ΤΑΞΙΔΙ

Γερμανία: Μπίρα, μπάλα, Wurst και Ιστορία

Ξέχνα το Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο. Το πραγματικό τρίλημμα είναι το Λειψία, Δρέσδη ή Βρέμη.

Ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω πώς η πιο μεγάλη, από άποψη πληθυσμού, πόλη της Γερμανίας έχει μόλις 3.700.000 κατοίκους. Πρόκειται για το Βερολίνο, το οποίο μαζί με το Αμβούργο, το Μόναχο και την Κολωνία αποτελεί μία από τις μόλις τέσσερις γερμανικές πόλεις με πάνω από 1.000.000 κατοίκους. Καθίστε ρε παιδιά. Η Γερμανία δεν έχει συνολικά περίπου 82.000.000 πληθυσμό; Ε πόσες πόλεις έχει; Δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Μία επίσκεψη στο site της Lufthansa, μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με έκανε να θυμηθώ πως η Γερμανία όχι μόνο αποτελείται από δεκάδες πόλεις, αλλά πως τις περισσότερες από αυτές αξίζει και μπορείς να τις επισκεφτείς απευθείας από την Αθήνα. Γερμανία δεν είναι μόνο το Βερολίνο, το Μόναχο και η Φρανκφούρτη. Για μπίρες, Wurst, φεστιβάλ, ζωντανά μαθήματα Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής μπορείς να ταξιδέψεις σχεδόν παντού, από την Βεστφαλία μέχρι την Βαυαρία. Σ’ αυτό το κείμενο θα ταξιδέψουμε στη Λειψία, τη Δρέσδη και τη Βρέμη.

Η ποδοσφαιρική Λειψία

 

Η πρωτεύουσα της Σαξονίας, μέχρι πρότινος, ήταν κυρίως γνωστή για την εξέχουσα θέση που είχε στην Ανατολική Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια στην αίγλη της πόλης έχει συνεισφέρει τα μέγιστα η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αφού ανέβηκε σαν ασανσέρ τις κατηγορίες τερμάτισε πέρυσι στην 2η θέση της Bundesliga με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στους ομίλους του φετινού Champions League. Καθόλου άσχημη ιδέα να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στη Λειψία, μέσω κάποιας πτήσης της Lufthansa, μ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της τοπικής ομάδας κόντρα στην Πόρτο ή την Μπεσίκτας (με την Μονακό έχει αγωνιστεί ήδη εντός έδρας).

Στη Λειψία θα συναντήσεις, επίσης, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στην Ευρώπη: το μνημείο της μάχης των Εθνών. Ένα μνημείο με ύψος 91,44 μέτρα αφιερωμένο στην ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη της πόλης, την μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη πριν τον Α’ Παγκόσμιο. Εκεί Ρώσοι, Πρώσοι, Αυστριακοί και Σουηδοί νίκησαν τους Γάλλους.

Επιβάλλεται μια επίσκεψη και στο Πανεπιστήμιο της πόλης, ένα από τα παλιότερα στην Ευρώπη (1409), στο οποίο έχουν σπουδάσει άνθρωποι που έχουν καθορίσει την ευρωπαϊκή σκέψη και τέχνη, όπως ο Γκέτε, ο Νίτσε και ο Βάγκνερ.

Η αναγεννημένη Δρέσδη

 

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης από τους Συμμάχους στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η κατά συνέπεια ολοκληρωτική καταστροφή της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των νικητών. Τόσο από ηθική, αφού η πλάστιγγα είχε ήδη γείρει κατά της ναζιστικής Γερμανίας, όσο και από πολιτιστική σκοπιά, αφού η Δρέσδη προπολεμικά αποτελούσε ένα ζωντανό μουσείο γεμάτο από μπαρόκ και αναγεννησιακά μνημεία.

Ως κομμάτι της Ανατολικής Γερμανίας η Δρέσδη διατηρούσε μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του τείχους, αρκετές ανοιχτές πληγές. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει καταφέρει όχι μόνο να αναπλαστεί (αναδημιουργήθηκε η Frauenkirche και η Neumarkt), αλλά κι ένα κομμάτι της, αυτό της κοιλάδας του ποταμού Έλβα, να ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις την Δρέσδη είναι αφού επισκεφτείς το Zwinger (ανάκτορο), τον Πράσινο Θόλο (μουσείο με βασιλικούς θησαυρούς και κοσμήματα) τον Καθεδρικό Ναό και κάνεις μια βόλτα με το ποταμόπλοιο του Έλβα, να καθίσεις σ’ ένα από τα παγκάκια πλάι στον ποταμό μ’ ένα Currywurst και ένα ποτήρι Weiss μπίρα στα χέρια και να απολαύσεις τη θέα.

Η ‘ελληνική’ Βρέμη

 

Πολλοί Έλληνες ανακαλύπτουν την Βρέμη το 2002, τη χρονιά που  Άγγελος Χαριστέας παίρνει μεταγραφή από τον Άρη στην Βέρντερ. Παρόλα αυτά, η Βρέμη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της βόρειας Γερμανίας. Είναι κτισμένη πλάι στον ποταμό Βέζερ και έχει για σήμα κατατεθέν της τους ‘Μουσικούς της Βρέμης’. Ένα γάιδαρο, ένα σκύλο, μία γάτα και έναν κόκορα, οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές του ομώνυμου παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, ενώ στο κέντρο της πόλης υπάρχει και ένα χάλκινο άγαλμά τους.

Αν και βρίσκεται στον ευρωπαϊκό Βορρά, η Βρέμη έχει πολύ φιλικό κλίμα για τους Έλληνες, αφού πρόκειται για την πόλη με το χαμηλότερο υψόμετρο. Τόσο η συγκεκριμένη πόλη όσο και η υπόλοιπη Γερμανία αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για τους επόμενους μήνες, αφού από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι και το τέλος του χρόνου σε κάθε γερμανική γωνιά υπάρχει μια Weihnachtsmarkt. Πρόκειται για χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές που ντόπιοι και τουρίστες ψωνίζουν, πίνουν Glühwein (ζεστό γλυκό κρασί), τρώνε φρούτα καλυμμένα σε λευκή σοκολάτα, κάθε είδους Wurst (λουκάνικα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, με γέμιση από τυριά, αλλά και χορταρικά) και προφανώς καταναλώνουν άφθονη μπίρα.

Η Lufthansa είναι πάντοτε έτοιμη να σου δείξει τα κατατόπια στην Γερμανία, αφού έχει άμεσες ανταποκρίσεις και πυκνό δίκτυο πτήσεων προς έως και 15 προορισμούς στη Γερμανία, ενώ μπορείς να βρεις εισιτήρια από 109 ευρώ, τελική τιμή, με επιστροφή. Γιατί αργείς;