sundance tv
ΤΑΞΙΔΙ

Όταν μια ολόκληρη πόλη της Αμερικής την έβγαλε καθαρή για έναν φόνο

Πριν 40 σχεδόν χρόνια, μία πόλη έγινε μάρτυρας ενός ιστορικού μαζικού φόνου. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν έχει ανοίξει το στόμα του.

Το Skidmore του Missouri είναι χωριό. Όχι όπως εννοούν οι Αμερικανοί το χωριό, με μερικές χιλιάδες κατοίκους. Όπως το εννοούμε εμείς, ας πούμε για την ορεινή Αρκαδία. Στην τελευταία του απογραφή είχε 284 κατοίκους, ανεπίσημα πλέον έχει μείνει με 264 και η σιδηροδρομική γραμμή που το ένωνε κάποτε με τις γύρω πόλεις έχει πια εγκαταλειφθεί. Πολλοί λένε πως ούτε το Google Maps μπορεί να τα βάλει μαζί του. Περνάς από μέσα του και σταματά να λειτουργεί. Μαζί με τα αραιά σπίτια, τις μισογκρεμισμένες κατοικίες και τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα για καλλιέργειες, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ξεκάθαρα ιδανική τοποθεσία για να παρατήσεις πτώμα. Όχι ότι οι κάτοικοι του Skidmore προσπάθησαν να κρυφτούν εκείνο το μεσημέρι.

Ήταν Ιούλιος του 1981 όταν ο Ken Rex McElroy έβγαινε από την τοπική ταβέρνα D&G. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς πέρασε από το μυαλό του όταν αντίκρισε 40 με 70 συντοπίτες του από τους 440 που είχε τότε η μικρή πόλη. Κάπου τόσοι ήταν εκεί σύμφωνα με τις λιγοστές περιγραφές. Αρκετοί παρακολουθούσαν από τα παράθυρα. Πολλοί όμως ήταν γύρω από το φορτηγάκι του κρατώντας όπλα. Ο McElroy μπήκε μέσα στο όχημά του και λίγα λεπτά αργότερα ήταν νεκρός. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, 40 σχεδόν χρόνια μετά, κανείς δεν έχει πει κουβέντα για τους ανθρώπους που τον δολοφόνησαν. Η σχετική true crime σειρά-ντοκιμαντέρ ‘No One Saw a Thing’ δηλαδή που παρουσιάστηκε στο Sundance TV, δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τίτλο.

Ο σκηνοθέτης της, Avi Belkin, χρησιμοποιεί δημοσιογράφους και ιστορικούς που για χρόνια έχουν κρατήσει την υπόθεση του Skidmore ζωντανή στη δημοσιότητα, αλλά και κάποιους σοκαριστικά ειλικρινείς κατοίκους που έζησαν το περιστατικό και δέχτηκαν να του μιλήσουν. Ονόματα δεν δίνουν ποτέ. Ορισμένοι μοιάζουν φοβισμένοι για όσα θα μπορούσαν να τους συμβούν, άλλοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν έναν φόνο που εισχώρησε στη συλλογική τους συνείδηση κι ας μη σήκωσαν οι ίδιοι την κάνη. Μακράν οι περισσότεροι φαίνονται αμετανόητοι. Ο McElroy πήρε αυτό που του άξιζε λέει η ατμόσφαιρα. «Το μόνο λάθος που έκαναν ήταν που δεν σκότωσαν και τη γυναίκα του, εγώ θα είχα σκοτώσει κι αυτήν», λέει χαμογελώντας ένας απ’ όλους. Εκείνη καθόταν στη θέση του συνοδηγού και αργότερα θα καλούσε το FBI για να διαλευκάνει το έγκλημα, αλλά κανένας οργανισμός δεν θα έβγαζε άκρη.

sundance tv

– αναπαράσταση από το ‘No One Saw a Thing’ –

Ο McElroy ήταν ο νταής της περιοχής. Έκλεβε ζώα που τα μεταπωλούσε, σήκωνε επίσης αντίκες, καύσιμα, σιτηρά και αλκοόλ, απειλούσε με φόνο όποιον του έφερνε αντιρρήσεις, παρακολουθούσε συχνά όσους έκαναν καταγγελίες εναντίον του παρκάροντας έξω από το σπίτι τους, έπνιγε διαρκώς τις παραβάσεις του πληρώνοντας τις αρχές που είχε στο τσεπάκι του, είχε βάλει φωτιά σε ένα σπίτι και σε μία περίπτωση είχε πυροβολήσει δύο φορές κάποιον άλλον αγρότη χωρίς να τον σκοτώσει. Καθώς το Skidmore δεν είχε δική του αστυνομία και οι κοντινές αρχές δεν τον είχαν ποτέ καταδικάσει για τίποτα, είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι κάποια στιγμή μέσα σε εκείνο τον Ιούλιο οργάνωσαν μια άτυπη συγκέντρωση όπου και αποφασίστηκε η δολοφονία του.

Η πόλη είχε πολλά παραπάνω από τα 15 λεπτά δημοσιότητας εκείνης της περιόδου. Έχει γραφτεί βιβλίο (In Broad Daylight) που έγινε τηλεταινία αργότερα το 1991. Έχει γίνει ξανά ταινία το 2005 (Without Mercy). Έχει εμπνεύσει το ‘Below the Fold’ που αναμένεται το 2020. Έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει ρεπόρτερ και κινηματογραφιστές σαν τον Belkin που προσπαθούν να εξιχνιάσουν τι πραγματικά συνέβη. Εκεί όμως που τα πηγαίνει εξαιρετικά το ‘No One Saw a Thing’ συγκεκριμένα, είναι όσα τροφοδοτούν τη βία του Skidmore και όχι η ίδια η δολοφονία του McElroy. Γιατί η πόλη έχει κι άλλους σκελετούς.

Το 2000 δολοφονήθηκε η Wendy Gillenwater. Ο σύντροφός της την ποδοπάτησε μέχρι θανάτου.

Έναν χρόνο αργότερα, εξαφανίστηκε ο Brandon Perry. Όταν λέμε εξαφανίστηκε, εννοούμε έγινε καπνός μέσα σε λίγα λεπτά. Καθάριζε μαζί με την κοπέλα του το σπίτι του πατέρα του γιατί θα τον υποδέχονταν από παραμονή του στο νοσοκομείο, πετάχτηκε μέχρι το γκαράζ και αυτό ήταν. Ούτε το κορίτσι του είδε ή άκουσε κάτι ύποπτο, ούτε οι δύο άνδρες που εκείνη την ώρα έφτιαχναν το αμάξι του πατέρα του ακριβώς δίπλα. Ο Brandon δεν επέστρεψε ποτέ και δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του.

Τον Δεκέμβριο του 2004, η μητέρα της Bobbie Jo Stinnett ανακάλυψε την κόρη της νεκρή με το στομάχι ανοιχτό «σαν να είχε εκραγεί». Αυτό που έλειπε ήταν το μωρό που κυοφορούσε. Εκείνο βρέθηκε ζωντανό μαζί με τη Lisa M. Montgomery. Η γυναίκα που παρίστανε την έγκυο στην οικογένειά της, είχε έρθει σε επαφή online με τη Stinett με την πρόφαση αγοράς ενός σκύλου. Όταν την επισκέφθηκε τη στραγγάλισε και έβγαλε την 8 μηνών κόρη της από την κοιλιά της. Η μικρή επιβίωσε και δόθηκε στον πατέρα της που την αποκαλούσε ‘θαύμα’ στους δικούς του. Η Montgomery έχει καταδικαστεί σε θάνατο και είναι η 3η μόλις εν ζωή γυναίκα που το αμερικανικό κράτος σκοπεύει να εκτελέσει.

AP Photo/Orlin Wagner

– Κηδεία της Bobbie Jo Stinnett, AP Images –

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο Skidmore; Πώς μια πόλη τόσο μικρή χωράει τόσο αποτρόπαια εγκλήματα; Υπάρχουν όντως μέρη καταραμένα όπου το Κακό πηγαίνει για να κρυφτεί; (Και κυκλοφορούν έξω από τα βιβλία του Stephen King;).

Όταν το ‘No One Saw a Thing’ τραβάει μεθοδικά τον μίτο, εντοπίζει την πηγή στο ιστορικό της αυτοδικίας. Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης του στο New York Post, οι άνθρωποι του Missouri συγκεκριμένα έχουν μεγαλώσει με τις ιστορίες του Jesse James και τη δράση των Bald Knobbers. Ο James, μία από τις θρυλικές φιγούρες του Αμερικανικού Εμφυλίου και της περιόδου που ακολούθησε, ήταν ένας από τους παρανόμους που συμβόλιζαν την ελκυστική ανυπακοή και αναρχία. Οι Knobbers ήταν μια ομάδα αυτόκλητων, μασκοφόρων τιμωρών που, πριν περάσουν σε δικές τους εγκληματικές ενέργειες, είχαν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους προστατεύοντας την περιοχή και τις περιουσίες των κατοίκων, ξεσκεπάζοντας τη διαφθορά των τοπικών αρχών και βοηθώντας στη σύλληψη εγκληματιών. Ο μύθος των ίδιων και της εποχής τους επιβιώνει στην ιδέα μιας δικαιοσύνης που έχει μια άλλη, πιο γλυκιά γεύση όταν την παίρνεις στα χέρια σου.

Ο κύκλος της βίας όμως έχει ανυπολόγιστο κόστος για την ψυχή μιας κοινότητας και το Skidmore δεν έχει καταλάβει ακόμα αν θέλει να τον κλείσει.

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Στο 1ο επεισόδιο αναλύουμε τα prequels με καλεσμένο τον Μάκη Παπασημακόπουλο, μέσα από μία βασική ερώτηση: Είναι όντως όσο χάλια τα θυμάσαι;