FOOD & DRINK

O Naren Young έχει ένα negroni για κάθε σου πρόβλημα

Ο θρυλικός bartender και ιδιοκτήτης του 'Dante' στη Νέα Υόρκη μάς μίλησε λίγο πριν έρθει στην Αθήνα ως guest στο Odori.

Είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσεις με λίγες λέξεις τον Naren Young. To ιδιαίτερο με αυτόν τον τύπο είναι ότι έχει πολλές ιδιότητες και έχει καταπιαστεί με πολλά πράγματα. Το θαυμαστό είναι ότι σε όλα τα έχει καταφέρει εξαιρετικά και για όλα έχουν έρθει βραβεία στα χέρια του, κάτι που δείχνει όχι μόνο το πολύπλευρο της προσωπικότητάς αλλά περισσότερο την άπειρη όρεξη και το περίσσιο μεράκι που κουβαλάει και μεταδίδει σε ό,τι κάνει. Bartender που λατρεύει τα aperitivos, επιχειρηματίας που αγαπάει και διατηρεί το κλασικό, δημοσιογράφος που έχει καταφέρει να βάλει στήλες για τα ποτά στα πιο γνωστά media. Όλα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά κάνουν τον Naren Young έναν θρύλο.

Με αυτόν τον θρύλο μίλησα λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα για να βρεθεί για μια εβδομάδα πίσω από την μπάρα του Odori Vermuteria di Atene. Εκείνος και το Dante θα βρεθούν στην μοναδική ελληνική vermuteria και θα μας σερβίρουν μοναδικά aperitifs. Αν το Dante για σένα είναι άγνωστη λέξη τότε να σε ενημερώσω ότι πρόκειται για το bar του Young στην Νέα Υόρκη και το οποίο μετράει ιστορία πάνω από 100 έτη και είναι στο νούμερο 9 της λίστας με τα 50 καλύτερα bar στον κόσμο. Σεβόμενος την κληρονομιά του, ο Young έχει κρατήσει όλη την ιστορία που αποπνέει το Dante ζωντανή, έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο με μια ντουζίνα από παραλλαγές negroni και στους τοίχους έχει βάλει φωτογραφίες από τις τεράστιες προσωπικότητες που έχουν περάσει από τις πόρτες του. Από την Anais Nin και τον  Ernest Hemingway, μέχρι τον  Robert Mapplethorpe και την Patti Smith.

Φωτογραφίες: Steve Freihon

Όπως μας λέει και ο ίδιος, όταν το ανέλαβε ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα “Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί υπήρχε μεγάλη πίεση από την τοπική κοινότητα, αφού πολλοί ερχόντουσαν στο μαγαζί για δεκαετίες. Πολλοί από αυτούς εύχονταν να αποτύχουμε. Στην Νέα Υόρκη είναι πολύ σημαντικό να έχεις την υποστήριξη της γειτονιάς και το Dante ήταν πάντα ένα στέκι για τους κατοίκους της. Το γνωρίζουμε καλά αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε το μέρος όσο το δυνατόν πιο άνετο και χαλαρό γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Το Dante κράτησε την ιστορική του ακεραιότητα ως ένα ταπεινό cafe, αλλά τώρα πια σερβίρουμε υπέροχα ποτά και έχουμε και έναν πολύ καλό κατάλογο φαγητού. Δύο στοιχεία που ποτέ δεν ήταν στο dna του Dante. Είμαστε ευτυχείς που το μαγαζί είναι γεμάτο αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα την σημασία της αναγνώρισης της κληρονομιάς ενώ χτίζεις καινούργια πράγματα καθημερινά”.

Το Dante όπως είπαμε λατρευει τα aperitivos κάτι το οποίο συμβαίνει λόγω του Nare Young. Μία κουλτούρα που βλέπουμε να έρχεται σιγά σιγά και στην χώρα μας. “Το concept του aperitif είναι αρκετά καινούριο στους περισσότερους Αμερικανούς και αυτός είναι ο λόγος που αγκαλιάστηκε τόσο θερμά σε μια πόλη όπου κυριαρχούν τα speakeasies και τα εντυπωσιακά hotel bars. Προσπαθούμε πολύ σκληρά να πιάσουμε όλες τις πτυχές της ατμόσφαιρας που συνθέτει την ώρα του aperitivo. Είναι αυτή η τόσο ιδιαίτερη ώρα που μόλις έχει πέσει η νύχτα και ο κόσμος έρχεται σε εμάς για ένα ελαφρύ, δροσιστικό και ποιοτικό ποτό. Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε αυτή την κατηγορία ποτών και ψάξαμε πολύ βαθιά και λεπτομερώς ρωτώντας τους εαυτούς μας “τι είναι aperitif στην Νέα Υόρκη του 2018;”. Πιστεύω ότι καταφέραμε να το πετύχουμε αρκετά καλά δείχνοντας στους Αμερικανούς ότι το να πίνεις δεν είναι για να μεθάς αλλά για να κάθεσαι με φίλους για ώρες και να απολαμβάνεις όμορφα ποτά όπως ακριβώς κάνουν οι Ευρωπαίοι εδώ και χρόνια”.

Όμως δεν είναι μόνο ότι προσφέρει αυτό το way of drinking αλλά ο Nare Young το λατρεύει κιόλας. “Τα αγαπημένα μου aperitifs είναι το sherry και τα sherry cocktails, το vermouth, η  champagne, το Negroni και οι πολλές παραλλαγές του (έχουμε δώδεκα στο μενού μας), το gin tonic, πολλές παραλλαγές του Martini και φυσικά to Garibaldi, το signature cocktail μας”. Όμως εκτός από εξαιρετικός bartender είναι και μοναδικός στο γράψιμο. Ο Naren διατηρεί πολλές στήλες για ποτά και cocktail και έχει γράψει σε μερικά από τα διασημότερα μέσα στην Αμερική κάνοντας διάσημη μια στήλη που μέχρι τότε είχε μέτρια επισκεψιμότητα. Εκείνη για τα ποτά. “Σπούδασα δημοσιογραφία αφού το γράψιμο ήταν το μόνο πράγμα που ήμουν καλός τελειώνοντας το λύκειο. Είμαι γραφιάς όσα χρόνια είμαι και bartender, δηλαδή 23. Γράφοντας για ποτά με έκανε καλύτερο bartender και όντας bartender με έκανε καλύτερο αρθρογράφο”.

Ο φλεγματικός και ασταμάτητος bartender και αρθρογράφος έχει κερδίσει βραβεία  για κάθε του ενασχόληση και όταν μας απάντησε γι’ αυτά βγάλαμε και μια είδηση “Τα βραβεία είναι πάντα ευχάριστα και καλοδεχούμενα. Σίγουρα δεν ασχολούμαστε με αυτό για να κερδίζουμε βραβεία. Πιστεύω ότι αν κάνεις σπουδαία πράγματα πίσω από την μπάρα οι άνθρωποι θα το αντιληφθούν αργά ή γρήγορα. Όσον αφορά το μέλλον, ετοιμάζουμε ένα νέο Dante σε μια άλλη γειτονιά στην Νέα Υόρκη το οποίο θα ανοίξει την ερχόμενη Άνοιξη”.

Αυτή την μοναδική προσωπικότητα, αυτόν τον θρυλικό bartender και αρθρογράφο με την μεθυσμένη πένα θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά για μια εβδομάδα στο Odori. Εκεί θα σερβιρει aperitivos και negronis που τόσο αγαπά. “Έρχομαι στην Αθήνα πολλά χρόνια και έχω δει όλη την εξέλιξη της μπαρ σκηνής στο πέρασμα των ετών. Αγαπώ αυτή την πόλη και έρχομαι συνήθως δύο με τρεις φορές τον χρόνο επειδή έχω καλούς φίλους εδώ. Το Odori είναι ένα από τα αγαπημένα μου bar της πόλης. Τα ποτά είναι απίστευτα, το φαγητό πεντανόστιμο,  η ατμόσφαιρα ήρεμη και ιδανική και αγαπώ τον Λέλο και τον Μανώλη για αυτό που έχουν δημιουργήσει. Το μέρος μου θυμίζει πολύ το Dante και στο μυαλό μου έμοιαζε σαν φυσική συνέχεια το να στήσουμε εκεί το Pop Up μας για αυτές τι μέρες”.

Εγώ ένα πράγμα θα πω. Μην τον χάσεις και πάνω από όλα μην χάσεις το negroni από τα χέρια του.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη σελίδα του Naren Young στο Facebook.