ΤΑΞΙΔΙ

9 στοιχειωμένα σπίτια που μπορείς να νοικιάσεις (αν το λέει η καρδιά σου)

Από το πνεύμα του Καρόλου Α΄ ως το κοριτσάκι με τα κίτρινα στη Νέα Ορλέανη, αυτά τα σπίτια δεν φιλοξενούν μόνο επισκέπτες σαν κι εσένα.

Η Ελλάδα δεν έχει παράδοση στον spooky τουρισμό, αλλά χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία έχουν αγκαλιάσει το γκόθικ σκηνικό που συντηρούν ιστορικές περιοχές τους και φιλοξενούν θαρραλέους, περίεργους επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους απέναντι στα φαντάσματα.

Αν δεν αγαπάς τις ταινίες τρόμου, αν ακόμα και η σκέψη ενός απλού στοιχειωμένου escape room σού κόβει την ανάσα, δεν θα βρεις ύπνο σε κανένα από τα παρακάτω σπίτια που συγκεντρώσαμε με αφορμή το Halloween:

THE HOBO HILL HOUSE, MISSOURI

Evolve Vacation Rental

Μόνο στοιχειωμένο δεν φαίνεται τo Hobo Hill House, όμως η οικογένεια που το αγόρασε το 2017 είχε φοβηθεί μέχρι και για δαιμονισμό της κόρης τους. Το σπίτι που μετρά 109 χρόνια ύποπτης ζωής φιλοξενεί μυστήριες φωνές και θορύβους, ηλεκτρικές συσκευές που ενεργοποιούνται μόνες τους και έναν τεράστιο υγρό λεκέ στο πάτωμα που κανείς δεν μπορεί να βρει από πού προέκυψε. Η ιδιοκτησία ήταν πρόσφατα σε επεισόδιο του τηλεοπτικού show ‘Dead Files’, ενώ ο τρίτος όροφος δεν νοικιάζεται. Ο σκύλος της οικογένειας, μάλιστα, τον έχει αποφύγει από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο σπίτι.

THE STROUD HOUSE, NORTH CAROLINA

AirBnb

Κοντά στο Wake Forest της γραφικής Βόρειας Carolina, το Stroud House φτιάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’40 από τον ιεροκήρυκα Stroud και δεν άλλαξε ποτέ οικογενειακά χέρια. Οι Stroud, όπως και φίλοι και συγγενείς τους, έχουν βιώσει μεταφυσικά φαινόμενα στο σπίτι, κυρίως φώτα που ανοιγοκλείνουν μόνα τους, βηματισμούς στους διαδρόμους, ένα μουσικό κουτί που παίρνει μπρος μόνο του, και μία σκιώδη φιγούρα που συχνάζει στην κουζίνα και την τραπεζαρία.

CAPTAIN GRANT’S, CONNECTICUT

AirBnb

Το Captain Grant’s είναι ένας ιστορικός ξενώνας που φτιάχτηκε κάπου στα 1600s ως εργαστήριο σιδηρουργού, έγινε σπίτι το 1790 και επεκτάθηκε το 1827. Είναι μια τεράστια ιδιοκτησία 16 περίπου στρεμμάτων, με πέντε υπνοδωμάτια, αίθουσα μπιλιάρδου με αυθεντικό τραπέζι από το 1907, τραπέζι πόκερ, κουζίνα για γκουρμέ γεύματα, τζάκια και γκριλ στον κήπο. Το πιο ένοχο από τα δωμάτια είναι το Adelaide όπου μία επισκέπτρια ξύπνησε καταμεσής της νύχτας για να δει μία γυναίκα και δύο παιδιά ντυμένα με ρούχα αποικιακής εποχής πλάι στο κρεβάτι της, ενώ μια άλλη επισκέπτρια ένιωσε να της αγκαλιάζουν κρύα, αόρατα χέρια το πρόσωπο. Αυτά χώρια από τις τηλεοράσεις που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν. Το Captain Grant’s οργανώνει Halloween events κάθε χρόνο, με το Ghost tour και τις σεάνς του να είναι τα πιο δημοφιλή.

MANOR MASTER CHAMBER, MINNESOTA

AirBnb

Χτισμένο το 1883 και χαρακτηρισμένο από τον τοπικό Τύπο ως το πιο μυστηριώδες σπίτι του Saint Paul της Minnesota, το Manor Master Chamber γίνεται συχνά σκηνικό φωτογραφίσεων, murder mystery δείπνων, τελετών και μεταφυσικών εξερευνήσεων. Εάν αγριευτείς από το πέρα για πέρα ανατριχιαστικό περιβάλλον του, ο Scorch το ντόμπερμαν θα σε καθησυχάσει. Άλλωστε θα ξέρει πρώτος πότε δεν είστε μόνοι σας.

PARKS-BOWMAN MANSION, NEW ORLEANS

AirBnb

Η Νέα Ορλεάνη είναι γνωστή για τη μυστικιστική της διάσταση. Η voodoo κουλτούρα της είναι τόσο συνδεδεμένη με την περιοχή, όσο είναι η παράδοση του Mardi Gras και της jazz. Πού θα βρουν καλύτερη φιλοξενία τα φαντάσματα; Το αρχοντικό Parks-Bowman είναι το σπίτι ενός ντροπαλού κοριτσιού από τα 1890s ντυμένο στα κίτρινα, αλλά οι ιδιοκτήτες ορκίζονται ότι δεν έχει ενοχλήσει ποτέ κανέναν.

SUNNY GABLES, CALIFORNIA

AirBnb

Στην περιοχή της La Cañada Flintridge, μια νορμανδική κατοικία από το 1929 υψώνεται 20 περίπου λεπτά από το κέντρο του Λος Άντζελες, του Χόλιγουντ, των Universal Studios και του ντισνεϊκού Burbank. Μπορείς να μείνεις εκεί όσο τα εξερευνάς, απλά έχε υπόψιν ότι το στοιχειώνει ο ορνιθολόγος Robert Moore που το έχτισε. Ο Moore χρησιμοποιούσε διαφορετική ομάδα εργατών για κάθε μέρα που κατασκευαζόταν το οίκημα, γιατί ήθελε να μείνουν κρυφά τα μυστικά του σπιτιού. Πέθανε το βράδυ πριν το Halloween του 1958 και τώρα τριγυρνά στους διαδρόμους. Δες το παραπάνω βίντεο του As/Is από μια φωτογράφιση, για να βιώσεις κι εσύ την εμπειρία παραμονής στο Sunny Gables.

DAVID STEWART FARM, PENNSYLVANIA

AirBnb

Αμέσως μετά τη μάχη του Gettysburg κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, το σπίτι και ο στάβλος της David Stewart Farm χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Η Stephani κατοικεί σ’ αυτήν εδώ και 36 χρόνια και ορκίζεται ότι είναι ο μοναδικός ‘εν ζωή’ οικοδεσπότης. Για τους υπόλοιπους θα της ξεκλέψεις ιστορίες όσο περπατάτε στα γύρω πεδία μάχης. Είναι όλοι τους φιλικοί.

HAUNTED BEDROOM, ΑΓΓΛΙΑ

AirBnb

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα 7χρονο αγόρι στο εδουαρδιανό Great Dunmow στο Essex της Αγγλίας παραπονιόταν για τους θορύβους στο δωμάτιό του. Όταν πέθανε κάτω από άγνωστες σε μας συνθήκες, οι θόρυβοι έγιναν ακόμα πιο έντονοι. Έτσι, οι γονείς του αποφάσισαν να κρατήσουν για πάντα κλειστό το δωμάτιο. Υπάρχουν κι άλλα δωμάτια (The Cabin, The Room of Dreams) που νοικιάζονται στο οίκημα, αλλά αν αναζητάς μια στοιχειωμένη εμπειρία θα διαλέξεις το Art Nouveau υπνοδωμάτιο του μικρού. Οι θόρυβοι είναι ακόμα εκεί και πλέον συνοδεύονται και από μυστήριες μυρωδιές.

COURT HOUSE MANOR, ΑΓΓΛΙΑ

Vrbo

Εδώ θα κοιμηθείς κυριολεκτικά σαν βασιλιάς – αν δεν σε ξυπνήσει το φάντασμα του Βασιλιά Καρόλου του Α΄, το πιο διάσημο φάντασμα της Αγγλίας. Ο Κάρολος που όσο βρισκόταν εν ζωή πλακωνόταν με τη Βουλή του γιατί αντιστεκόταν στα δικαιώματά της, στοίχειωσε το Court House Manor στο Painswick μετά την εκτέλεσή του στο Whitehall του Λονδίνου, και συνοδεύεται μάλιστα και από τους στρατιώτες του. Είχαν μείνει εκεί το 1643 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Gloucester και, προφανώς, το βρήκαν βολικό και μετά θάνατον. Το φάντασμά του έχει παρατηρηθεί από πάρα πολλούς επισκέπτες, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι ιππότες του, με τις πανοπλίες τους να ακούγονται συχνά μέσα στη νύχτα.

***

Και αν θες να μάθεις για το πιθανώς στοιχειωμένο σετ της ‘Έκτης Αίσθησης’, άκου το Halloween podcast μας για τα 20 χρόνια της εμβληματικής ταινίας, με αποκλειστικές δηλώσεις από τον ίδιο τον M. Night Shyamalan!