ΤΑΞΙΔΙ

Σκόπελος: Οι 19 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Γαλαζοπράσινο όνειρο. Κοσμοπολίτικος αέρας. Έλληνες και Ιταλοί τουρίστες. Οικογένειες και ζευγάρια. Φύση. Ήρεμες διακοπές. Έλα στη Σκόπελο και θα με θυμηθείς.

Σκόπελος. Αν προτιμάς το πεύκο να καταλήγει στο νερό, καλώς ήρθες στον επίγειο παράδεισο. Γαλαζοπράσινο παράδεισο για την ακρίβεια, καθώς η θάλασσα στις ακτές παίρνει αυτό το χρώμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν κολυμπάς σε πισίνα. Για κοίτα τον βυθό… Είσαι κομμάτι ενός ονείρου! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 1997 η Σκόπελος ανακηρύχθηκε επίσημα ως “πράσινο και γαλάζιο νησί” από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Ώρα να σου πω, τι ξέρω και εγώ.

Ανέβα σούρουπο στο εκκλησάκι του Άι Ιωάννη. Τα 112 σκαλοπάτια είναι πολλά για να τα ανέβεις με τον ήλιο από πάνω σου. Άσε που εκείνη την ώρα, όπως και στην ανατολή, βγαίνουν οι καλύτερες φωτογραφίες. Ανέβα λοιπόν και κάθε φορά που θα κοιτάς πίσω θα σου κόβεται η ανάσα από το άγριο τοπίο με τα βράχια. Και όταν φτάσεις θα χαθεί το μάτι στον ορίζοντα. Κάτι ήξεραν και παντρεύτηκαν εκεί στο ”Mamma Mia”.

 

Στην παραλία Καστάνη τα πεύκα αγγίζουν τα καταγάλανα νερά. Τα πιο πολλά γυρίσματα από το “Mamma Mia” έγιναν εδώ και θα καταλάβεις το γιατί μόλις φτάσεις. Και αν θες αναπαυτικές καρέκλες, κρεβάτια και ξαπλώστρες που φτάνουν μέχρι το νερό, υπάρχει ένα μπαράκι το οποίο δεν προσβάλει το τοπίο αφού αφομοιώθηκε στο γαλαζοπράσινο ντεκόρ.

Μη βιαστείς να φύγεις από εκεί. Δεν μπορώ να σε πείσω με λόγια, αλλά με ηλιοβασίλεμα.

Ένα μονοπατάκι δίπλα, η Μηλιά. Κρυστάλλινα και εδώ τα νερά αλλά πολύ μεγαλύτερη παραλία από την Καστάνη. Χωράει και σένα με την δικιά σου ομπρέλα, χωρά και ξαπλώστρες και καντίνα και μπαράκι και ενοικίαση θαλάσσιων σπορ. Όλους μας χωρά.

Τα πεύκα βουτάνε στο νερό και στον Πάνορμο. Πανέμορφη παραλία, πλήρως οργανωμένη και με άμεση πρόσβαση σε ταβερνάκια γιατί σε βλέπω, σου άνοιξε η όρεξη.

Στο Λιμνονάρι με το ψιλό βοτσαλάκι ανακατεμένο με την λευκή άμμο πήγαινε όταν χάνεται ο ήλιος. Ησυχία, ηρεμία, μαγεία…

Ο Αγνώντας σε περιμένει δίπλα στο Λιμνονάρι μόλις νυχτώσει. Τα ταβερνάκια βγάζουν τραπέζια μέχρι την άκρη της θάλασσας. Ουζάκι με τα πόδια γυμνά, να πατάνε την άμμο. Τι άλλο θες είπαμε.

Πέταξε τα ρούχα σου στον Βελανιό. Εγώ μπορεί να μην κάνω γυμνισμό αλλά το νησί έχει φροντίσει για όσους ψάχνουν μία τέτοια παραλία. Και είναι και αυτή πανέμορφη.

Φούλαρε το σκάφος. Τι; Έχεις σκάφος και δεν έχεις πάει ακόμα στη Σκόπελο; Οι οργανωμένες παραλίες είναι μαγικές, οι ανοργάνωτες με πρόσβαση μόνο από θάλασσα, απλά… ο παράδεισος. Δεν θα σου πω ονόματα, όποια βλέπεις αράζεις και βουτάς.

Βουτάς είπαμε; Μάσκα, αναπνευστήρα, βατραχοπέδιλα. Ναι, κάτι σου είπα τώρα, για ελληνικό νησί μιλάω. Πίστεψέ με όμως, ο βυθός της Σκοπέλου είναι ένα όνειρο. Αυτό το ψαράκι με το τροπικό χρώμα που περνάει από δίπλα σου; Αυτό.

Σειρά να πάρεις τα ανηφορικά σοκάκια της Χώρας. Σπίτια με μικροσκοπικές αυλές και μπουκαμβίλιες που στολίζουν τα μπαλκόνια, δεκάδες εκκλησάκια και στην κορυφή το Ενετικό κάστρο της Σκοπέλου.

Πήρες πολλές σημειώσεις για το ταξίδι σου, αλλά αφήσαμε για το τέλος την καλύτερη. Κάθε μέρα στο νησί μπορεί να είναι μια σπουδαία μέρα, ζήσε την, παρέα με μια ΑΛΦΑ.

Τη στριφτή τυρόπιτα μην ξεχάσεις. Δεν θα σου συστήσω μαγαζί γιατί κάθε φορά τη γεύομαι σε σπίτι οικογενειακών φίλων. Αυθεντική παραδοσιακή τυρόπιτα. Μιαμ, μιαμ.

Στον “Πεπάρηθο”, μετά το λιμάνι προς Γλυστέρι, σε περιμένουν όλα τα καλούδια σε πήλινα πιάτα. Κοντοσούβλι, κολοκυθοκεφτέδες, σαγανάκι, πατάτες από αυτές που σου φτιάχνει με αγάπη η γιαγιά.

Καλώς ήλθες στο “Αγνάντι”, στη Γλώσσα. Κοκκινιστό μοσχαράκι με σπιτικές χυλοπίτες της μαμάς. Μαγειρευτό χοιρινό με πιπεριές, μυρωδικά και ντόπια σκοπελίτικα δαμάσκηνα. Θέα, ήρεμη απόλαυση που σου προσφέρουν τόσο ο χώρος όσο και το φαγητό.

Στην “Κανέλα” έχει σπιτικές λιχουδιές. Το τηλέφωνο θά ‘πρεπε να αντιστοιχεί στις λέξεις: Μιαμ μιαμ μιαμ!

Η’ έστω περπάτα. Μονοπάτια, περίπατοι μέσα στις δασωμένες εκτάσεις ανάμεσα σε ζώα και πουλιά. Είσαι στη φύση, γίνεσαι η φύση.

Ποτό στην παραλία της Χώρας. Όμορφα είναι όπου και να κάτσεις, διάθεση να έχεις. Με όλα τα παραπάνω, δεν γίνεται να μην έχεις.

Το πλοίο πρόσεχε! Πρόταση δεν είναι, αλλά χρήσιμη συμβουλή. Πολλές φορές, λόγω καιρού, το καράβι δεν πιάνει στη Χώρα αλλά πηγαίνει στον Αγνώντα. Το ξέρω πλέον γιατί το… έχασα. Ρώτα το λιμεναρχείο την ημέρα που θα αναχωρήσεις για να μην τρέχεις.

Αλόννησος. Η τελευταία πρόταση φεύγοντας από την Σκόπελο. Μην χάσεις την ευκαιρία να την επισκεφτείς. Και πιάνεις μετά και Κύμη αν πηγαίνεις στην Αθήνα. Ησυχία στο πλοίο, αποφεύγεις τη φασαρία των τουριστών της Σκιάθου.