FOOD & DRINK

Ο πλανήτης έχει ένα νέο καλύτερο bartender και η Θεσσαλονίκη ένα νέο στέκι

News for Booze: Οι νέες αφίξεις, οι διαγωνισμοί του μήνα και ό,τι συμβαίνει στον χώρο του ποτού, του καφέ και των απολαύσεων.

Αν υπήρχε κάτι για το οποίο μιλούσε όλη η μπαρ κοινότητα της χώρας αυτόν τον μήνα, είναι το BCB του Βερολίνου και αυτό γιατί εκεί βρίσκονταν σχεδόν όλοι τις περασμένες εβδομάδες. Εκεί έγινε και ο τελικός του World Class, ενώ τελικούς είχαμε και εδώ. Τα openings συνεχίστηκαν και αυτόν τον μήνα, ενώ ο Johnnie Walker είναι εδώ για να μας θυμίσει ότι ‘Winter is Here’. Δηλαδή ότι ο χειμώνας πλησιάζει όπως και η τελευταία σεζόν του Game of Thrones.

Ο Orlando Marzo είναι ο καλύτερος bartender του κόσμου για το 2018

Ο ιταλικής καταγωγής Orlando Marzo, από το εστιατόριο Lûme της Μελβούρνης σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Βερολίνου και έγινε ο World Class Bartender of the year. Αυτή την χρονιά ο διαγωνισμός ήταν πιο λαμπερός από ποτέ, αφού συμπλήρωνε τα δέκα του χρόνια και η διαδικασία κράτησε τέσσερις ολόκληρες μέρες. Μέσα από μια σειρά απαιτητικών δοκιμασιών, ξεχώρισαν τελικά το βράδυ της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου, οι τέσσερις φιναλίστ: ο Marzo από την Αυστραλία, ο Daniel Warren από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Laura Newman εκ μέρους των ΗΠΑ και ο Gökhan Kuşoğlu από την Τουρκία. Ο δικός μας Αχιλλέας Πλακίδας, από το ‘Γορίλας’ της Θεσσαλονίκης, δεν κατάφερε να προκριθεί αλλά του αξίζουν συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια. Κάπως έτσι φτάσαμε στην τελική δοκιμασία που ήταν ένα speed challenge με 10 ποτά σε 5 λεπτά. Εκεί ο Orlando χρησιμοποιώντας ως βάση τα Reserve Brands της Diageo, δημιούργησε καταπληκτικά και μοναδικά cocktails που του χάρισαν την νίκη. Συγκεκριμένα η κριτής, Lauren Mote, χαρακτήρισε το Zacapa Aperitif του, ως ένα από τα καλύτερα που έχει δοκιμάσει στην ζωή της. Κάπως έτσι, ένας ακόμη κύκλος του διασημότερου διαγωνισμού bartending έφτασε στο τέλος του.

Εβδομάδα διαγωνισμών και στην Ελλάδα

Τις προηγούμενες εβδομάδες στην χώρα μας έλαβαν χώρα δύο σημαντικοί τελικοί. Από την μία ο ελληνικός τελικός για την ανάδειξη του ‘The National Most Artistic Bartender’ από το Italicus Rosolio di Bergamotto και από την άλλη ο τελικός του Monin Cup 2018. Ο πρώτος τελικός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στο bar ‘Noel’ και ο bartender που κατάφερε να χωρέσει την τέχνη στο ποτήρι και να αναδείξει όλες τις αρετές του Italicus Rosolio di Bergamotto ήταν ο Γιώργος Δαχρετζής από το Amantes Amentes ‘Fine Drinking Culture’ στο Περιστέρι. Ο νικητής θα διεκδικήσει τον τίτλο του ‘World Bar Artist of the Year’, τον Νοέμβριο στο Μιλάνο. Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός  Monin Cup 2018 στο CHE Cocina y Barra Sudamericana., Αφού διαγωνίστηκαν σε δύο challenge, ένα τυφλής γευσιγνωσίας και ένα δημιουργίας cocktails, την σκυτάλη πήραν οι κριτές. Ο Χρήστος Αξαρλής, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Ντένη Καλλιβωκά και ο Άγγελος Μπάφας (νικητής του Monin Cup 2016) ανέδειξαν σαν μεγάλο νικητή του διαγωνισμού τον Αναστάσιο Καραφουλίδη από το Old Dog της Ν.Φιλαδέλφειας, Ο νικητής θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Bar news, means new bars

Σε αυτή την στήλη όπως έχουμε ξαναπεί λατρεύουμε τα μπαρ και κάθε φορά που ανοίγει ένα σημαίνει ότι μια ευχή μας όταν έσκαγε μια μπουρμπουλήθρα σε ένα gin tonic έγινε πραγματικότητα. Αυτόν τον μήνα είχαμε πολύ ενδιαφέροντα openings. Πρώτα θα ξεκινήσουμε με το Noel που έβαλε ένα ακόμα ‘l’ στο όνομά του και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να φέρει και εκεί νωρίτερα τα Χριστούγεννα. Ένα νέο που μας είχε ανακοινωθεί από τα περασμένα γενέθλια του Noel στην Αθήνα αλλά τώρα έλαβε σάρκα και οστά. Ένα ακόμα opening που ήδη έχει αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων είναι αυτό του Rabbit Punch. Στη νέα μεγάλη πιάτσα της Αθήνας, το Παγκράτι, η ομάδα του Underdog άνοιξε ένα πανέμορφο μαγαζί με καλό καφέ, φαγητό αλλά και cocktails. Άλλη μια επιλογή στο Παγκράτι στο οποίο έρχονται κι άλλα νέα openings στους επόμενους μήνες. Τέλος πριν από μερικές μέρες μάθαμε ότι η ταράτσα του bios διαμορφώθηκε κατάλληλα και θα είναι ανοιχτή και τον χειμώνα για να απολαμβάνεις την Ακρόπολη από απόσταση αναπνοής και όταν έξω δεν έχει ζέστη.

Το Onima θέλει να φέρει τη Μύκονο στο Λονδίνο

Μία νέα άφιξη στο Λονδίνο ετοιμάζεται να ταράξει τα νερά της μητρόπολης και έχει μπόλικο ελληνικό χρώμα. Συγκεκριμένα μέσα στον επόμενο μήνα θα ανοίξει το Onima, ένα πενταόροφο bar restaurant που θέλει να φέρει το πνεύμα της Μυκόνου στο Λονδίνο. Η κουζίνα του θα είναι μεσογειακή αλλά και ασιατική ενώ θα διαθέτει και prive χώρο. Όλα αυτά σε έναν πανέμορφο χώρο στο Mayfair. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Αλέξανδρος Ανδριανόπουλος και τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει η ελληνική ομάδα των Archset. Μόλις δημιουργήθηκε άλλος ένας λόγος για να πάμε στο Λονδίνο.

Το Johnnie Walker δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει το GοΤ

Ένα νέο Scotch που έρχεται πέρα από το Τείχος, εκεί που κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τώρα. Εκεί έφτασε ο Johnnie Walker για να μας φέρει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών ένα μοναδικό scotch whiskey. Το ολοκαίνουριο αυτό blend δημιουργήθηκε από τον whisky expert George Harper και σερβίρεται παγωμένο κατευθείαν από την κατάψυξη. H φιάλη μόλις παγώσει αποκαλύπτει ένα μήνυμα που περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία οι θαυμαστές της σειράς: ‘Winter is Here’. To White Walker by Johnnie Walker έχει νότες καραμέλας και βανίλιας, φρέσκων κόκκινων μούρων και μια αίσθηση φρούτων οπωρώνων, ενώ στην καρδιά του βρίσκονται τα single malt whiskies Cardhu και Clynelish- ένα από τα βορειότερα αποστακτήρια της Σκωτίας. Για τη δημιουργία του White Walker o blender George Harper που είχε ως σημείο αναφοράς τον ‘Παγωμένο Βορρά’, σημείωσε: “Τα whiskies από το Clynelish έχουν περάσει μεγάλους σε διάρκεια σκωτσέζικους χειμώνες, οι οποίοι στην πραγματικότητα δε διαφέρουν και τόσο από τις μακρές περιόδους παγωνιάς που βιώνουν τα μέλη του ‘Night’s Watch’ που βρίσκονται βόρεια του ‘Τείχους’. Για τον λόγο αυτό, το Clynelish ήταν το ιδανικότερο σημείο για να ξεκινήσει η δημιουργία αυτού του μοναδικού whisky”. Το White Walker by Johnnie Walker, θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα τέλος Οκτωβρίου σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.