ΤΑΞΙΔΙ

Τήνος: Οι 33 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Το νησί της πίστης, της τέχνης και της γαστρονομίας θα σε κάνει να πιστέψεις ότι ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου Τήνο είναι ένα λειψό καλοκαίρι.

Δυστυχώς, δεν είμαστε λίγοι εμείς που επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά την Τήνο ως μαθητές δημοτικού που η μαμά τους έχει κάνει τάμα στην Παναγία και αναγκαστήκαμε να τη δούμε να ανεβαίνει γονατιστή τη λεωφόρο Μεγαλόχαρης (έτσι λέγεται ο δρόμος που οδηγεί στη διάσημη εκκλησία, το τσέκαρα από κοντά την προηγούμενη βδομάδα). Ο καλύτερος τρόπος να σβήσεις τις σκληρές θύμησες της πρώτης σου νιότης είναι να επιστρέψεις στην Τήνο για διακοπές. Και να επισκεφτείς τα φανταστικά της χωριά. Και τις παραλίες. Και το απίθανο Θαλασσάκι για μια γαριδομακαρονάδα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Πριν κρύψω όλες τις συμβουλές σε μία παράγραφο, σταματώ, κοιτάζω τις σούπερ έξτρα φρέσκες σημειώσεις μου και τα γράφω αναλυτικά. Πίστεψε στην Τήνο και ξεκινάμε.

Βουτιές και σερφ στην Κολυμπήθρα. Η Κολυμπήθρα είναι η πιο φημισμένη παραλία της Τήνου και χωρίζεται στα δύο. Στο απάνεμο κομμάτι, θα βρεις ξαπλώστρες, ομπρέλες, γαλανά νερά και ένα ωραιότατο γηπεδάκι beach volley. Στο κομμάτι που χτυπιέται από τους αέρηδες, θα βρεις σέρφερ που το ζουν, περιμένοντας το επόμενο μεγάλο κύμα. Είναι γνωστό ότι η Κολυμπήθρα είναι σταθερά εκεί, στο καλεντάρι κάθε σέρφερ που σέβεται τη σανίδα του.

Εφοδιάσου με ‘κάυσιμα’ πριν κάθε σου βόλτα στην Εξωμεριά ψηλά στα Υστέρνια, για κορυφαίο πρωινό και μουσική που σε ηρεμεί, με θέα όλο το πέλαγος. Must τα scrummbled eggs με αβοκάντο!

 

Για πρωινό ή τσίμπημα μέσα στη μέρα θα πας και στο Τριανταράκι στο χωριό Τριάνταρος, το οποίο σερβίρει αυγά, σάντουιτς υπέροχα γλυκά και καφέ και τσιμπήματα με τηνιακά προϊόντα. Στον Τριάνταρο θα κάνεις και τις βόλτες σου στα στενά του και θα φωτογραφίσεις πόρτες και βουκαμβίλιες.

 

Αν χρειάζεσαι κάτι γρήγορο και νόστιμο θα πας στο φούρνο ‘Το Σπιτικό’, φεύγοντας από τη χώρα. Θα το βρεις σε μια γωνία πάνω στο δρόμο και θα προμηθευτείς πεντανόστιμες σπιτικές τυρόπιτες κουρού για την παραλία.

Για λουκουμάδες στο Καφενείο Κυριακάτικο και στους Loocooμάδες. Το πρώτο, κρυμμένο σε ένα στενό στο παλιό λιμάνι της Τήνου είναι ένα μικρό διαμάντι για να απολαύσεις έναν φρσκοψημμένο ελληνικό καφέ συνοδείας πεντανόστιμων μελομένων λουκουμάδων με καρύδι.

 

Στο δεύτερο θα φας φανταστικούς λουκουμάδες με πραλίνα φουντουκιού και -το πιο σημαντικό- άνθρωποι που δεν τσιγκουνεύονται ούτε την πραλίνα ούτε τις μπάλες παγωτού.

Στο χωριό Φαλατάδος για άπαιχτη πορτοκαλόπιτα. Αν και το χωριό αυτό δεν είναι και από τα πιο όμορφα της Τήνου, σίγουρα έχει μία από τις καλύτερες πορτοκαλόπιτες ετούτης της χώρας. Θα τη βρεις στο μικρό καφέ ‘Αντάμωμα εν Φαλατάδω’.

 

Κουλτούρα και τηνιακός πολιτισμός στο ΙΤΗΠ. Εκθέσεις γλυπτών, ζωγραφικής και φωτογραφίας, σεμινάρια εικαστικών εφαρμογών και γενικότερα ένα σωρό ενδιαφέρουσες καταστάσεις που επιβεβαιώνουν αυτό το ‘Τήνος, το νησί της τέχνης’.

Ένας Πύργος για να τους κυβερνάει όλους. Έκανα μια μικρή εισαγωγή για τα υπέροχα χωριουδάκια της Τήνου. Ο Πύργος είναι το πιο υπέροχο. 45 λεπτά από τη χώρα με το ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητο και βία πέντε από τον Πάνορμο, ο Πύργος χωράει το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Γιαννούλης Χαλεπάς, μια παραδοσιακή πλατεία χωριού με έναν παραδοσιακό, τεράστιο πλάτανο, τη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, πολλά άσπρα και μπλε σπιτάκια, ένα νεκροταφείο στο ύψωμα και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας πίσω από το ίδιο ύψωμα.

Οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά. Εκτός από γνωστά έργα του κορυφαίου γλύπτη, θα δεις και την κάμαρα στην οποία κοιμόταν, ένα σακάκι του και σημαντικότερα, το εργαστήριό του στο κατώι.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ γαλακτομπούρεκο στο Κεντρικόν ή τον Μεγάλο Καφενέ. Δεν χρειάζεται να φας το γαλακτομπούρεκο ακριβώς κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, αλλά επιτόπιες έρευνες λένε πως εκεί είναι ακόμη πιο σπουδαίο.

 

Επίσης μη χάσεις το Πλάτανος στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο Κεντρικόν για ποτό, ένα ελαφρύ σνακ ή γλυκό, παρέα με απίστευτες μουσικές.

Τα ποτά την ώρα που δύει ο ήλιος θα τα πιείς στο Mayou στα Υστέρνια, ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του νησιού, με θέα που χάνεσαι.

Απομονωμένες βουτιές στη Λιβάδα. Αν έψαχνες μια παραλία για να κρυφτείς από την πολυκοσμία και για να κάνεις τις βουτιές σου από τα βράχια, η Λιβάδα είναι το μέρος σου. Συνδέεται με έναν χωματόδρομο από το χωριό Στενή, άρα το να νοικιάσεις ένα τζιπ για να φτάσεις ως τα νερά της προκρίνεται ως η καλύτερη ιδέα.

Κρέας σημαίνει Ντουάρ. Παλιά, καλή, true χασαποταβέρνα στη Στενή. Ό,τι πρέπει για αποθεραπεία μετά το μπάνιο στη Λιβάδα.

Τα καλύτερα μαγειρευτά του νησιού θα τα φας στο Κατώι στο χωριό Σμαρδάκιτο, το οποίο σερβίρει απίστευτο κόκκορα με χυλοπίτες, ντόπιες αγκινάρες λαδιού και τηνιακό τυρί, ενώ στο τραπέζι σου θα υπάρχει κανάτα με δροσερό νερό από την πηγή του χωριού.

 

Η Τερέζα στη Μυρσίνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτή στις επιλογές σου μιας και θα φας φοβερό σπιτικό φαγητό με ό,τι καλλιεργεί στον κήπο ή υπάρχει στο μπακάλικο. Τα γεμιστά με δικά της λαχανικά είνα το must!

 

Μια αμμουδιά που δεν τελειώνει ποτέ στα Κιόνια. Πολύ κοντά στο λιμάνι και τη χώρα, μόλις τρία χιλιόμετρα δηλαδή, τα Κιόνια με τη στενή και ατέλειωτη αμμουδιά τους υπόσχονται επικές βουτιές δίπλα από τα ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, δηλαδή μια ανάσα από τον πολιτισμό, σε αντίθεση με τις περισσότερες παραλίες της Τήνου.

Στον Πάνορμο θα καταλάβεις τι λέμε γραφικό χωριό. Χωρίς ίχνος εμπαιγμού. Εκπληκτικό, δίπλα στη θάλασσα. Πίνοντας τον καφέ σου, θα σκεφτείς πολλάκις ότι αν ήσουν περιβόητος δραπέτης, θα διάλεγες αυτό το χωριό για να ζήσεις ήσυχα τη ζωούλα σου μακριά από τη φυλακή και τους (πολλούς) ανθρώπους. Ή το έπαθα μόνο εγώ;

Στο Θαλασσάκι, στον Όρμο Υστερνίων, θα βάλεις τα κλάματα για μια σειρά από λόγους. Για την απίστευτη γαριδομακαρονάδα, για τον μυθικό γαύρο, για το κύμα που γλείφει τα πόδια σου ενώ τρως, για τη σαλάτα με τη λούζα, για το λιτό ντεκόρ, για τις σπιτικές λεμονάδες, βυσσινάδες και κορομηλάδες(!), ακόμα και για τις ελαφρές indie μουσικές επιλογές. Για όλα.

Στον Κάκτο, για το πιο αμφιθεατρικό ποτό. Τι είναι δυο χιλιόμετρα δρόμος μπροστά στο ποτό με την καλύτερη θέα που θα πιεις στην Τήνο; Το Kaktos Bar θα το βρεις λίγο έξω από την χώρα και θα χαθείς ανάμεσα στους αληθινούς, πελώριους κάκτους του. Προσοχή, τσιμπάνε.

Αγχολυτικές βόλτες στη Χώρα και τα χωριά. Τα μαγαζιά δεν είναι το παν σε ένα νησί. Η χώρα και όλα τα χωριά της Τήνου είναι γεμάτη μικρά και κρυμμένα στενάκια για μια απογευματινή βόλτα, όταν θα έχει πέσει ο ήλιος. Και τσουπ, σε μια γωνιά που δεν περιμένεις, πέφτεις πάνω στο παγκάκι με την πιο προνομιακή θέα.

Στη βόλτα σου στη Χώρα μην ξεχάσεις να προμηθευτείς τοπικά γλυκά από το Χάλαρη το ζαχαροπλαστείο που φημίζεται για τα γλυκά τυροπιτάκια και τα ‘ψαράκια’ μελιού με καρύδι. Επικά και τα δύο!

Για κυκλαδιώτικο κλάμπινγκ στον Κουρσάρο για μετά το κοκτέιλ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στον Αργοναύτη για ένα κοκτέιλ με ρακί. Μπόνους, το φοβερό μπαλκονάκι και η μέσα διακόσμηση. Αν σε βγάλει ο δρόμος στην Τήνο τον χειμώνα, ο Αργοναύτης θα είναι σίγουρα η πρώτη επιλογή στην κατηγορία μπαρ.

Δες από κοντά το ελληνικό Stonehenge, aka τα βράχια του Βωλάξ. Ο μύθος λέει ότι το σεληνιακό τοπίο με τους ολοστρόγγυλους βράχους είναι μια απροσεξία των εξωγήινων, αλλά οι πιο ψύχραιμες θεωρίες μιλούν για μια μπανάλ αποσάθρωση γρανίτη. Boringgggg. Φυσικά και θα πάω με τους εξωγήινους.

Ο Βώλαξ είναι ιδανικός για εξερεύνηση πριν ή μετά την παραλία, αφού εκτός από το ιδιαίτερό του τοπίο θα βρεις και ποίηματα και τραγούδια γραμμένα σε πόρτες και τοίχους εγκαταλελειμμένων κτισμάτων.

 

Για τηγανητό καλαμάρι στο Σαν Το Αλάτι. Ακριβώς πίσω από την παραλία του Αγίου Φωκά, το Σαν Το Αλάτι με την αξιοπρόσεκτη διακόσμηση, σερβίρει ένα τηγανητό καλαμάρι που είναι βέβαιο ότι θα σε συναρπάσει.

Δροσιά και αγκινάρες στο Ήταν Ένα Μικρό Καράβι. Στο παλιό λιμάνι της Τήνου, υπάρχει μια κρυφή, καταπράσινη αυλή που σερβίρει ‘πειραγμένες’ ελληνικές γεύσεις. Οι άγριες αγκινάρες με το λάδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι μια τέλεια ασίστ για τα κυρίως πιάτα. Τα ραβιόλια και ο χοιρινός λαιμός δεν αφήνουν την ασίστ να πάει ανεκμετάλλευτη.

Στον Άγιο Ρωμανό για την τέλεια αμμουδερή του παραλία και το φανταστικό Lefko Beach Bar με ωραίο κόσμο, ωραίες μουσικές, πολύ καλό καφέ, snacks και cocktails.

 

Στον Άγιο Σώστη για μερικά ακόμη κοσμοπολίτικα μπάνια. Γαλαζοπράσινα νερά, με θέα τη Δήλο και τη Μύκονο, δηλαδή τι άλλο να ζητήσει κανείς; Στην ίδια ακτογραμμή, βρίσκεται και η παραλία του Αγίου Φωκά με την ωραιότατη γαλάζια σημαία του για το 2015 να κυματίζει στο κέντρο.

Μέτρα τους περιστεριώνες στον Κάμπο. Σ’ αυτόν τον οικισμό συνυπάρχουν καθολικοί και ορθόδοξοι, η ετήσια γιορτή του μελιού είναι μεγάλο event του νησιού ενώ ο αριθμός των περιστεριώνων εδώ ξεπερνάει τους διακόσιους.

Φτιάξε το Instagram σου με μια επίσκεψη στα Μοναστήρια. Το χωριό φάντασμα που δεν κατοικείται τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι εδώ και μια δεκαετία, μετά την εικαστική παρέμβαση των Τσόκλη, Τριανταφύλλου και Ξυδάκη που τοποθέτησαν καθρέφτες και ξύλινα μονοπάτια, μια απαραίτητη στάση στην Κάτω Μεριά της Τήνου. Αν οι δεσμοί σου με το Instagram είναι ιδιαιτέρως στενοί, τα Μοναστήρια είναι ο παράδεισός σου.

Εξαφανίσου στην Πάνω Μεριά της Τήνου. Χωριά, όμορφα χωριά, πολύ όμορφα χωριά. Από τον αρχοντικό Κτικάδο στον Τριπόταμο στις παρυφές του Ξώμπουργου και από τον καλλιτεχνικό Μουντάδο στον μεσαιωνικό Αρνάδο, η Τήνος κρύβει εκπλήξεις σε κάθε μικρό και μεγάλο χωριό. Όσο περισσότερα εξερευνήσεις, τόσο πιο γεμάτος θα φύγεις από εδώ.

Πήρες πολλές σημειώσεις για το ταξίδι σου, αλλά αφήσαμε για το τέλος την καλύτερη. Κάθε μέρα στο νησί μπορεί να είναι μια σπουδαία μέρα, ζήσε την, παρέα με μια ΑΛΦΑ.