FOOD & DRINK

Η Νέα Ορλεάνη της jazz, του χορού και του cocktail που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Τέσσερις λόγοι που η Νέα Ορλεάνη είναι η πατρίδα της αυθεντικής απόλαυσης.

Λένε πως αυτό που ξέρουν καλύτερα από όλους για τη ζωή οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης είναι πώς να την απολαμβάνουν. Η Νέα Ορλεάνη είναι η πατρίδα της jazz, του χορού, του Americana Rock, των κοκτέιλ.

Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για τη Νέα Ορλεάνη. Σίγουρα χάνεται κάπου στα βάθη της παιδικής μου ηλικίας. Την είχα όμως σίγουρα συνυφασμένη στο μυαλό μου με τη δημιουργία και την καλοπέραση.

Κάθε τι καινούριο που μάθαινα προστίθετο στο μύθο που είχα πλάσει. Και ένα ένα από αυτά ήταν και το ντισνεΪκό ‘Princess and the Frog’ του 2009. Ναι, καλά διαβάσατε. Σε αυτή την εκδοχή του παραμυθιού, η πριγκίπισσα ήταν μια φτωχή κοπέλα από τη Νέα Ορλεάνη, η οποία φιλάει έναν βάτραχο και μεταμορφώνεται και εκείνη στο γνωστό αμφίβιο.

Μιλώντας για φιλιά, το θρυλικό ποτό Southern Comfort, που άρει φυσικά την καταγωγή του από τη Νέα Ορλεάνη, έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο κοκτέιλ, το Southern Kiss. Το κοκτέιλ, που εμπνεύστηκε από την αγάπη, δίνει την ευκαιρία σε όσους το απολαύσουν στα συνεργαζόμενα μπαρ, να κάνουν και εκείνοι μια πράξη αγάπης. Το Souther Comfort στηρίζει το έργο της “Κιβωτού του Kόσμου” προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στη ΜΚΟ και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να βοηθήσεις, είναι να αφήσεις το αποτύπωμα του φιλιού σου σε ένα από τα ενημερωμένα μπαρ που σερβίρουν το Southern Kiss.

Πάμε όμως τώρα να δούμε τους τέσσερις λόγους που κάνουν τη Νέα Ορλεάνη τόσο ξεχωριστή.

Η μουσική

Αν δεν ξέρεις τίποτα για τη Νέα Ορλεάνη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την έχεις συνδέσει συνειρμικά με τη jazz. Για την ακρίβεια, αν έχεις μπει σε αυτό το άρθρο, ήδη στο μυαλό σου παίζουν τζαζ νότες. Η Νέα Ορλεάνη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικότερα μουσικά κέντρα, έχοντας διαμορφώσει τον ήχο της υπό την επιρροή των ευρωπαϊκών, αφρικάνικων και λατινοαμερικάνικων κουλτούρων και έχοντας κυριολεκτικά γεννήσει την jazz.

Ο δρόμοι

Η μουσική της Νέας Ορλεάνης παιζόταν πρώτα από όλα στους δρόμους. Ήταν μάλιστα η μόνη πόλη της Βορείου Αμερικής που επιτρεπόταν στους σκλάβους να συναθροίζονται και παίζουν την παραδοσιακή τους μουσική στους δρόμους και αυτό συνέβαλε στη μεγάλη μουσική της παράδοση. Έτσι ο δρόμος είναι πολύ βασικό στοιχείο της. Από τους πλέον τουριστικούς δρόμος είναι πια η ξακουστή Βοurbon Street, αλλά και το λιγότερο τουριστικό και για πολλούς πιο αυθεντικό, French Quarter.

Το φαγητό

 Ο συνδυασμός κουλτούρων φυσικά φαίνεται και στην κουζίνα, αφού η Νέα Ορλεάνη είναι γνωστή και για το φαγητό της. Η Γαλλική, η Ισπανική, η Ιταλική, η κουζίνα των Ιθαγενών της Αμερικής, η Cajun, η Κινέζικη, αλλά και η Κουβανέζικη κουζίνα επηρέασαν τα τοπικά πιάτα και φυσικά το street food.

Όσο για τις γλυκές γεύσεις, στη Νέα Ορλένη θα βρεςι τα beignets aka μπινιέ. Σκέψου κάτι σαν ντόνατς που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη. Είναι παραδοσιακά και το ιδανικό είναι να τα ετοιμάσεις λίγο πριν το σερβίρισμα για να καταναλωθούν φρέσκα και ζεστά. Η προέλευσή τους είναι γαλλική ωστόσο αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην κουζίνα της Νέας Ορλεάνης από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

 

Το ποτό

Όπως είπαμε και στην αρχή, η Νέα Ορλεάνη έχει μεγάλη παράδοση στο καλό ποτό. Το Southern Comfort δημιουργήθηκε το 1874 στη Νέα Ορλεάνη από τον bartender Martin Wilkes Heron. Το Southern Comfort έχει αποτελέσει με τη σειρά του πηγή έμπνευσης για αναρίθμητα κοκτέιλ. Κανένα όμως δεν θα σου μεταφέρει το vibe αγάπης που θα δώσει στα χείλια σου το Southern Kiss.

Αν θέλεις να το φτιάξεις και μόνος σου πάρε ένα ψηλό ποτήρι και γεμίσέ το με πάγο. Στη συνέχεια, προσθέσε 50 ml Southern Comfort, συνέχισε με 20 ml Cointreau, στύψε 15 ml φρέσκο χυμό lime, πρόσθεσε 5-6 φύλλα μέντας ή δυόσμου, γέμισε μέχρι επάνω με Sprite και απόλαυσε.

Αν πάλι βρεθείς σε ένα από τα μπαρ που το προσφέρουν, τότε μην ξεχάσεις να αφήσεις το φιλί σου!