123RF
FOOD & DRINK

Τα κοκτέιλ που σε ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Σε κάθε σερβίρισμα, σε κάθε γουλιά, σε προκαλούν να κάνεις τον γύρο του κόσμου.

Πριν από μερικές ημέρες, καθώς βρισκόμουν σε μία μπάρα και απολάμβανα ένα rum fashioned, σκεφτόμουν πως τα ποτά διαθέτουν μια μοναδική δυνατότητα. Να ενώνουν τον κόσμο. Αρχικά αυτό που κατάφερε το κάθε ένα ξεχωριστά είναι να μάθουμε μέσα από την δική του ιστορία, την παράδοση και την πορεία ολόκληρων χωρών. Σκέψου πόσα μάθαμε για την Σκωτία μέσα από το ουίσκι, πόσα μάθαμε για την Καραϊβική μέσα από το ρούμι και πόσα μάθαμε για την Γαλλία μέσα από το κονιάκ.

Και στην επόμενή μου γουλιά, σκέφτηκα ότι όχι μόνο τα ποτά αλλά και τα cocktails φέρουν μέσα τους μία ολόκληρη κουλτούρα, μια παράδοση και μια ιστορία για το καθένα ξεχωριστά. Η ιστορία του είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Αυτοί που το έφτιαξαν, αυτοί που το σέρβιραν και αυτοί που το ήπιαν. Άλλωστε ο συνδυασμός των υλικών κάνει τους προορισμούς να γίνονται περισσότεροι. Και κάπως έτσι, όταν παραγγέλνεις ένα cuba libre, ένα mojito ή μια caipirinha ξέρεις ότι ταξιδεύεις νοητά σε εξωτικές παραλίες και καυτά κλίματα.

Κάτι παρόμοιο ήθελε να καταφέρει ο Αλέξανδρος Τσελεπής, Brand Ambassador του Εl Dorado demerara rum, μέσα από το cocktail του. Αλλά αυτή την φορά, ήθελε να μας βάλει να κάνουμε τον γύρο του κόσμου. Η ιδέα ήταν απλή, όπως και η συνταγή του. Σκοπός ήταν να συνδυαστούν και να ενωθούν γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου με διαφορετικές κουλτούρες. Η συνταγή είναι απλή, με υλικά που βρίσκεις εύκολα ώστε να μπορεί ο καθένας να φτιάξει το cocktail σπίτι του, για εκείνον ή και τους καλεσμένους του.

123RF

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι 50 ml από ρούμι El Dorado 12 ετών, 30 ml φρέσκο χυμό lime, 20 ml μέλι, 10 ml grand marnier, 2 στάλες σάλτσα σόγιας, 100 ml 3 Cents ginger beer και δυόσμο. Η εκτέλεσή του επίσης απλή. Εκτός της ginger beer και του δυόσμου, βάζεις όλα τα υλικά μαζί σε ένα shaker μαζί με πάγο και ανακινείς για 5 δευτερόλεπτα, διπλοσουρώνεις στο ποτήρι του El Dorado και γεμίζεις με πάγο. Απογεμίζεις με ginger beer και γαρνίρεις με τον δυόσμο.

Μπορεί να σου έκανε εντύπωση η δήλωση για το ποτήρι του El Dorado αλλά φταίω εγώ που δεν σου το εξήγησα. Το El Dorado 12y.o βγαίνει σε ένα υπέροχο giftbox με ένα ποτήρι ‘φούσκα’, για να το σερβίρεις και να το πιεις στο σπίτι σου. Μοιάζει ιδανικό δώρο για τα Χριστούγεννα αλλά μην ξεχάσεις την φιλοσοφία πίσω από το cocktail που θα κάνεις δώρο ή θα σερβίρεις στους αγαπημένους σου. Το ρούμι της Καραϊβικής, δένει τέλεια με το grand marnier από την Γαλλία, την σάλτσα σόγιας από την Ανατολή, την ginger beer από την Βόρειο Αμερική και τον δυόσμο με το λάιμ από όλη την Μεσόγειο. Ένα giftbox που κυκλοφορεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, έχει μια συνταγή από έναν Έλληνα που θέλει να σε ταξιδέψει στον κόσμο σαν άλλος Φιλέας Φογκ.

Κάθε γουλιά και ένα διαφορετικό ταξίδι σε όλες τις άκρες της γης. Κι αυτή είναι η μαγεία των ποτών. Ότι καταφέρνουν, με τα υλικά τους, τις διαφορετικές τους γεύσεις αλλά και την πολυπλοκότητά τους να σου φέρουν στο στόμα και στο μυαλό σου όλο τον πλανήτη και διαφορετικές κουλτούρες. Δεν είναι το αλκοόλ, δεν είναι το περιτύλιγμα, δεν είναι η εμφάνιση. Είναι ο τρόπος και η ουσία που κάνει ένα ποτό, ένα cocktail μοναδικό και ξεχωριστό.