Shutterstock
ΤΑΞΙΔΙ

Παξοί-Αντίπαξοι: Οι 22 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Ένας οδηγός για να μην χάσεις ούτε λεπτό στο πανέμορφο δίδυμο νησιών του Ιονίου.

Τα νησιά του Ιονίου γενικά, έχουν μια σπάνια και άγρια ομορφιά με τα καταγάλανα νερά, τους επιβλητικούς βράχους και τις σπηλιές, όμως αυτό τα δύο αδερφάκια νησιά αυτά, Παξοί- Αντίπαξοι θα σε κάνουν να αγαπήσεις το Ιόνιο ακόμα περισσότερο.

Μικρό νησί οι Παξοί, φτάνεις από τη μία άκρη στην άλλη σε 15 λεπτά, ενώ οι Αντίπαξοι που είναι ακόμα μικρότερο νησί, είναι ένας επίγειος παράδεισος. Σε κάθε νησί όμως, με το που πατήσεις το πόδι σου κάτω και τακτοποιηθείς στο δωμάτιο, δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα και αυτό είναι το πιο ενοχλητικό. Οι πρώτες ώρες το πιο πιθανό είναι να σπαταληθούν σε μέρη και παραλίες που δεν αξίζουν, μέχρι να μπεις σιγά σιγά στο κόλπο.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί για όσους πρόκειται να επισκεφθούν τα νησάκια αυτά μετά από αυτόν τον οδηγό.

O χάρτης του νησιού

Πριν κλείσεις δωμάτιο

Γενικά η διαμονή είναι πιο ακριβή από ό,τι σε άλλα μέρη τέτοια εποχή, ωστόσο αν δεν βιαστείς να κλείσεις στο πρώτο που θα βρεις και ψάξεις λίγο ακόμη και είσαι ευέλικτος στις ημερομηνίες θα βρεις και φθηνότερα σε άριστη κατάσταση. Στο airbnb τα σπίτια είναι πολύ ωραία, με πολλές ανέσεις αλλά για μεγάλες παρέες που θα μοιραστούν και το κόστος, δεν βολεύουν και τόσο για ζευγάρια.

Εισιτήρια για το πλοίο

Θα κλείσεις εισιτήρια τηλεφωνικά στο 2665025908, που είναι το εκδοτήριο στην Ηγουμενίτσα, χωρίς κάποια χρέωση, και την ημέρα που ταξιδεύεις, θα πρέπει να τα παραλάβεις μία ώρα πριν αναχωρήσει το καράβι από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, οπότε δύο ολοκαίνουρια επεισόδια του Mr. Robot στο τάμπλετ, φτάνουν και περισσεύουν για να περάσει η ώρα σου εν πλω.

Χρειάζομαι μεταφορικό μέσο στο νησί;

Ναι. Όποιον άλλον ακούσετε να σας λέει ότι δεν χρειάζεται και ότι είναι μικρές οι αποστάσεις, μάλλον σας τρολάρει. Μπορεί να χρειάζεσαι 15 λεπτά με όχημα για να φτάσεις από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη, 5 με 10 λεπτά με όχημα για να φτάσετε στις καλύτερες παραλίες, αλλά φαντάζομαι κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό με τα πόδια μες τον ήλιο το καταμεσήμερο και μάλιστα σε διαδρομές με ανηφόρες μες το βουνό. Χρειάζεται αυτοκίνητο ή καλύτερα μηχανάκι ή μηχανή. Εκτός αν θέλετε να μείνετε στον Γάιο το κεντρικό λιμάνι και να μην κάνετε τίποτα άλλο, τότε ναι, μην πάρετε αυτοκίνητο, μην νοικιάσετε μηχανάκι.

Σε ποια παραλία να πάω πρώτη μέρα;

Την πρώτη μέρα, σαφώς θα υπάρχει μία κούραση από το ταξίδι και δεν θα θέλεις να ταλαιπωρηθείς ψάχνοντας ποια είναι η ιδανικότερη. Επίσης, επειδή οι περισσότερες είναι ανοργάνωτες, πριν βγεις στην παραλία, θα πρέπει να προμηθευτείς με ομπρέλα και ψάθες ή να επισκεφτείς μία από τις οργανωμένες για αρχή που είναι η παραλία Μαναδένδρι στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού ή η παραλία Παξός στο νοτιοανατολικό τμήμα των Παξών.

Η γνώμη μου όμως είναι να προμηθευτείτε την ομπρελίτσα και ένα αυτοσχέδιο ψυγειάκι με καφέδες και σαντουιτσάκια και να επισκεφτείτε μία από τις ανοργάνωτες παραλίες του νησιού με πρώτη και καλύτερη την παραλία Κηπιάδη που είναι δέκα λεπτά από το λιμάνι του Γάιου και έχει δύο λεπτά περπάτημα ακριβώς από το σημείο που θα παρκάρεις. Η όχι και τόσο ευδιάκριτη ταμπέλα θα σου δείξει ότι έχεις φτάσει σωστά, οι κάτασπρες πέτρες και τα καταγάλανα νερά, θα σε καλωσορίσουν σε μία παραλία χωρίς πολύ κόσμο και βαβούρα.

Παραλίες γενικά: Αγοράζοντας έναν χάρτη του νησιού θα διαπιστώσεις ότι έχεις πολλές επιλογές σε παραλίες, με καλύτερες την Κακή Λαγκάδα, την Κηπιάδη τον Κήπο, το Μαρμάρι. Όλες αυτές βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Η κορυφαία όλων, ο Ερημίτης

Μία παραλία είναι όμως η κορυφαία και αυτή είναι η παραλία του Ερημίτη στη δυτική πλευρά του νησιού. Αν και βρίσκεται στο δύσκολο και άγριο κομμάτι, υπάρχει πρόσβαση μέχρι κάποιο σημείο με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και μετά για περίπου 5 λεπτά περπάτημα. Το μέρος είναι συγκλονιστικό, το ηλιοβασίλεμα υπέροχο και το καλύτερο, δεν έχει πολύ κόσμο. Πρόσφατα έγινε και μία μεγάλη κατολίσθηση και η παραλία άνοιξε ακόμα περισσότερο.

Στα σκάφη αδερφές μου, στα σκάφη

Όποιος πάει Παξούς- Αντίπαξους και δεν νοικιάσει σκαφάκι για να κάνει το γύρο του νησιού μόνος του, απλώς έχει πάει αδίκως στο νησί. Σκάφη νοικιάζονται παντού, θα δείτε άπειρες ταμπέλες με «Βοat Hire», κάντε την έρευνά σας σε τιμές, μην κλείσετε σε όποιον μιλήσετε πρώτα, καθώς μερικοί τα νοικιάζουν πιο ακριβά. Δείτε ποιο σκάφος ανταποκρίνεται στις οικονομικές σας δυνατότητες, καθώς υπάρχουν μεγέθη σκαφών και μηχανών για όλα τα γούστα (ακόμα και ποδοσφαιρικά γούστα) και κάντε την ολοήμερη εκδρομή , με το ταίρι σας  ή με την παρέα σας, χωρίς να στριμώχνεστε μαζί με άλλους τουρίστες στα γνωστά κρουαζιερόπλοια.

Στην μονοήμερη εκδρομή με το δικό σου (έστω για μια μέρα) σκάφος, μαζί σου θα πάρεις μερικά τρόφιμα, νερά και το αντηλιακό σου. Θα κάνεις το γύρο του νησιού, θα επισκεφτείς το δυτικό μέρος με τις σπηλιές, θα φωτογραφήσεις τη γνωστή Γέφυρα που σχηματίζουν οι βράχοι και θα προσεγγίσεις την παραλία του Ερημίτη και μέσω θαλάσσης. Δεν θα ρίξεις άγκυρα στο δυτικό μέρος, καθώς είναι πολύ πιθανό να σφηνωθεί στα βράχια κάτω και να μην φύγεις ποτέ! Με το σκάφος θα περάσεις απέναντι στους Αντίπαξους και θα ρίξεις άγκυρα στο Βουτούμι, την ωραιότερη παραλία στους Αντίπαξους.

Θα αράξεις, θα κάνεις τις βουτιές σου, θα κάνεις την ηλιοθεραπεία σου και το μεσημέρι δεν θα λησμονήσεις να γευματίσεις στο ωραιότερο μέρος στους Αντίπαξους, στο ταβερνάκι «Βella Vista» που είναι όνομα και πράγμα, αφού η θέα σε συνδυασμό με τους μεζέδες θα σε μαγέψουν. Όταν χωνέψεις και ξεζαλιστείς από το ουζάκι, θα σηκώσεις την άγκυρα και θα  πάρεις σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής για τους Παξούς.

Πού θα φας στους Παξούς

Για μακαρονάδα θαλασσινών στην «Ταβέρνα του Βασίλη» στο Λογγό, στο βορειοανατολικό λιμανάκι του νησιού.

Στο «Παξιμάδι» στο λιμάνι της Λάκκας, αν σου έλειψε λίγο το σπιτικό φαγητό ή αν θέλεις φρέσκο ψάρι.

Στο “Kουζίνι” στο Γάιο για την καλύτερη Μεσογειακή κουζίνα στο νησί.

Πού θα πιεις ποτό

Στο “Erimitis Bar Restaurant” θα πιες το καλύτερο κοκτέιλ του νησιού βλέποντας το ηλιοβασίλεμα. Αν το αντέχει η τσέπη σου μπορείς να γευματίσεις. Δεν θα έλεγα ότι είναι από τα πιο οικονομικά γεύματα! Θα έλεγα όμως ότι αν ψάχνετε ιδέες για πρόταση γάμου, μία κράτηση για τραπέζι στις 20.30 είναι η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ, με μία θέα που σου κόβει την ανάσα, άριστη εξυπηρέτηση, πολύ καλό φαγητό και τεράστια κάβα με κρασιά.

Για καφέ

Το απόγευμα στην επιστροφή από το μπάνιο ή το φαγητό, μία επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό «Μαγαζιά» επιβάλλεται και μάλιστα στο καφενείο «Μπουρνάος» για έναν ελληνικό καφέ και ένα γλυκό του κουταλιού.

Πού θα κάνεις τις βόλτες σου

Στο Γάιο θα πας για ατέλειωτη τσάρκα στα στενά με τα κλασικά μαγαζιά με τα τουριστικά είδη, θα περπατήσεις στο γραφικό λιμάνι του Γάιου και θα φας βάφλα με παγωτό στο Capriccio, γιατί με τόσο περπάτημα, θα χρειαστείς απόθεμα μερικές θερμίδες παραπάνω.

Γενικά

Μην αγχωθείς ότι πρέπει να προλάβεις να τα κάνεις όλα και να τα δεις όλα, γιατί είναι μικρές οι αποστάσεις και θα τα δεις όλα από δύο φορές μάλιστα. Αφέσου στους ήρεμους και απλούς ρυθμούς του νησιού, κοιμήσου μέχρι αργά το πρωί αν το θες, χωρίς άγχος ότι δεν θα βρεις μέρος στην παραλία να ξαπλώσεις. Οι Παξοί είναι για ξεκούραση, ήλιο, φαγητό και χαλάρωση.

Χρήσιμα τηλέφωνα στους Παξούς:

  • Δήμος: 2662032100, 2662032207, 2662032693, – φαξ: 2662032051, 2662032561 – e-mail: [email protected]
  • Κέντρο Υγείας: 2662031466
  • Λιμεναρχείο: 2662032259
  • Αστυνομία: 2662032222
  • Πυροσβεστική: 2662031245, 2662031657
  • Μουσείο Παξών: 2662032566
  • ΕΛ.ΤΑ.: 2662032256