ΤΑΞΙΔΙ

Η ευρωπαϊκή χώρα με τους πλουσιότερους κατοίκους

Μια παντελώς άγνωστη χώρα-γειτονιά στο κέντρο της Ευρώπης.

Το Liechtenstein είναι ένα από εκείνα τα πολύ μικρά κράτη της Ευρώπης που τα ξέρουμε μεν αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς για ποιο λόγο είναι ανεξάρτητα (Λουξεμβούργιο, Άγιος Μαρίνος, Μονακό τα υπόλοιπα). Βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, ανάμεσα στην Ελβετία (δυτικά και νότια) και την Αυστρία (ανατολικά και βόρεια) καλύπτοντας μόλις 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα. H Nέα Ιωνία, για να έχουμε μια τάξη μεγεθών, καλύπτει 4.421 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της κοιλάδας του Ρήνου στις ελβετικές Άλπεις. Το νοτιότερο σημείο απέχει από το βορειότερο 24 χιλιόμετρα. Πρόκειται για την 6η πιο μικρή χώρα του κόσμου (μεγαλύτερη μόνο από το Tουβαλού, το Ναουρού, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό). Ταυτόχρονα, μαζί με το Ουζμπεκιστάν, αποτελούν τις μόνες χώρες του κόσμου που περιβάλλονται από μια ή περισσότερες χώρες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Κατά μια έννοια, λοιπόν, είναι οι δύο λιγότερο θαλασσινές χώρες του πλανήτη.

(AP Photo/Frank Jordans)

(AP Photo/Frank Jordans)

Πρωτεύουσα του Liechtenstein είναι η Vaduz με τους 5.500 κατοίκους. Μεγαλύτερη όμως πόλη είναι το γειτονικό Schaan των 6.000 κατοίκων. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 38.547 σύμφωνα με στοιχεία του 2017, κάτι που κάνει το Liechtenstein την 190ή χώρα του κόσμου σε πληθυσμό.

Η χώρα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη δυναστεία των Liechtenstein, το 1719, από ένα κάστρο που κατείχε η πριγκιπική οικογένεια στην Κάτω Αυστρία. Τα εδάφη της δυναστείας διατηρήθηκαν ως φέουδα της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Ο Κάρολος ο ΣΤ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποφασίζει να ενώσει το Vaduz και το Shellenberg και να καταστήσει το Liechenstein κρατίδιο εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η χώρα έγινε ένας φορολογικός παράδεισος. Λόγω της ελάχιστης φορολογίας στις επιχειρήσεις, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έβαλαν την έδρα τους στο Liechtenstein. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση κεφαλαίου, ώστε το Liechtenstein να αποκτήσει ένα από τα υψηλότερα (ή και το υψηλότερο) κατά κεφαλήν εισοδήματα στον πλανήτη (πράγμα που εν πολλοίς συνέβη και με τα άλλα μικρά κράτη της Ευρώπης).

Ο πλούτος όμως δεν φέρνει πάντα την άνοιξη. Η χώρα ήταν η τελευταία από όλες της Ευρώπης που έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόλις το 1984, και μάλιστα σε ένα δημοψήφισμα όπου το 51,3% ψήφισε υπέρ της παραχώρησης ψήφου στις γυναίκες. Μιλάμε πάντα για το 1984.

Το πολίτευμα του Liechtenstein είναι η συνταγματική μοναρχία. Ο Πρίγκιπας είναι η κεφαλή του κράτους και αντιπροσωπεύει το Liechtenstein στο εξωτερικό. Μπορεί να μπλοκάρει νομοσχέδια, να καλέσει δημοψήφισμα και να προτείνει δικούς του νόμους. Την ίδια στιγμή, προσλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2017, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το Προοδευτικό Κόμμα Πολιτών και δεύτερο η Πατριωτική Ένωση. Και τα δύο συντηρητικά.

Το Liechtenstein δεν διατηρεί στρατό αλλά έχει ένα αστυνομικό σώμα αποτελούμενο από μερικές δεκάδες αστυνομικών. Δεν χρειάζονται και περισσότεροι. Η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας στον πλανήτη. Οι φυλακές στο Vaduz έχουν ελάχιστους κρατούμενους και όσους ξεπερνούν ποινή φυλάκισης 2 ετών τους αναλαμβάνει το αυστριακό σωφρονιστικό σύστημα.