123RF
FOOD & DRINK

Το Highball είναι το πρώτο και το τελευταίο κοκτέιλ της ζωής σου

Τίποτα δεν θα αντικαταστήσει τη λιτή τελειότητα του ποτού με τα δύο συστατικά.

To Highball είναι ίσως το πρώτο ποτό που μαθαίνει να φτιάχνει ο κάθε bartender. Τα συστατικά του είναι απλά. Πάγος, απόσταγμα και ένα ανθρακούχο mixer. Τόσο απλό, τόσο ιδιαίτερο αλλά και τόσο δύσκολο να το φτιάξεις τέλειο την κάθε φορά.

123RF

Σίγουρα έχεις πιει πολλές φορές highball. Από το whiskey highball μέχρι το Gin & Tonic, η απόσταση μπορεί να φαίνεται μεγάλη αλλά πίστεψέ με στην παρασκευή του δεν έχει πολλές διαφορές. Συνήθως όσοι έπαιζαν golf προτιμούσαν να πίνουν whiskey soda όταν τέλειωναν τον αγώνα αν και η κουλτούρα των high end highballs μας έρχεται από την Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες όταν αποφάσισαν να κάνουν απόσταξη whiskey αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να το αραιώσουν με κάτι για να γίνει πιο ευκολόπιοτο λόγω της μικρής τους ανεκτικότητας στο αλκοόλ. Σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχει το mizuwari όπου γεμίζοντας ένα ποτήρι με  πάγο, κρυώνεις το ποτήρι και χύνεις το νερό που έχει λιώσει. Προσθέτεις το απόσταγμα και αναδέυεις το ποτήρι γύρω στις 15 φορές. Τέλος, προσθέτεις το ανθρακούχο, είτε πρόκειται για soda, είτε για tonic είτε για κάποιο άλλο mixer.

Η θερμοκρασία και η αραίωση με τον πάγο είναι τα δύο στοιχεία που θα καθορίσουν το πόσο καλό ή κακό θα είναι ένα highball. Το ποτήρι πρέπει να είναι ψηλό και αρκετά παγωμένο όπως και το απόσταγμα το οποίο θα χρησιμοποιήσεις. Ο πάγος πρέπει να είναι καθαρός και σε μεγάλα κομμάτια ώστε να λίωνει όσο το δυνατόν πιο αργά. Τέλος, όσον αφορά το ανθρακούχο νερό, πρέπει και αυτό να είναι παγωμένο και να συμπληρώνει το ποτό σε μια ποσότητα διπλάσια από αυτήν του αποστάγματος -ίσως και λίγο παραπάνω-.

123RF

Η όλη διαδικασία μοιάζει με ιεροτελεστία η οποία εκπέμπει πολλά καντάρια ρομαντισμού μέσα της, αφού για κάτι τόσο απλό ακολουθείς συγκεκριμένα βήματα για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Η μαγεία του highball κρύβεται στην απλότητά του. Νερό, απόσταγμα, ποτήρι, καλός πάγος και ανθρακούχο νερό είναι αρκετά για να τα θυμάσαι και να φτιάξεις το τέλειο highball. Μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι στο highball τεράστια σημασία έχουν οι μπουρμπουλήθρες και για αυτό θα πρέπει να μην ανακατέψεις το ποτό μετά την προσθήκη του ανθρακούχου. Η παραμικρή επαφή μετάλλου με το ανθρακούχο θα καταστρέψει τις μπουρμπουλήθρες.

Οι παραλλαγές που μπορείς να συναντήσεις και να δημιουργήσεις είναι άπειρες. Τα highball περιέχουν πάντα ανθρακικό αλλά σε σχέση με τα Fizz, τα Rickey ή τα Collins, δεν υπάρχει κάποιος χυμός από φρούτο. Μπορείς να φτιάξεις whiskey highballs (whiskey soda), paloma (tequila & grapefruit soda), ρούμι με κόλα, gin & tonic αλλά και whiskey με ginger beer.

123RF

Η ιστορία των highball μάς πηγαίνει πίσω στην δεκαετία του 1890 όταν εμφανίστηκε το Roman Highball στην Νέα Υόρκη. Το 1934, ο Patrick Gavin Duffy είχε δηλώσει ότι “ελπίζω πραγματικά ότι το highball να ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη ως ένα από τα κορυφαία αμερικάνικα ποτά”, και όπως φαίνεται το έχει βρει στις μέρες μας και έχει γίνει ένα από τα διασημότερα είδη ποτών. Ένα άρθρο στους The Times αναφέρει πως το πρώτο Scotch Highball στην χώρα φτιάχτηκε στο Adams House της Βοστώνης. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στα highball και αν τότε βαφτίστηκαν έτσι. Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα πια ξέρεις τον τρόπο, τα συστατικά αλλά και την ιστορία του για να φτιάξεις και εσύ από μόνος σου ένα τέλειο highball αλλά και για να το κρίνεις όταν το ζητάς στα αγαπημένα σου bar.

Φωτογραφίες: 123RF