FOOD & DRINK

Τα 8 πιο σπουδαία κοκτέιλ με τρία υλικά

Εύκολα, γρήγορα και πολύ δροσιστικά. Το 'γευστικά' θα το κρίνεις εσύ.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου η μέρα είναι μεγαλύτερη, ο ήλιος είναι πιο δυνατός και οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί. Κλείσε τα μάτια και σκέψου ένα καλοκαιρινό απόγευμα ξαπλωμένος σε μία αιώρα με την σκιά από τα δέντρα να κρύβουν τον ήλιο αφήνοντας μόνο μερικές αχτίδες του. Εκεί είναι που χρειάζεσαι ένα κοκτέιλ εύκολο, γρήγορα για να νιώσεις την ουσία της στιγμής.

Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σου πούμε εύκολες αλλά και πεντανόστιμες συνταγές που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ή να ζητήσεις από κάποιο bar και να το συνδυάσεις τέλεια με την κάθε στιγμή του καλοκαιριού. Το χαρακτηριστικό όλων των κοκτέιλ της λίστας είναι ότι δεν αποτελούνται από περισσότερα από τρία υλικά, τα οποία είναι εύκολο να βρεις και να τα συνδυάσεις.

Boulevardier

Ένα χαμηλό ποτήρι με μπόλικο πάγο. Αυτό μόνο χρειάζεται να περιμένει όσο ανακατεύεις rye whisky, Campari και vermouth. Για το τελευταίο, θα ήταν τέλειο να χρησιμοποιήσεις το ελληνικότατο vermouth Otto’s που έφτιαξαν ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης και έχει τόσα πολλά μεσογειακά στοιχεία. Είναι ο τέλειος συνδυασμός έντασης και γλυκάδας με πικρές νότες από το campari.

Negroni

Η εβδομάδα Negroni μπορεί να πέρασε αλλά το Negroni είναι από τα πιο παρεξηγημένα και ενδιαφέρονται κοκτέιλ που πρέπει, επιβάλλεται θα έλεγα, να σε συντροφεύσει όλο το καλοκαίρι. Μπορεί η ελαφριά πικράδα του να σε ζεσταίνει τον χειμώνα, όμως ο τρόπος που φτιάχνεται αλλά και σερβίρεται, το κάνει άκρως δροσιστικό και ιδανικό για την εποχή που διανύουμε. Μπορείς να φτιάξεις το κλασσικό ισόποσα μέρη από gin, vermout και campari αλλά αν κυκλοφορείς, θα πέσεις πάνω σε πολύ ενδιαφέροντες παραλλαγές που θα σε εκπλήξουν με τις επιγεύσεις τους.

Θα μπορούσα να σου πω ότι είναι απαραίτητο συστατικό να ψεκάσεις με τα έλαια από μια φλούδα πορτοκαλιού, αλλά τότε θα ξεπερνούσα τον κανόνα των τριών συστατικών.

Old Fashioned

Πολλοί το έχουν στο μυαλό τους σαν χειμερινό κοκτέιλ όμως το Old Fashioned σερβίρεται κρύο, με μπόλικο πάγο και με γεύση ικανή να απογειώσει κάθε καλοκαιρινή στιγμή. Είναι τόσο απλό και τόσο γευστικό. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι whiskey, bitters, και ζάχαρη. Αν πάλι δεν σου αρέσει το whiskey μπορείς να δοκιμάσεις την παραλλαγή με ρούμι, το περίφημο Rum Fashioned. Η επιλογή είναι δική σου.

Martini

Κάποιο λένε ότι το Martini έχει μόνο δύο υλικά. Αυτό όμως είναι ψέμα. Δεν αρκεί το vermouth και το gin (ή η vodka) για να φτιάξεις το τέλειο Martini. Περισσότερο από κάθε άλλο ποτέ χρειάζεσαι καλό πάγο. Ο πάγος σε τούτο το κοκτέιλ είναι κομβικής σημασίας έτσι ώστε να καραμελώσουν τα συστατικά του και να αφήσουν ένα δυνατό, δροσερό και ομαλό κοκτέιλ. Και όπως έλεγε και ο James, shaken, not stirred.

Mule

Το έχεις δει σίγουρα σε μπρούντζινο κυπελλάκι με άπειρο πάγο και καλαμάκι και έχεις αναρωτηθεί τι έχει μέσα. Μέσα έχει Mule, μια πρόταση για κοκτέλ που είναι απίστευτα δροσιστική και έντονα παιχνιδιάρικη αφού σε αφήνει ανάλογα με τα γούστα να παίξεις μαζί του. Χρειάζεσαι χυμό λάιμ, ginger beer και όποιο spirit τραβάει η καρδούλα σου. Συνήθως το πίνεις με βότκα και γι’ αυτό λέγεται moscow mule, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε gin, είτε tequila. Βέβαια αν θες να το απογειώσεις πραγματικά, φτιάξ’ το με Mezcal και θα σου βγάλει μια απίστευτη πολυπλοκότητα. Γέμιζε το με πάγο και είναι δικό σου.

Daiquiri

Αν υπήρχε μια λέξη που θα έπρεπε να βρίσκεται στο λεξικό δίπλα στο λήμμα ‘καλοκαίρι’, αυτή είναι Daiquiri. Τόσο καλοκαιρινό, ικανό να σε ταξιδέψει Καραϊβική απ’ όπου και αν βρίσκεσαι. Τόσο μεστό και γεμάτο που αναρωτιέσαι πως γίνεται να έχει μόνο ρούμι, ζάχαρη και λάιμ. Κι όμως, αυτά φτάνουν για να φτιάξεις το τέλειο Daiquiri και να γιορτάσεις τον ήλιο και τη θερινή ραστώνη.

Margarita

Φτάνεις στο beach bar και έχει απίστευτη ζέστη. Δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις. Θες κάτι δροσιστικό αλλά και δυνατό. Κάτι γευστικό αλλά όχι επιθετικό. Βλέπεις την τεκίλα στην κάβα και λάμπει ξαφνικά το μάτι σου. Μία Margarita παρακαλώ. Tequila, cointreau και λάιμ μπαίνουν μέσα στο σέικερ και βγαίνουν με αυτό το τέλειο χρώμα και προσγειώνονται μέσα σε ένα ποτήρι με αλάτι. Το ξέρω ότι έχουμε κλέψει λίγο με το αλάτι, το οποίο είναι βασικό υλικό και κάνει τα συστατικά τέσσερα, αλλά καλοκαίρι χωρίς Margarita δεν γίνεται.

Mojito

Το ξέρω ότι τώρα θα κλέψω αλλά δεν γινόταν να λείπει από την λίστα και μάλιστα επιβάλλεται να την κλείσει. Το Mojito θέλει μόνιμο ρούμι, ζάχαρη και λάιμ. Τον δυόσμο θα τον αφήσω για το τέλος αλλά η ουσία είναι ότι δίνει απίστευτο άρωμα. Σκέψου μόνο παραλία, ξαπλώστρα και ένα mojito στο χέρι. Τι άλλο να ζητήσεις;