ΠΟΤΟ

Μετράμε αντίστροφα για τον ελληνικό τελικό του World Class

Συναντάμε τους 6 φιναλίστ από το δεύτερο κύμα του World Class Bartender of the Year 2015 και προετοιμαζόμαστε σιγά, σιγά για Cape Town.

Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο ελληνικός τελικός του World Class Bartender of the Year 2015. Οι 6 πρώτοι φιναλίστ είχαν ήδη αναδειχτεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ πριν από λίγες μέρες, μέσα από το θεματικό “Cocktails and the Written Word”,  γνωρίσαμε και τους υπόλοιπους 6 που συμπληρώνουν την τελική δωδεκάδα.

Το Oneman είχε την τύχη και το προνόμιο να παρακολουθεί από κοντά τους δύο κριτές του δεύτερου κύματος, Tristan Stephenson και Justin Smyth, στο judging που διεξήχθη στην Αθήνα, ακολουθώντας αυτό της Θεσσαλονίκης. Αυτό, μου έδωσε και εμένα προσωπικά αλλά και στους αναγνώστες του Oneman την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά όχι μόνο τις δημιουργίες των bartender που συμμετείχαν, αλλά να αφουγκραστούμε και την ψυχολογία τους, την αγωνία τους και το πώς βλέπουν εκείνοι το World Class. Μία πλατφόρμα που ξεπερνά ξεκάθαρα τα όρια ενός διαγωνισμού και βοηθά τους bartender να αναπτύσσουν χρόνο με το χρόνο τις ικανότητές τους και την οξυδέρκειά τους πίσω από το bar, με τελικούς κερδισμένους τόσο εκείνους, όσο και όλους εμάς που τους συναντάμε καθημερινά στα bar της πόλης. Όσα έζησα και συνειδητοποίησα αυτές τις 5 ημέρες με το World Class, θα τα σχολιάσω εκτενέστερα σε επόμενο κείμενο.

 

Προς το παρόν, έχουμε εκείνους τους 6 φιναλίστ που με τις δημιουργίες τους εντυπωσίασαν τους δύο κριτές μας και κέρδισαν μια θέση στη δωδεκάδα του ελληνικού τελικού. Η επιλογή των έξι ήταν φυσικά πολύ δύσκολη για τους κριτές μας και αν παρακολουθούσες καθημερινά την “ανταπόκριση” του Oneman από τη διαδικασία, θα έβλεπες ότι ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι, όχι απλά άξιζαν μία θέση σε αυτόν τον τελικό, αλλά μπορούσαν να καλοβλέπουν και μια θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class Bartender of the Year 2015.

 

Με πρωταγωνιστές τέσσερα luxury brands της Diageo, το gin Tanqueray No. TEN ®, τις βότκες Ketel One ® & Ciroc ® καθώς και ολόκληρη τη σειρά της τεκίλας Don Julio ®, οι 6 bartender που θα δούμε παρακάτω, μετουσίωσαν τον γραπτό λόγο σε μοναδικές δημιουργίες και με βάση την εποχικότητα τόσο των υλικών όσο και της παρουσίασης του ποτού, παρουσίασαν 6 cocktail που δικαιούνται να φέρουν τη σφραγίδα του World Class.

Ιδού οι 6 που συμπληρώνουν τη 12άδα του ελληνικού τελικού:

 

Δήμητρα Αντωνακοπούλου από το 360 cocktail bar, με το  La Vie en Roche

Με βάση τη βότκα Ciroc ®, η Δήμητρα μας ταξίδεψε στο δικό της Παρίσι. Στην ονειρική πόλη κάθε γυναίκας για να ανακαλύψει τα μικρά και μεγάλα μυστικά της μόδας. Μόνο που η Δήμητρα, πήγε στο Παρίσι για να μελετήσει το terroir και το πόσο σημαντικό είναι στον κόσμο των αποσταγμάτων πέρα από τον κόσμο των οίνων. Με θέα την Ακρόπολη και έμπνευσή της το  Ritz London Book of Drinks & Cocktails του Jennie Reekie και το Boozehound του Jason Wilson, παρουσίασε το υπέροχο La Vie en Roche.

 

Νίκος Αρσλάνογλου από το Shark, με το  Less Formal

Τέσσερις γυναίκες από την Αρχαιότητα, η Γλαύκη, η Φρύνη, η θεά Δήμητρα και η θεά Αφροδίτη, μπλέκονται μαεστρικά στην ιστορία του Νίκου για τη δική του εκδοχή του Mai Tai που εμπνεύστηκε από το Τhe Curius Bartender του Tristan Stephenson. Το Κάστρο της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το δικό του εποχικό cocktail με βάση την βότκα Ketel One ® και ο Νίκος ταξιδεύει τους κριτές από την Χίο στη Σπάρτη και τα προϊόντα της ελληνική γης, για να δημιουργήσει το μοναδικό Less Formal.

 

Tάσος Γιέχος από το The Cocktails Gents, με το Symposium

Ένα αρχαιοελληνικό Συμπόσιο στήνεται μπροστά στους κριτές μας με βάση την βότκα Ciroc ®. Όπως μπορεί να φαντάστηκες, το Συμπόσιον του Πλάτωνα είναι το πρώτο βιβλίο έμπνευσης για τον Τάσο, με το Bartenders Bible του Gary Regan να αποτελεί τη δεύτερη πηγή έμπνευσης για τον bartender και τη δημιουργία του. Η μαστίχα, το κυδώνι με την αρμπαρόριζα και η βιολογική κανέλλα έδεσαν ιδανικά για να δημιουργήσουν το ιδιαίτερο Symposium.

 

Τεό Καϊσίδης από το Osterman, με το Jabbewocky

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στήνει το δικό της παραμύθι στο bar του Τεό και ένα πολύ πρωτότυπο cocktail παίρνει μορφή με βάση το gin Tanqueray No. TEN ® και τη βότκα Ciroc ®. Το cocktail είναι επίσης εμπνευσμένο από το  Punch του David Wondrich, με τον Τεό να χρησιμοποιεί πολύ ατμοσφαιρικά props στο σερβίρισμά του, όπως το καπέλο του λαγού από το παραμύθι αλλά και τα τσαγερό της Αλίκης. Στο μεγάλο φινάλε χρησιμοποιεί μία πολύ εντυπωσιακή τεχνική για να αναμείξει μία ζεστή και μία κρύα εκδοχή του ίδιου cocktail, σε αυτό που συνθέτει το εφευρετικό Jabbewocky.

 

Βαγγέλης Προυσαεύ από το Café Café, με το  Spring to remember

Μπορεί ένα γλαστράκι να κρύψει μέσα του όλη την ιστορία της ποτοαπαγόρευσης αλλά και τη δημιουργικότητα του Βαγγέλη; Η απάντηση είναι ναι και δόθηκε πολύ εμφατικά σε ένα cocktail με βάση τη βότκα Cîroc ®. Το Spirituous Journey των Anistatia Miller και Jared Brown αλλά και το πανέξυπνο How to steal like an artist αποτέλεσαν την έμπνευση του bartender ο οποίος έκρυψε το ποτό σε μία γλάστρα για να την στολίσει με ξηρή και υγρή σοκολάτα, στο Spring to remember.

 

Λορέτα Τόσκα από το Theory Bar, με το  Chapter No. Ten

Η Λορέτα ξεπροβάλει έξω από ένα κάδρο, φορώντας ένα μουστάκι και φωτογραφίζεται μαζί με τη δημιουργία της σε ένα περιβάλλον ανοιξιάτικο και καθαρά γυναικείο. Το Mixologist: The Journal of the American Cocktail, Vol. 2 και το Great Gatsby είναι η έμπνευσή της, με το ποτό να δημιουργείται σε μία όμορφη τσαγιέρα και να σερβίρεται με μικρά κομμάτια καρπουζιού δίπλα σε μπωλάκια με σως φέτας. Οι κριτές φορούν κι εκείνοι τα μουστάκια τους και δοκιμάζουν το Chapter No. Ten.

Έτσι λοιπόν, με την ολοκλήρωση της τελική δωδεκάδας, περιμένουμε τον ελληνικό τελικό του Ιουνίου, με το βλέμμα όλων στραμμένο στον μεγάλο Παγκόσμιο Τελικό του World Class Bartender of the Year 2015, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Cape Town. Το Oneman θα είναι εκεί στο δρόμο προς τους τελικούς για να σας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στην πλατφόρμα του World Class. Μπορείς να παρακολουθείς όλα όσα αφορούν το World Class, τόσο μέσα από την ειδική ενότητα που έχει δημιουργήσει το Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook και από το hashtag #worldclassgreece