123rf
FOOD & DRINK

Οι 5 καλύτερες μοναστηριακές μπίρες

Mεταξύ των εμπορικών και της Westvleteren μπορείς να βρεις και μερικές μπίρες στην μπιραρία της γειτονιάς σου.

H αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η κουλτούρα της μπίρας έχει μερικά μαγικά οφέλη και άλλα όχι και τόσο όμορφα. Η ίδια η μπίρα όμως ως ποτό μόνο καλά σου δίνει. Και η αλήθεια είναι ότι όσους χάρτες και αν δω οι οποίο συγκαταλέγουν την Ελλάδα στη χώρα του κρασιού, μπορώ να πω -με όση βεβαιότητα μου δίνει τέλος πάντων αυτό που βλέπω βγαίνοντας έξω- ότι έχουμε μια αναστροφή. Τουλάχιστον ως προς την κατανάλωση, γιατί εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου.

Σε αυτή τη λίστα που θα διαβάσετε παρακάτω μάζεψα 5 προσωπικές αγαπημένες μου μπίρες ως μικρές πρότασεις σε περίπτωση που επιλέξετε μια μπιραρία. Φρόντισα να μην είναι πάρα πολύ ακριβές ούτε πάρα πολύ δυσεύρετες (μερικές θα τις βρείτε σε κάθε σχεδόν μπιραρία που θα πάτε).

Chimay Premiére

 Στο μοναστήρι της Chimay οι μοναχοί φτάχνουν μπίρες από το 1862. Τη Chimay μπορεί να τη βρεις σε τρεις εκδοχές: την  Premiére, την Triple και την Blue. H πρώτη είναι η παλαιότερη και κατά τη γνώμη μου η καλύτερη,  παρότι η Blue είναι αυτή που έχει κυριαρχήσει εμπορικά σε όλον τον κόσμο. Πίνοντας αυτή την μπίρα θα πιεις μια γλυκιά, φρουτώδη μπίρα με έναν τόνο πιο δυνατό στην επίγευση. Θα τη βρείτε στις περισσότερες μπιραρίες εκεί έξω.

Αlc. 7%.

Αventinus

Οκ, δεν μπορώ να περιγράψω και πάρα πολύ εύκολα το πόσο μου αρέσει αυτή η μπίρα. Μένουμε και εδώ μια σκούρα φρουτώδη μπίρα με ιστορία που ξεκινάει από το 1907. Ίσως βρήκε έναν συνδυασμό καραμέλας και μπανάνας πίνοντάς τη. Το θέμα είναι ότι εδώ θα βρείτε πάρα πολλές και πολύ πλούσιες γεύσεις βαλμένες όμως σε μια τρομερή ισορροπία. Από τις καλύτερες που έχω πιει στη ζωή μου. Δυστυχώς, μάλλον θα δυσκλευτείτε να τη βρείτε στην Ελλάδα, χωρίς να είναι όμως αδύνατο.

Αlc. 8,2%.

La Trappe Quadrupel

Σε χρώμα κεχριμπαριό είναι μάλλον γνωστή σε οποιονδήποτε έχει πάει πάνω από 5 φορές στη ζωή του σε μπιραρία. Έχει μια κρεμώδη γλυκόπικρη γεύση που προκύπτει από τον συνδυασμό των ώριμων φρούτων, της βανίλιας και της καμένης ζάχαρης. Από τις πιο πλούσιες γευστικά μπίρες που θα βρεις εκεί έξω και θα τη βρεις ευτυχώς πάρα πολύ εύκολα. Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε super-market.

Alc. 10%

Orval

Μπίρα παλαίωσεις που συνεχίζει να βελτιώνεται για χρόνια αν ξέρεις πού και πώς να την τοποθετήσεις. Έχει μια αρκετά πιο ξηρή γεύση από όλες τις υπόλοιπες που αναφέραμε εδώ. Πρόκειται εξάλλου για την πρώτη μοναστηριακή μπίρα που κυκλοφόρησε ποτέ στο εμπόριο του Βελγίου. Και εδώ έχουμε μια φρουτώδη γεύση που όμως αφήνει μια πιο ξηρή μεταλλική επίγευση. Ίσως είναι η καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες για να συνοδεύσει φαγητό. Δεν είναι ότι θα την βρεις στον περίπτερο απ’έξω αλλά ούτε και θα πρέπει να ψάξεις στις κρύπτες του Βατικανού.

Αlc. 6,2%

Schlenkerla

Όπως θα καταλάβατε από την όχι και τόσο εύκολη ορθογραφία, πάμε προς τη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη Βαυαρία. Η Schlenkerla είναι μια μπίρα που εκτίθεται σε καπνό από ξύλα οξιάς και αυτό είναι που την κάνει καπνιστή, πραγματικά καπνιστή, απίστευτα πολύ καπνιστή. Σε περίπτωση, λοιπόν, που αγαπάτε αυτές τις γεύσεις, βρήκατε την αγαπημένη σας μπίρα για τον 21ο αιώνα.

Αlc. 5,1%