Unsplash
FOOD & DRINK

Το Old Fashioned είναι το μόνο κοκτέιλ για τον χειμώνα

Είναι δυνατό, διαχρονικό και τόσο απλό που μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου.

Ο Ryan Gosling έχει φέρει την Emma Stone στο σπίτι του μετά το μπαρ ενώ εκείνη είναι μούσκεμα από την βροχή. Ο Ryan φτιάχνει δύο old fashioned, βάζει ένα βινύλιο να παίζει και αρχίζει η πιο awkward σκηνή στην ιστορία των πρώτων ραντεβού. Δεν με νοιάζει τι έγινε μετά -εντάξει με νοιάζει αλλά δεν είναι της παρούσης-, με νοιάζει ότι ο Ryan Gosling επέλεξε να φτιάξει μόνος του, στο σπίτι του, ένα Old Fasioned. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε γιατί είναι ένα υπέροχο, δυνατό, χειμωνιάτικο και πολύ εύκολο cocktail που έχει πολλά καντάρια ιστορίας πάνω του. Με λίγα λόγια είναι αρκετά ψαρωτικό.

123RF

Το Old Fashioned Whiskey Cocktail όπως ήταν το όνομά του αρχικά, έχει ηλικία πάνω από 200 χρόνια. Τότε πίσω στον χρόνο, η συνταγή έμοιαζε πολύ με αυτή που επικράτησε τελικά αφού συνδύαζε ένα οποιοδήποτε απόσταγμα, ζάχαρη και bitters χωρίς πάγο. Το επίσης γνωστό και ως whiskey cocktail ήταν το αγαπημένο ποτό της νεολαίας εκείνης της εποχής, ενώ συνήθιζαν να το πίνουν το πρωί για να πάει καλά η μέρα. Και σίγουρα πήγαινε πολύ καλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην The Chicago Daily Tribune το 1880, σε ένα άρθρο που αναφέρει την είδηση ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Samuel Tilden δεν θα κατέβει για την προεδρία της Αμερικής, σημειώνει ότι στο event της απόφασης “ζεστά whiskey, scotch και irish, περισσότερο τα δεύτερα, και πολλά old fashioned cocktails καταναλώθηκαν προς τιμήν του πρώην δημάρχου”.

Τα χρόνια περνούσαν και το old fashioned απέκτησε το δικό του ποτήρι, με το σκαλιστό γύρω-γύρω και τον χοντρό πάτο. Αυτό που μέχρι και σήμερα λέμε old fashioned glass. Μετά την ποτοαπαγόρευση το cocktail ένιωσε ένα είδος βιασμού αφού άρχισε να χάνει τον αρχικό του χαρακτήρα και είδαμε φρούτα, μαρασκίνο, μπανάνες να μπαίνουν στο ποτήρι, καταλήγοντας σαν ένα είδος φρουτοσαλάτας. Χωρίς καμία υπερβολή, δεν το λέω εγώ, μου το είχε πει ο Charles Schumann όταν τον ρώτησα για το αγαπημένο του cocktail και ο Crosby Gaige το 1944: “οι σοβαρά σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν βάζουν φρουτοσαλάτα στο Old Fashioned τους”. Ο λόγος δεν είναι προφανής αν και υπάρχουν θεωρίες πως λόγω της κακής ποιότητας των αποσταγμάτων κατά την διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, το γέμιζαν με φυσικά σάκχαρα ώστε να κρύψουν την άσχημη γεύση.

Ευτυχώς, γύρω στην δεκαετία του ’80, το old fashioned ξαναγνώρισε τον κλασικό του χαρακτήρα.  Μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα βιβλία που κυκλοφόρησαν τα οποία αναβίωσαν στην κλασική τους μορφή πολλά ιστορικά cocktails. Βέβαια το old fashioned ποτέ δεν έφυγε από την μόδα και επειδή πάντα ήταν στους καταλόγους μαγαζιών υπήρξαν πολλές διχογνωμίες για απλά αλλά σημαντικά πράγματα. Κύβος ζάχαρης ή σιρόπι; Angostura bitters ή orange bitters; Bourbon ή Rye; Stir στο ποτήρι ή σε mixing glass;

Εμείς θα σου δώσουμε μια συνταγή η οποία είναι κοντά στην κλασική και πανεύκολη για το σπίτι. Σε ένα άρθρο των New York Times το 1936 αναφέρεται το εξής “Σκέψου, για μια στιγμή, ένα καλό Old Fashioned cocktail. Ο χρόνος σταματάει όταν ο ευχάριστος και καλοσυνάτος bartender μουσκεύει τον κύβο ζάχαρης με Angostura Bitters, ρίχνει λίγο πάγο στο ποτήρι, ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό κομμάτι, πιάνει το bar spoon και ανακατεύει πριν ρίξει από το μπουκάλι ένα καλό αρωματικό bourbon. Λίγο πριν το σερβίρει σπάει μια φλούδα πορτοκάλι και σερβίρει στον προνομιούχο πελάτη του”.

123RF

Αν θες να βάλεις σιρόπι είναι εξίσου καλό και πιο εύκολο το αποτέλεσμα, αν θες να βάλεις orange bitters θα έχεις ένα τόνο περισσότερο από εσπεριδοειδή, αν θες να το ανακατέψεις σε mixing glass θα έχεις πιο φινετσάτο αποτέλεσμα. Αν πάλι το θες πιο βαρύ, βάλε περισσότερο whiskey. Το Old Fashioned είναι ένα cocktail δημοκρατικό. Όπως το θες το γεύεσαι, αλλά ταιριάζει απόλυτα με τις χειμωνιάτικες βραδιές στο σπίτι ή στην μπάρα ενός καλού bar.

Κεντρική φωτογραφία: Miguel Maldonado/Unsplash