαλύτερη γιορτή του εμβληματικού cocktail Negroni ξεκίνησε παγκοσμίως το 2013 και από το 2015 στην Ελλάδα. Το Negroni Week θα βιώσει φέτος τον τέταρτο χρόνο ιστορίας του στην Ελλάδα με περισσότερα από ποτέ συνεργαζόμενα bar. Πάνω από 500 bar σε όλη την Ελλάδα θα σερβίρουν Negroni την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουνίου, ενώ εκείνα θα προσφέρουν μέρος των εσόδων, για την ενίσχυση φιλανθρωπικού ιδρύματος της επιλογής τους.

Αν θες λοιπόν και εσύ να συνεισφέρεις με τον τρόπο σου, μπορείς απλά να επισκεφτείς ένα από τα bar και να δοκιμάσεις αυτό το ιστορικό cocktail. Σε κάθε του γουλιά μπορείς να σκέφτεσαι τον Κόμη που το εμπνεύστηκε και να νιώσεις όπως κάθε μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες οι οποίες το αγάπησαν παράφορα στο πέρασμα των χρόνων. Ίσως μέσα από το Negroni week το Negroni να γίνει και το δικό σου αγαπημένο cocktail και να το πίνεις σε κάθε μπάρα, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, για τα σημεία που συμμετέχουν στο Negroni Week 2018, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Campari στο Facebook. Let the Negroni Week Begins.

 

Απολαύστε υπεύθυνα!