123rf
ΤΑΞΙΔΙ

Πόλη των Νεκρών: Μια μυστηριώδης πόλη στα βάθη του Καυκάσου

Τουρίστες από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το χωριό-φάντασμα της Ρωσίας.

Πώς θα ήταν μια πόλη νεκρών; Στο αριστούργημα του Χουάν Ρούλφο με τίτλο ‘Πέδρο Παράμο’, ο βασικός αφηγητής επισκέπτεται την Κομάλα,  αφού έχει δώσει στην ετοιμοθάνατη μητέρα του την υπόσχεση ότι θα βρει τον πατέρα του. Η Κομάλα είναι μια πόλη-φάντασμα.

Στη Νότια Οσσετία, στον ποταμό Gizeldon, υπάρχει επίσης μια πόλη-φάντασμα έξω από το χωριό Dargavs. Το όνομα της πόλης δηλώνει ακριβώς την ιδιότητά της αυτή, η Πόλη των Νεκρών. Πρόκειται για ένα αρχαίο νεκροταφείο που βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα που εκτείνεται σε 17 χιλιόμετρα. Εκεί φιλοξενούνται 99 τάφοι και κατακόμβες ανθρώπων που πέθαναν και θάφτηκαν εκεί με τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους .

Υπολογίζεται ότι η νεκρόπολη αυτή δημιουργήθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα κατά τη διάρκεια της εισβολής των Μογγόλων. Η περιοχή εκεί βέβαια, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ludmila Ruslanova, χρησιμοποιούταν ως τόπος ταφής από πολύ νωρίτερα. Η λογική της ταφής πάνω από το έδαφος ήταν μια πρακτική σεβασμού προς τη Γη κάτι που επιβεβαίωνεται από ένα αρχαίο ρητό που λέει πως ‘το χώμα πάνω στο οποίο κάθεται ο ταύρος είναι το ίδιο σημαντικό με τον ταύρο’.

Μέσα στις κρύπτες, στις οποίες μπορεί να βρεθούν μέχρι και 100 σώματα νεκρών, βρέθηκαν φέρετρα που έμοιαζαν με καράβια, καθώς στις λαϊκές δοξασίες θεωρούνταν αναγκαίο για κάποιον, προκειμένου να περάσει στον παράδεισο,ι να περάσει έναν ποταμό. Υπάρχει μάλιστα και μια ιστορία που λέει πως σε περιόδους επιδημίας, σε περίπτωση που μια ολόκληρη οικογένεια είχε ξεκληριστεί, το τελευταίο ζωντανό μέλος, το οποίο δεν είχε κανέναν να τον θάψει, πήγαινε σε έναν από τους τάφους αναμένοντας τον θάνατό του.

 

Εξάλλου, ένας χώρος, όπως είναι αυτός της Πόλης των Νεκρών, δημιουργεί διάφορες λαϊκές δοξασίες και μύθους. Ο πιο συχνός από αυτούς είναι ότι οποιοσδήποτε ζωντανός πηγαίνει εκεί δεν γυρνάει ποτέ. Αυτή η δοξασία μπορεί είναι και ο λόγος που οι ντόπιοι πολύ σπάνια επισκέπτονται τον χώρο. Σε αντίθεση βέβαια με τους χιλιάδες τουρίστες που τον κατακλύζουν και που κάθε χρόνο μοιάζουν και περισσότεροι.

Χτισμένη μέσα σε μια πανέμορφη και καταπράσινη κοιλάδα και μέσα στην απόλυτη ησυχία ενός ορεινού τοπίου, οι επισκέπτες έρχονται σε διαπραγμάτευση με τον αρχέγονο φόβο του θανάτου αλλά και με μια πραγματικά απελευθερωτική σκέψη: Μπορείς να βρεις μαγικά μέρη και στις πιο παράξενες γωνιές του πλανήτη.

(Κεντρική Φωτογραφία: 123rf)